Yanlış Bilinen Zayıflama Efsaneleri Nelerdir?

 Yanlış Bilinen Zayıflama Efsaneleri Nelerdir?

Zayıflama efsaneleri, yıllardır dillerden dillere dolaşan birçok yanlış bilgiyi içerir. Özellikle günümüzde internet kullanımının artmasıyla birlikte yanlış bilgiye erişim oldukça kolay hale gelmiştir. Ancak sağlık ile ilgili yanlış bilgiler edinen kişiler hayatı boyunca bu yanlış alışkanlıkları sürdürülebilir. Dolayısıyla kendi sağlığınız ile ilgili bilgi edinirken güvenilir kaynaklardan araştırma yapmaya dikkat etmenizde fayda vardır. Maalesef zayıflama efsaneleri bazı beslenme uzmanları ya da doktorlar tarafından ortaya atılmıştır. Ancak yapılan araştırmalarla bu bilgilerin aslında doğru olmadığı ortaya konmuştur.

zayıflama efsaneleri

Peki nedir bu zayıflama efsaneleri?

Aldığın kalori harcadığın kaloriden az olmalıdır.

Kilo verme konusunda ilk verilen tavsiyelerden biri budur. Daha az kalori alıp, daha fazla kalori harcayarak kalori açığı oluşturmanın kilo verdirdiği bilinir. Kalori açığı kilo vermede etkili bir yöntemdir. Ancak tek başına yeterli değildir. Kişinin ne kadar kalori alması gerektiği ya da ne kadar kalori harcayabileceği tamamen ona özeldir. Herkesin hastalıkları, beslenme tarzı, vücut tipi, kilosu, yaşı farklı olduğundan kalori açığı sağlamak herkeste aynı sonucu doğurmaz. Düşük kalorili beslenmek bazı kişilerde kilo alımına bile sebep olabilir. Örneğin hormonal dengesizlikler, metabolizmanın yavaş olması, kullanılan ilaçlar gibi bazı değişkenler kalori açığı olsa bile kilo vermeyi zorlaştırabilir. Kalori odaklı yapılan diyetlerde besinlerin içeriğine değil kalorisine odaklanılır. Oysaki önemli olan yiyeceğin besin değeridir. Her düşük kalorili yiyeceğin sağlıklı olduğu söylenemez. Aynı şekilde kalorisi yüksek olan sağlıklı yiyecekler de vardır.

Yağlı yiyecekler tüketilmemelidir.

Diyet yaparken akla gelen ilk efsanelerden biri de budur. Birçok kişi düşük yağlı beslenerek kilo verebileceğin düşünür. Bazı doktorların açıklamaları da buna sebep olmuştur. Aslında yağ, sağlığımız için zararlı değil aksine gereklidir. Aynı şekilde kilo verme sürecinde de vücudumuzun yağlara ihtiyacı vardır. Yapılan araştırmalara göre düşük yağlı diyetler yapmak kalp hastalıklarına sebep olmaktadır. Elbette hangi yağı ne kadar tüketeceğiniz önemlidir. Bu açıdan sağlıklı yağları beslenme programınıza rahatlıkla ekleyebilirsiniz.

Az az, sık sık yiyin.

Kilo verme konusu açıldığında alacağınız ilk tavsiyelerden biri de budur. Gün içinde sık sık ama az az yemek yemek birçok kişi için kilo verme yöntemidir. Bu yöntemin metabolizmayı hızlandırması mümkündür. Ancak herhangi bir sağlık probleminiz yoksa enerji ihtiyacınızı karşıladığınız sürece öğünlerinizin sık aralıklarla olması gerekmez. Diyabet, insülin direnci gibi rahatsızlığı olan ya da hamile olanlar sık sık yiyerek daha sağlıklı olabilir. Ancak bunun dışında kalanlar için bu yöntem çok büyük bir fark yaratmaz.

Şeker yerine tatlandırıcı tüketin.

Günümüzde diyet ürünler oldukça popüler hale geldi. Şekerin insan sağlığına oldukça zararlı olması sebebiyle birçok kişi tatlandırıcılara yöneldi. Şekerin zararlı olduğu bir gerçek olsa da tatlandırıcıların da masum olduğu söylenemez.

Diyet yiyecekler kilo verdirir.

Marketlerde diyet, hafif, az yağlı ya da yağsız ibareleriyle satılan diyet yiyeceklerin kilo vermeye yardımcı olduğu düşünülür. Ancak sağlıklı bir şekilde kilo vermek için bu yöntemin tercih edilmemesi gerekir. Bu ürünlerin daha fazla ilave tatlandırıcı ve tuz içerdiği bilinmektedir. Dolayısıyla diyet ürünler yerine sağlıklı sebze ve meyveler, yoğurt, peynir tüketmek çok daha sağlıklı kilo vermeyi sağlar.

Zayıf olmak, sağlıklı olmaktır.

Obezitenin birçok sağlık sorununa sebep olduğu bir gerçektir. Ancak zayıf olmanın sağlıklı olmak olduğu düşüncesi aslında yanlıştır. Önemli olan yaşınıza, hayat tarzınıza, hastalıklarınıza ve vücut yapınıza göre ideal kilonuzda olmanızdır. Sağlıklı beslenmek ve aktif bir yaşam tarzına sahip olmak sizi ideal kilonuza ulaştırır ve böylece daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.

diyetio

Diyet ve zayıflama bilgilerinin paylaşıldığı Diyetio'ya hoşgeldiniz. Sorularınız ve önerilerinizi yorum yoluyla bize iletebilirsiniz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!