Rafine Şeker Zararlı Mıdır? Rafine Şeker Zararları

 Rafine Şeker Zararlı Mıdır? Rafine Şeker Zararları

Son zamanlarda rafine şeker zararlı mıdır sorusu oldukça fazla sorulmaktadır. Birçok kişi sağlıklı beslenmeyi tercih ederken rafine şeker tüketimini sınırlandırır. Birçok hazır gıdada ve hamur işlerinde kullanılan rafine şekerin sağlığa zararlı olduğu konusunda birçok farklı görüş vardır. Sofra şekeri, mısır şurupları gibi bir dizi işlemden geçmiş şekerler rafine şeker olarak adlandırılır. Yapılan araştırmalara göre rafine şeker, obezite oranını arttırmaktadır. Bu açıdan rafine şekersiz beslenme, tüm dünyada son zamanlarda oldukça yaygınlaşmıştır.

Peki rafine şeker zararlı mıdır?

rafine şeker zararlı mıdır

Rafine şeker nedir?

İçeriğinde doğal şeker bulunan bitkiler suyu çıkarılarak özel bir işlemden geçer. Bu şekilde kristalleştirilerek rafine şekere dönüştürülür. Herkesin evinde bulunan toz veya küp şeker ile mısır şurubu rafine şekerdir.

Rafine şekerin zararları nelerdir?

  • Rafine şeker, sürekli olarak tüketildiğinde kilo alınmasına neden olur.
  • Rafine şekerin en büyük zararlarından biri kan şekerini aniden yükseltip aniden düşürmesidir. Bu da açlık krizlerinin yaşanmasına sebep olur.
  • Rafine şekerler, aniden verdiği enerjinin bir anda kaybolmasına neden olduğu için gün içinde halsizlik, yorgunluk gibi durumların yaşanmasına neden olmaktadır.
  • Çok fazla rafine şeker tüketimi karaciğer yağlanmasına sebep olabilmektedir.
  • Vücutta bulunan telomerler, hücre yaşlanmasını geciktirme görevine sahiptir. Ancak sürekli olarak rafine şeker tüketimi ile bu telomerler zarar görür. Bu da erken yaşlanma belirtilerinin görülmesinin en büyük sebebidir.
  • Rafine şeker, kan şekerini ani şekilde dengesizleştirdiği için hem enerjiyi hem de ruh halini etkiler. Bu da depresyon riskini arttırır.
  • Kalp sağlığı ve kolesterol üzerinde de önemli zararları olduğu yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.
  • Rafine şeker tüketimi kalp krizi riskini büyük ölçüde arttırmaktadır.
  • Vücudun işleyişi ve bağışıklık sisteminin güçlü kalması için yiyeceklerden aldığımız vitamin ve mineraller son derece önemlidir. Ancak rafine şeer tüketimi, yiyeceklerden alınan bu vitamin ve minerallerin emilimini yavaşlatır. Bu da vücudun ihtiyaçlarının karşılanmamasına ve bağışıklığın düşmesine sebep olur.
  • Rafine şeker tüketimi, suyun vücudumuz tarafından kullanılmasını zorlaştırır. Bu da vücudun işleyişini yavaşlatır. Aynı zamanda birçok cilt probleminin yaşanmasına sebebiyet verir.
  • Diyabet, insülin direnci gibi rahatsızlıkların oluşmasında da rafine şeker tüketiminin rolü olduğu bilinmektedir.
  • Rafine şeker içeren gıdalar daha yüksek kalorili olduğu için düzenli tüketimde fazla kilo alımına sebep olur.

Rafine şeker yerine ne kullanılır?

Rafine şeker kullanımını sınırlandırmak için doğal şekerlere yönelmek gerekir. En bilinen doğal tatlandırıcılardan biri baldır. Bal aynı zamanda sağlığa da son derece faydalıdır. Şeker içeren birçok hamur işi tarifte bal kullanılabilir.

Bilinen diğer tatlandırıcılardan biri de steviadır. Kalorisiz olması ve doğal olması sebebiyle özellikle diyet yapanlara önerilir.

Türk mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olan hurma da doğal tatlandırıcı olarak kullanılabilmektedir. Son derece sağlıklı olduğu için birçok tarifte rafine şeker yerine hurma kullanılabilir. Aynı zamanda tarife bambaşka bir lezzet katar.

Son dönemde sağlıklı beslenmek moda olduğu için Hindistan cevizi şekeri de yükselişe geçmiştir. Kahvede ya da tatlı diyet tariflerde rafine şeker yerine kullanılabilir.

Hem bağışıklığı güçlendiren hem de tariflere tatlılık katan diğer doğal tatlandırıcılar da akçaağaç şurubu ve pekmezdir. Akçaağaç şurubunun en önemli özelliği sıcağa dayanıklı olmasıdır. Bu sebeple çay, kahve gibi sıcak tüketilen içeceklerde de kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Pekmez ise kan yaptığı için sağlığa son derece faydalıdır.

 

diyetio

Diyet ve zayıflama bilgilerinin paylaşıldığı Diyetio'ya hoşgeldiniz. Sorularınız ve önerilerinizi yorum yoluyla bize iletebilirsiniz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!