Tok tutan bir diyet arıyorsanız sizin için derlediğimiz leptin diyeti listesine mutlaka göz atmalısınız. Vücudumuzdaki tokluk ve açlık hissini dengeleyen bir hormon olan leptin, insülin ile birlikte salgılanır. Her insanda ideal oranda salgılanması gerekir. Leptin hormonu eksikliği durumunda vücut işlevlerini yerine getiremez. Bu hormonun ideal bir şekilde salgılanması ise sağlıklı bir beslenme programı ile sağlanabilir.
Siz de açlık krizleri yaşıyorsanız, kendinizi tok hissetmiyorsanız ve sık sık acıkma sorunu yüzünden kilo veremiyorsanız leptin diyeti yapabilirsiniz. Ancak bu diyeti yapmadan önce mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
Leptin diyeti nedir?
Son zamanlarda fazla kilolardan kurtulmak için en çok tercih edilen diyet programlarından biridir. Leptin diyetinin temel amacı açlık ve tokluk hissinin dengede olmasını sağlamaktır. Leptin diyetini yaparken kalori hesabı ya da porsiyon kontrolü yapılmamaktadır. Sağlıklı besinlerle dolu öğünler sayesinde uzun süre tok kalmak mümkün hale gelir.
İlginizi çekebilir: Düşük Karbonhidratlı Yiyecekler ile Diyetinize Sadık Kalın
Leptin diyeti nasıl yapılır?
Her diyet programında olduğu gibi leptin diyetinde de birtakım kurallar vardır. Bu kuralları doğru bir şekilde uygulayarak fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.
- Leptin diyetini yaparken akşam yemeğini tükettikten sonra hiçbir şey yememekte fayda vardır.
- Bu diyette 3 ana öğün yapılması önerilmektedir. Bu 3 öğünde besleyici, tok tutan ve doyurucu besinler yer alır.
- Bu diyeti yaparken kalori ya da porsiyon kontrolü olmasa da fazla yemekten kaçınmak gerekir. Bu açıdan size doygunluk sağlayacak kadar yemenizde fayda vardır.
- Uzun süre tokluk hissini sağlamak için lif ve protein ağırlıklı beslenmek gerekir.
- Karbonhidrat tüketiminin sınırlandırılması sayesinde uzun süre tok kalmak mümkündür. Karbonhidratlar yerine genellikle tam tahıllar, sebzeler ve meyveler tercih edilmelidir.
- Öğünlerin arasında en az 5 saat olmasında fayda vardır. Ara öğünlerde ise bitki çayı, kuru yemiş ve kuru meyve tüketilebilir. Kuru yemiş leptin hormonu salgılanması için ideal bir tercihtir.
- Leptin diyetini yaparken özellikle kahvaltıda peynir ve yumurta tüketmek bir sonraki öğüne kadar tok kalma açısından önem taşır.
- Bu diyeti yaptığınız süre boyunca şekerli gıdalardan, asitli içeceklerden ve abur cuburlardan uzak kalmalısınız. Çünkü bu tür besinler sizi kısa sürede acıktırır.
- Öğünlerde yer alan etleri ise ızgara ya da haşlama olarak pişirmenizde fayda vardır.
- Her diyette olduğu gibi bu diyette de bol su içmek önemlidir.
İlginizi çekebilir: 800 Kalorilik Diyet Nasıl Yapılır? 800 Kalorilik Diyet Listesi
Örnek leptin diyeti listesi:
Sabah
- 2 haşlanmış yumurta – omlet
- 8-10 zeytin
- Beyaz peynir
- Maydanoz
- 4 ceviz
- 1 fincan yeşil çay
Öğlen
- 3 Pirzola veya ızgara et
- 1 porsiyon sebze yemeği
- 1 kase yoğurt (ev yoğurdu tercih edilebilir)
Akşam
- 1 porsiyon ızgara et veya tavuk, balık
- 1 kuru soğan
- Bol limonlu salata
Leptin diyeti kimler için uygun değildir?
Bu diyet listesini uygulamadan önce size uygun olup olmadığını değerlendirmenizde fayda vardır. Düşük kalorili bir diyet olması sebebiyle hamilelerin ve emziren annelerin yapmaması gerekir. Aynı şekilde düzenli ilaç kullananlar, tansiyon ve diyabet hastalığı olanlar da bu tür diyetleri uygulamadan önce mutlaka doktoruna başvurmalıdır.
İlginizi çekebilir: Düşük Karbonhidrat Diyeti Nedir? Nasıl Hızlı Kilo Verdirir?
Leptin diyetinde hangi besinler tüketilir?
Leptin hormonunu salgılanmasını destekleyen besinler şunlardır:
- Hindistan cevizi yağı
- Avokado
- Omega 3 yağı
- Badem
- Fındık
- Ceviz
- Kırmızı et
- Tavuk
- Balık
- Yumurta
- Sebze
- Peynir
- Yoğurt
- Tam tahıllı gıdalar
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!