Sağlıklı bir sindirim ve bağırsak sistemine sahip olmak için lif kaynağı yiyecekler tüketmek oldukça önemlidir. Bu besinler sindirimi rahatlatır, şişkinliği hazımsızlığı önler, bağırsak hareketlerini arttırarak kabızlığı engeller. Lif kaynağı yiyecekler aynı zamanda uzun süre tok tutar. Bu özelliği açısından diyet sürecinde bu besinlerden zengin beslenmek oldukça önemlidir.
Peki lif kaynağı yiyecekler hangileridir?
Badem
Ara öğünlerde tüketilmesi önerilen badem, lif kaynağı yiyecekler arasında yer alır. 1 avuç badem 3 gram lif içermektedir. Ancak kalorili bir kuru yemiş olduğu için bir avuçtan fazlasını tüketmemekte fayda vardır.
Bademin Faydaları Nelerdir? Badem Kaç Kalori?
Elma
En yüksek lif oranına sahip meyve, elmadır. 1 adet elma, 4 gram lif içerir. Kabuğunda da lif bulunduğu için soymadan tüketmekte fayda vardır. Üzerine toz tarçın serpiştirilerek tüketirseniz kan şekeriniz de dengede kalır.
Ara Öğünlerin Vazgeçilmezi Yeşil Elmanın Faydaları
Brokoli
Lif bakımından zengin sebzeler arasında brokoli vardır. 1 tabak haşlanmış brokoli tükettiğinizde 5 gram lif almış olursunuz.
Diyetlerin Olmazsa Olmazı Brokolinin Faydaları Nelerdir?
Bezelye
Sindirim sistemine iyi gelen bezelye de lif kaynağı yiyecekler arasında yer almaktadır. 1 tabak pişmiş bezelye 8.8 gram lif içermektedir. Bezelye aynı zamanda antioksidan bileşenler de içerir.
Bezelye Faydaları Nelerdir? Bezelyenin 8 Faydası
Yulaf Ezmesi
Lif kaynağı yiyecekler dendiğinde akla ilk olarak yulaf ezmesi gelir. Diyet alanında en popüler besinlerden biri olan yulaf ezmesi yüksek lif oranına sahiptir. Hem uzun süre tok tutar hem de sindirimi rahatlatır.
Diyetin Olmazsa Olmazı Yulaf Ezmesi Faydaları Nelerdir?
Ahududu
Antioksidan kaynağı ahududu da lif bakımından zengin olan meyvelerden biridir. Bir kase ahududu 3 günlük lif ihtiyacını karşılayabilecek kadar lif içerir.
Armut
En faydalı meyvelerden biri olan armutun tanesinde 5 gram lif bulunmaktadır. Aynı zamanda günde bir tane armut tüketmek metabolizma hızını da arttırır.
Armutun Faydaları Nelerdir? Armut Kaç Kalori?
Mercimek
Protein kaynağı baklagillerden biri olan mercimek lif bakımından da zengindir. Bir tabak mercimek 15 gram lif içerir.
Kırmızı Mercimeğin Faydaları Nelerdir? Kırmızı Mercimek Besin Değeri
Bulgur
Diyet sürecinde pirinç yerine tüketilmesi gereken bulgur da lif içeriği sayesinde uzun süre tok tutar. Bir tabak haşlanmış bulgur 3,5 gram lif içermektedir.
Bulgur Faydaları Nelerdir? Bulgurun 8 Faydası
Avokado
Yine diyetlerin olmazsa olmazı olarak görülen avokado da bu listede yer alır. İçeriğinde lifin yanı sıra sağlıklı yağlar da bulunur.
Avokadonun Faydaları Nelerdir? Avokado ile Sağlıklı Diyet
İncir
İnciri hem taze hem de kuru olarak tüketebilirsiniz. 1 kase incir 15 gram lif almanızı sağlar. Özellikle kabızlığı önlemede son derece etkilidir. Ancak fazla tüketimi ishale de sebep olabilir.
İncirin Faydaları Nelerdir? İncirin 11 faydası
Kabak
Diyetlerde tüketilmesi önerilen bir diğer lifli sebze de kabaktır. 1 kase kabak 9 gram lif içerir.
Kabak Faydaları ve Besin Değerleri Nedir?
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!