Bağışıklığı Güçlendiren C Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

 Bağışıklığı Güçlendiren C Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

En sık sorulan sorulardan biri C vitamini hangi besinlerde bulunur sorusudur. Güçlü bir bağışıklığa sahip olmak için vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri sağlamak gerekir. Bağışıklık dendiğinde ise akla ilk olarak C vitamini gelir. Vücudun hastalıklarla savaşmasına katkıda bulunmak için C vitamini içeren besinler tüketmek son derece önemli. C vitamini bu özelliğinin yanı sıra birçok farklı faydaya da sahip. Cildin kolajen üretmesini destekleyerek daha canlı ve parlak bir görünüme kavuşmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra kalp hastalıkları ve kansere karşı da bir kalkan oluşturuyor. Diş eti hastalıkları, cilt ve saç sorunları, damar ve bağ dokuları rahatsızlıkları gibi birçok konuda da önemli bir etkiye sahip. Özellikle sonbahar-kış aylarında görüşen nezle ya da grip gibi hastalıklardan korunmak için de C vitamini önerilir. Günümüzde yaşanan covid-19 hastalığına karşı korunmak için de vücudu C vitaminsiz bırakmamakta fayda var. Enfeksiyon ile savaşan, tansiyonu ve kolesterolü dengeleyen, vücudu toksinlerden arındıran ve hücrelerin yenilenmesini destekleyen C vitaminini sofranızdan eksik etmemelisiniz.

C vitamini hangi besinlerde bulunur

Peki vücudun ihtiyaç duyduğu C vitaminini hangi besinlerden bulunur?

Portakal

En bilinen C vitamini zengini meyve portakaldır. Özellikle bir kış meyvesi olması ve hastalıklara karşı korumasıyla portakal en yararlı meyvelerdendir. Portakalda, yüksek miktarda C vitamini bulunmasının yanı sıra potasyum, lif, folik asit ve A vitamini de bolca bulunur. Besin değeri son derece yüksek olan portakalı günde en az 1 tane tüketmek gerekir. Eğer her gün bir tane portakal tüketirseniz günlük C vitamini ihtiyacınızın %88’ini karşılamış olursunuz.

Greyfurt

Bol miktarda C vitamini içeren bir diğer meyve de greyfurttur. Günlük olarak alınması gereken C vitamininin %73’ünü karşılayan greyfurt aynı zamanda diyet dostu bir meyvedir. Yağ yakımını desteklediği bilinen greyfurtta, C vitamini dışında lif, potasyum, A vitamini, demir ve kalsiyum da bolca vardır.

Limon

Sofraların vazgeçilmezlerinden biri olan limon, günlük C vitamini ihtiyacınız %73’ünü karşılar. Güçlü bir antioksidan olan limon, bağışıklık sistemini güçlendirmek için son derece faydalıdır. Protein, demir ve kalsiyum bakımından da zengindir. Salatalarda, çorbalarda, detoks sularında ve yemeklerde bolca kullanabilirsiniz.

Mandalina

Portakaldan sonra C vitamini bakımından zengin olan bir diğer kış meyvesi de mandalinadır. Günlük C vitamini ihtiyacının %70’ini karşılayan mandalina aynı zamanda tatlı ihtiyacını da giderir. Ara öğünlerde iki adet mandalina tüketebilirsiniz.

Kivi

C vitamini açısından en zengin meyvelerden biri kividir. 100 gram’ında 60 mg C vitamini içeren kivi ile bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Folik asit, potasyum ve lif açısından da zengin olan bu meyvenin çekirdeklerinde ise omega-3 yağ asidi bulunur. Günde 2 adet kivi tükettiğinizde günlük C vitamini ihtiyacınızın tamamını karşılamış olursunuz.

Yaban Mersini

Sağlıklı kırmızı meyvelerden biri olan yaban mersini, C  vitamininin yanı sıra E vitamini, demir, lif, potasyum ve folik asit bakımından da zengindir. 100 gram yaban mersini, vücuda alınması gereken günlük C vitamini miktarının yarısını karşılayabilir.

Ananas

Günlük C vitamini ihtiyacının %80’ini karşılayan ananas da C vitamini yönünden oldukça zengindir. Bağışıklığı güçlendirmesinin yanı sıra sindirimi kolaylaştıran ve selülit oluşumunu engelleyen ananas, diyetlerde de önerilir.

Kuşburnu

C vitamini yönünden son derece zengin olan meyvelerden bir diğeri ise kuşburnudur. Günlük olarak alınması gereken C vitamini miktarının 7 katına denk olacak kadar çok C vitamini içerir. Çayı da son derece faydalı olan kuşburnunun içeriğinde C vitamininin yanı sıra kalsiyum, fosfor, A vitamini, magnezyum ve potasyum da bulunur.

diyetio

Diyet ve zayıflama bilgilerinin paylaşıldığı Diyetio'ya hoşgeldiniz. Sorularınız ve önerilerinizi yorum yoluyla bize iletebilirsiniz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!