Yiyeceklerin Besin Değerini Düşüren 8 Hata

 Yiyeceklerin Besin Değerini Düşüren 8 Hata

Sağlıklı beslenirken yiyeceklerin besin değerini düşüren hataları yapmamaya da özen göstermemiz gerekir. Pişirme, saklama ya da tüketme şekillerimiz sağlıklı yiyecekleri bile sağlıksız hale getirebilir. Bu nedenle yiyecekleri tüketirken doğru adımları uygulamamızda fayda vardır. Peki yiyeceklerin besin değerini düşüren hatalar hangileridir?

yiyeceklerin besin değerini düşüren

İşte yiyeceklerin besin değerini düşüren o hatalar listesi!

  • Et ürünlerini yüksek ısıda pişirmek

Balık ve et ürünlerini yüksek ısıda pişirdiğinizde kimyasal bileşikler artar. Bu kimyasal bileşiklerin vücuda alınması ise birçok hastalığa sebebiyet verir. Yüksek ısıda pişirme yöntemi aynı zamanda et ve balığın protein değerinin de düşmesine neden olur. Et ürünlerinden en iyi verimi almak için orta ısıda, fırın, haşlama ya da ızgara şeklinde pişirmekte fayda vardır.

  • Kızgın yağda yumurta pişirmek ya da yumurtayı çok haşlamak

Yiyeceklerin besin değerini düşüren hatalar arasında yumurtanın pişirilme şekli de yer alır. En sağlıklı yiyeceklerden biri olan yumurta da doğru pişirilmediğinde besin değerini kaybeder. Özellikle kızgın yağda pişirilen yumurtanın protein değeri azalır. Yumurta çok uzun süre haşladığınızda sarısının etrafında yeşil bir halka oluşur. Bu sülfürün açığa çıktığının göstergesidir. Yumurtayı en sağlıklı şekilde tüketmek için kayısı kıvamında haşlamak gerekir.

  • Sebzeleri ince ince doğramak

Sebzelerin besin değerini kaybetmemesi için çok fazla oksijene ve ışığa maruz kalmaması gerekir. Eğer ince ince doğrarsanız sebzelerin besin değeri büyük ölçüde kaybolur. Bunun yerine iri parçalar halinde doğramak gerekir. Aynı şekilde kör bıçak ile doğramak da besin değerini öldürür. Keskin bir bıçak kullanmakta fayda vardır.

yiyeceklerin besin değerini düşüren

  • Et ve yoğurdu aynı anda tüketmek

Yoğurt, sofralardan eksik olmayan lezzetlerden biridir. Ancak uzmanların söylediğine göre yoğurt gibi kalsiyum değeri yüksek olan besinler, etten alınan demir emilimini azaltır. Bu nedenle etlerdeki demirden en iyi şekilde faydalanabilmek için yoğurt ile tüketmemekte fayda vardır. Demir emilimini arttırmak için C vitamini içeren yeşillikler ile birlikte tüketmek çok daha doğrudur.

  • Meyve ve sebze suyunu sıktıktan sonra uzun süre bekletmek

Sebze ve meyve suyu sıkıyorsanız taze bir şekilde tüketmeniz gerekir. Eğer bu suları hazırladıktan sonra uzun süre bekletiyorsanız vitamin ve minerallerini büyük ölçüde kaybettiğini bilmeniz gerekir. Meyvelerden ve sebzelerden en iyi şekilde faydalanmak için direkt olarak tüketmek gerekir. Ancak suyunu sıkmak istiyorsanız hemen tüketmenizde fayda vardır.

  • Zeytinyağını yüksek ısıda pişirmek

En sağlıklı yağlardan biri olan zeytinyağı, yüksek ısıda pişirmeye uygun bir yağ değildir. Zeytinyağı, yüksek ısıya maruz kaldığında yağ asitlerini kaybeder. Bu nedenle yemekleri pişirdikten sonra zeytinyağı ekleyebilir ya da salatalara direkt olarak ekleyerek tüketebilirsiniz.yiyeceklerin besin değerini düşüren

  • Sebzeleri çok haşlamak

Sebzelerin içeriğinde bulunan vitamin ve minerallerden tam anlamıyla faydalanabilmek için çok uzun süre haşlamamak gerekir. Sebzelerin çiğ tüketilmesi sağlık açısından çok daha faydalıdır. Ancak çiğ tüketemiyorsanız diri kalacak şekilde en fazla 20 dakika haşlayabilirsiniz. Eğer sebzeleri bol suda haşlıyorsanız da bu alışkanlığınızı değiştirmenizde fayda vardır. Az suda ve mümkünse buharda pişirmek sebzelerin daha sağlıklı kalmasını sağlar.

  • Kuru baklagillerin suyunu dökmek

Bol suda haşladığınız nohut, mercimek ya da kuru fasulye gibi kuru baklagillerin suyunu döküyorsanız yanlış yapıyorsunuz demektir. Pişirilen baklagillerin vitamin ve minerallerinin birçoğu haşlama suyunda kalır. Bu nedenle bol su kullanmak yerine az su kullanarak pişirirseniz suyunu dökmek zorunda kalmazsınız.

 

diyetio

Diyet ve zayıflama bilgilerinin paylaşıldığı Diyetio'ya hoşgeldiniz. Sorularınız ve önerilerinizi yorum yoluyla bize iletebilirsiniz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!