İnsülin Direnci Diyeti Nasıl Yapılır?

 İnsülin Direnci Diyeti Nasıl Yapılır?

İnsülin direnci rahatsızlığını günümüzde genetik ya da sağlıksız beslenme gibi sebeplerle birçok kişi yaşıyor. Aşırı insülin salınımı ile birlikte diyabet hastalığına yol açacak kadar tehlikeli olan insülin direnci, sağlıklı beslenme ile kontrol altına alınabilir.

insülin direnci diyeti

İnsülin direnci nedir?

Düzensiz ve sağlıksız beslenme, öğün atlama, fazla kalorili ve yağlı beslenme, aşırı fast food gıda tüketimi, hareketsizlik gibi sebepler insülin direnci rahatsızlığının oluşmasına neden olabilir. Pankreasın, kandaki glukoz seviyesini dengelemek için hücrelerdeki direnci yıkmaya çalışır. Bunu yaparken de aşırı insülin üretmeye başlar. İnsülin üretimi ile birlikte kan şekeri seviyesi yükselir. Bunun sonucunda halsizlik, sürekli acıkma, el titremesi, sinirlilik gibi durumlar görülebilir. İnsülin direnci genellikle bu gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bunların yanı sıra bel ve çevresinin sürekli olarak yağlanması da insülin direnci belirtilerinden biridir. Kadınlarda 80, erkeklerde 94 cm’in üzerine çıkan bel çevresi bu rahatsızlığa işaret edebiliyor olabilir. Bir diğer belirti ise sık sık yaşanan tatlı krizleridir. Bu belirtiler sizde varsa vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalısınız. İnsülin direnci ilerleyen bir durumdaysa ilaç tedavisi önerilebilir. Ancak başlangıç seviyesindeyken genellikle bir diyetisyene yönlendirilir ve hastaya bir diyet listesi verilir. İnsülin direncini yenmek, sağlıklı beslenme ile mümkündür. Bunun için insülin direnci diyeti yapmak gerekir.

İnsülin direnci diyeti nasıl yapılır?

İnsülin direnci rahatsızlığınız varsa sık sık ve az az beslenmeniz gerekir. Bundaki asıl amaç, vücutta sürekli olarak salınan insülinin yediklerinizle eşleştirilmesi ve dokulara taşınmasıdır. Bu şekilde vücuttaki gerekli insülin seviyesi belirlenir ve aldığınız karbonhidratlarla doğru şekilde eşleşir. Diyet yaparken yağ, protein ve karbonhidrat dengesinin kurulması son derece önemlidir. Çünkü yapılan araştırmalara göre fazla yağ ya da fazla protein tüketimi de kan şekerini yükseltir. Diyetin %50-60’ı karbonhidrat, %20-25’i yağ, %15’i ise protein olmalıdır. İnsülin diyeti yaparken en önemli şeylerden biri de lifli gıda tüketimidir. Posalı ve lifli besinler kan şekerini dengeler. Meyvelerin kabuğuyla birlikte tüketilmesi, bol bol kuru baklagiller tüketmek, taze sebze ve meyve tercih etmek, tam tahıllı, yulaflı ve kepekli gıdaları bol bol yemek bağırsaklardaki posa oranını arttırmak açısından önemlidir. Bu sağlıklı besinler kana birden karışmadığı için insülin seviyesinin sabit kalmasını sağlar. Bu da insülin direncini kırmak açısından önem taşır.

İnsülin direnci diyeti, mutlaka bir uzman diyetisyen tarafından hazırlanmalıdır. Bu diyet listesinde beslenme düzeni oluşturulur. En önemli unsurlardan biri öğün saatleridir. Sabah kahvaltısı mutlaka 10’dan önce yapılmalıdır. Akşam çok geç saatte yemek yenmemeli, eğer yenecekse hafif yenmelidir. Geç saatlerde abur cubur tüketimi sonlandırılmalıdır. Ara öğünler ise kesinlikle atlanmamalıdır.

İnsülin direnci diyeti yaparken aynı zamanda kendi vücudunuza uygun bir egzersiz de yaparsanız bu rahatsızlığı çok daha kolay bir şekilde atlatabilirsiniz. Çünkü hareketsiz bir yaşam da insülin direncini arttırır. Açık havada yapılacak yürüyüşler ile başlayarak sonrasında uygun bir spor programı oluşturabilirsiniz.

Her diyetin kişiye özel olarak hazırlanması son derece önemlidir. Diyet listelerini direkt olarak uygulamadan önce mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.

İnsülin direnci diyeti yaparken dikkat edilmesi gerekenler ise şunlardır;

  • Beyaz ekmek ve pirinç yerine tam buğdayı ekmek ve bulgur tüketmelisiniz.
  • Şekerli gıdaları hayatınızdan tamamen çıkartmanız gerekir.
  • Tarifleri uygularken rafine şeker yerine bal, pekmez gibi doğal tatlandırıcıları kullanabilirsiniz.
  • Asitli ve şekerli içeceklerden kesinlikle uzak durmalısınız.
  • Kahveyi ve bitki çaylarını şekersiz bir şekilde tüketebilirsiniz.
  • Suyunuza çubuk tarçın atarak kan şekerinizi dengeleyebilirsiniz. Aynı şekilde süte de toz tarçın ekleyebilirsiniz.

Kendinize en uygun diyeti bulmak için diyetler kategorisine göz atabilirsiniz.

diyetio

Diyet ve zayıflama bilgilerinin paylaşıldığı Diyetio'ya hoşgeldiniz. Sorularınız ve önerilerinizi yorum yoluyla bize iletebilirsiniz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!