Squat Nedir? Squat Nasıl Yapılır?

 Squat Nedir? Squat Nasıl Yapılır?

Son günlerde oldukça popüler bir spor terimi haline gelen squat hareketi, spora yeni başlayanlar için de bir merak konusu. Sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmak isteyenler için düzenli olarak egzersiz yapmak son derece önemli. Özellikle bölgesel yağlanmaları çözmek için bölgeye özel egzersizler yaparak sonuç almak mümkün. Kalça ve bacak bölgesindeki yağlanmaları ve sarkmaları gidermek için yapılan squat hareketi ile ilgili birçok kişinin kafasında sorular da var. İşte spora yeni başlayan ya da bölgesel egzersiz yapmak isteyenler için squat ile ilgili genel bilgiler!

squat nedir

Squat Nedir?

Squat hareketi, kelime anlamı olarak ‘çömelme’ anlamına gelir. Durduğunuz yerde yaptığınız çömelme hareketi temelde squat olarak adlandırılır. Evde kendi başınıza kolayca yapabileceğiniz bir harekettir. Bacak ve kalça kaslarını güçlendirmek ve şekillendirmek amacıyla yapılır. Düzenli olarak belli sayıda squat yapan kişilerde bacak, karın ve kalça kasları çalışmaya başlar. Bir süre sonra bu bölgelerde değişim gözlemlenir.

Squat hareketinin etkisini daha da arttırmak için ağırlık kullanılır. Ancak ağırlık ile yapılan egzersizlerin mutlaka bir uzman ile birlikte yapılması önerilir. Kilonuza ve vücut yapınıza göre ne kadar ağırlıkla çalışmanız gerektiğine spor koçu karar verecektir. Eğer evde ağırlıkla squat yapmak istiyorsanız en düşük ağırlıktan başlamanızda fayda vardır.

Squat hareketi kilo verme sürecindeki kişilere de önerilir. Fazla kilo kayıplarında vücuttaki sarkmaları gidermek için de bu hareket oldukça faydalıdır.

Squat, pozisyonlara göre farklı çeşitlere sahiptir. Örneğin bacaklar açık şekildeyken yapılan harekete sumo squat, zıplayarak yapılan çömelme hareketine jump squat denir.

Squat yapılırken dikkat edilmesi gerekenler

  • Squat yaparken, tıpkı diğer egzersiz hareketlerinde olduğu gibi mutlaka öncesinde ısınmak şarttır. Egzersiz hareketlerine başlamadan önce vücudunuzdaki kasları buna hazırlamanız gerekir. 15 dakika tempolu yürüş ya da ısınma hareketleri yapabilirsiniz.
  • Squat hareketini yaparken ayaklarınızın aynı açıda olmasına dikkat etmelisiniz. Ayaklarınızın arasındaki boşluğun vücut genişliğinde olması gerekir.
  • Squat yaparken vücudunuzun dik durduğundan emin olmalısınız.
  • Bu hareketi yaparken ağırlık kullanıyorsanız ağırlığı her iki elinizin de eşit olarak kaldırması gerektiğini unutmamalısınız.
  • Squat yaparken yapılan en büyük yanlışlardan biri de hızlı hareket etmektir. Çömelme hareketini yavaş yavaş yapmak son derece önemlidir.
  • Diğer egzersiz hareketlerinde olduğu gibi squat yaparken de nefes alış verişlerinize dikkat etmelisiniz.
  • Spor yaparken ve spora başlamadan önce mutlaka su içmeye özen göstermelisiniz. Set aralarında birkaç yudum su içmek de oldukça önemlidir.
  • Ağırlık kullanırken öne doğru eğilmemeye dikkat etmelisiniz.
  • Squat hareketini uygularken topuklarınızı yerden kaldırmamaya özen gösterin. Ayağınızın tüm tabanı yere tam basmalıdır. Ayrıca squat gibi diğer egzersiz hareketlerini kullanırken evde bile olsanız spor ayakkabı giymelisiniz.
  • Çömelme hareketinden kalkarken kalçalarınızı iyice sıkmayı ihmal etmeyin. Bu şekilde kalçanın şekillenmesi çok daha kolay olacaktır.

Squat üst bacakları kalınlaştırır mı?

Squat hareketi ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de budur. Üst bacakları kalınlaştırdığı ile ilgili görüş gerçekçi değildir. Squat hareketi; karın bacak ve kalça bölgesini sıkılaştırmaya yarar. Kadınlar ile erkeklerin vücut kas oranları birbirinden farklıdır. Kadınlar squat yaptığında erkeksi bacaklara sahip olmaz. Üst bacaklarda ciddi bir kaslanmanın oluşması için yüksek ağırlıkla çalışılması gerekir. Yüksek protein ve düzenli squat ile bacaklarda bir kaslanmadan söz edilebilir. Ağırlık olmadan yapılan squat hareketi vücudu şekillendirir. Aynı şekilde squatın kalçayı büyüttüğü yönünde bir inanç da vardır. Ancak doğru şekilde beslenmek ve hareketi doğru yapmak yalnızca kalçanın şekillenmesini sağlar.

diyetio

Diyet ve zayıflama bilgilerinin paylaşıldığı Diyetio'ya hoşgeldiniz. Sorularınız ve önerilerinizi yorum yoluyla bize iletebilirsiniz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!