Diyet kavramına karşı çıkan içgüdüsel beslenme ile tanışmaya ne dersiniz? İstediğinizi yiyerek kilo verebileceğinizi söyleyen bu beslenme modeli son yıllarda popüler hale geldi. Diyet kültürü, çoğu zaman sağlığımızı ve psikolojimizi olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle başlangıçta kilo verebiliyor olsak da sonrasında yeniden kilo alma döngüsüne girebiliyoruz. Peki bunu sona erdirmek için neler yapabiliriz? İşte bu noktada içgüdüsel beslenme devreye giriyor. Hazırsanız bu beslenme modelinin ayrıntılarını birlikte keşfedelim.
Aralıklı Oruç Diyeti Nasıl Yapılır? Aralıklı Oruç Diyeti ile Kilo Verme
İçgüdüsel beslenme nedir?
Bu beslenme modelinde, kısıtlayıcı bir diyet programının sağlıksız olduğu kabul edilir. Tek tip beslenmeye dayalı diyet programları, şekeri ya da karbonhidratı tamamen kesmeyi öğüt veren programlar ya da tek bir besine odaklanan şok diyetler işe yaramaz ve sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir. İçgüdüsel beslenme, insanın kendi vücudunun ihtiyaçlarına yönelik beslenmesi gerektiğini savunur. Yani acıktığınız zaman canınızın çektiği şeyi yiyerek de sağlıklı kalabileceğinizi savunur. Yemekleri kısıtlamak, insanda daha fazla tüketme isteği doğurur. Ancak herhangi bir yasak ya da kısıtlama olmadığında tüm sağlıksız yiyecekler cazip olmaktan çıkar.
İçgüdüsel beslenme nasıl uygulanır?
Diyeti tamamen bırakın.
Eğer sürekli farklı diyetler deniyorsanız bu diyetleri uygulamayı tamamen bırakın. Diyet listelerine göre beslenmek yerine kendinize neyin iyi gelip gelmediğini anlayabilmek için zaman tanıyın.
Acıktığınızda tüketin.
İçgüdüsel yeme, acıktığınız zaman yemenizi tavsiye eder. Yani aç kalarak kilo vermenin sağlıklı bir şey olmadığını savunur. Acıktığınızda yemek yemelisiniz. Yiyeceklerin tek amacı acıktığınızda karnınızı doyurmaktır.
Tokluğunuzu hissedin.
Tıpkı açlık gibi tokluk hissinize de kulak vermelisiniz. Eğer sofrada doyduğunuzu hissediyorsanız tabağınızı bitirmeye çalışmayın. Doyduğunuz anda yemek yemeyi kesmelisiniz. Tokluk hissi rahatsızlık verici ya da tıka basa dolmuşluk hissi değildir. Tam tersine rahatlamış hissetmeniz gerekir.
Kontrolcü olmayın.
Sürekli ne yediğinizi, kaç kalori aldığınızı, sevdiğiniz bir yiyeceği hak edip etmediğinizi düşünmeyi bırakmalısınız. Bu şekilde her şeyi kontrol etmeye çalıştığınızda yiyeceklerden alacağınız zevk de ortadan kalkar.
Yiyecekleri düşman olarak görmeyin.
Farklı diyet listeleri, farklı besinleri düşman olarak gösterir. Hiçbir yiyeceği düşman olarak görmeyin. Canınızın çektiği yiyeceği, porsiyonuna dikkat ederek tüketin. Düşman ya da yasak olarak görülen yiyecekler, kafamızda daha cazip bir hale gelebilir.
Duygusal yemeyi bırakın.
Kilo almanın en önemli nedenlerden biri duygusal çalkantıları yiyeceklerle bastırmaya çalışmaktır. Sinirliyken, üzgünken, stresliyken yemek yeme eğilimindeyseniz bunu değiştirmelisiniz. Bu gibi anlarda yürüyüş yapmak, film izlemek, müzik dinlemek, dans etmek gibi etkinlikler yapabilirsiniz.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!