Sizin için derlediğimiz bazal metabolizma hızı ile kilo vermenin sırlarını keşfetmeye hazır mısınız? Vücudumuz her an çalışmaya devam eder. Uyurken bile vücudumuzun işlevleri yerine getirilir. Metabolizmamız sürekli çalışır haldedir. Kilo vermek için de bazal metabolizma büyük önem taşır. Metabolizma farklı türlere sahiptir. Bu açıdan kilo vermek ya da sağlıklı bir vücuda sahip olmak için metabolizma hızına dikkat etmek gerekir.
Tükettiğimiz besinlerin sindirilmesi ve yakılması, metabolizma hızına bağlıdır. Metabolizma hızının yaş ile birlikte doğru değerlerde olması önem taşır. Diyetisyenlerin hesapladığı ve kilo verme ile ilgili konularda sık sık karşımıza çıkan bazal metabolizma hızı en çok merak edilen konulardan biridir.
Bazal metabolizma hızı nedir?
Vücudumuz her an enerji harcamaya devam eder. Bazal metabolizma, vücudumuz hareketsizken harcadığı enerjiye denir. Uykudayken veya 12 saat açlık halinde iken enerji harcanır. İşte bu enerjinin harcanmasını bazal metabolizma gerçekleştirir. Vücudumuzda yapım ve yıkım işlevi sürekli devam eder. Bu enerjinin harcanması bazal metabolizma sayesinde gerçekleşir. Bazal metabolizmanın işlevini yerine getirmesi organlarımızın sağlıklı şekilde işlemesi ve kan akışının doğru şekilde sağlanması adına önemlidir.
Her insanın bazal metabolizması farklı çalışır. Bu açıdan bazal metabolizmanın hesaplanması kişiye özel olmalıdır. Bazı etkenler bazal metabolizmayı etkiler. Bunlardan ilki yaştır. Her yaşta bazal metabolizma hızımız farklıdır. Vücudumuzun durumu da bu durumda etkilidir. Diyet yaparken, hamilelik esnasında ya da aktif bir şekilde spor yapıyorsak bazal metabolizma hızımız da değişir. Bazal metabolizmanın üzerinde etkili olan diğer durumlar genetik faktörler, kronik hastalıklar ve kullanılan ilaçlardır.
Bazal metabolizma hızının arttırılması için sağlıklı beslenmek önemlidir. Eğer sağlıklı beslenilirse uyku sırasında ya da hareketsiz durumdayken vücudun yağ yakması devam eder. Düzenli ve yeterli miktarda su içmek, taze meyve ve sebzeler tüketmek, baharatları kullanmak gibi alışkanlıklarla bazal metabolizma hızını arttırmak mümkündür.
Bazal metabolizmanın hızlı olması kan dolaşımı, solunum, beyin işlevleri, sinir işlevleri, hücrelerin yenilenmesi ve büyümesi gibi eylemler için çok önemlidir. Bazal metabolizma hızınızı öğrendikten sonra günlük olarak ihtiyaç duyduğunuz kalori miktarını da öğrenebilirsiniz.
Bazal metabolizma nasıl hesaplanır?
Bazal metabolizma hızını hesaplamak için bazı etkenler göz önüne alınmalıdır. Bunlar:
- Yaş
- Cinsiyet
- Boy
- Kilo
Bazal metabolizma Harris-Benedict denklemi adındaki bir sistem ile hesaplanır. Bu denklem kadınlar ve erkeklerde farklı şekildedir.
Erkekler için:
66 + (13.7 x Kilogram olarak ağırlık) + (5 x santimetre olarak boy) – (6.8 x yaş)
Kadınlar için:
655 + (9.6 x Kilogram olarak ağırlık) + (1.7 x santimetre olarak boy) – (4.7 x yaş)
Hangi Baharatlar Metabolizma Hızlandırır?
Bazal metabolizma hızı kaç olmalı?
Sağlıklı bir vücuda sahip olmak ya da sağlıklı bir şekilde zayıflamak için bazal metabolizma hızının ideal oranda olması gerekir. Bunu saptamak için örnek bazal metabolizma hızlarına göz atılabilir. Yaş aldıkça ve vücuttaki kas miktarının azalmasıyla birlikte bazal metabolizma yavaşlamaya başlar. 40 yaş ve üzerinden sonra her 10 yılda bir %2 ile %5 oranında yavaşlama görülür. Hamile bir kadının metabolizma hızı %22 ile %33 arası bir oranda artar. Bu açıdan hamilelerin yediklerini daha hızlı sindirdiği ve daha çabuk acıktığı gözlemlenir. Açken bazal metabolizma da yavaşlar. Bazal metabolizmanın en düşmesinin en büyük sebeplerinden biri kalori bakımından düşük diyetlerin uygulanmasıdır. Ateşli hastalığa yakalanan birinin bazal metabolizma hızı yaklaşık %7 artar. Tiroid hormonu yeterince salgılanmıyorsa bazal metabolizma hızı %30 ile %50 oranında yavaşlar.
Bazal metabolizma kaç kalori yakar?
Kadınlarda ve erkeklerde farklı değerlerde kalori yaktırır. Bu değerler:
Kadınlar için: BMH 1000 -1400 kalori
Erkekler için: BMH ise 1200 -1600 kalori
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!