Kolesterol İçeren Besinler Nelerdir? Kolesterol İçeren 6 Besin

 Kolesterol İçeren Besinler Nelerdir? Kolesterol İçeren 6 Besin

Kolesterol içeren besinler tüketmenin zararlı olup olmadığı en çok konuşulan konulardan biridir. Bu konu tıpkı karbonhidratların tartışmalı olması gibidir. Birçok kişi kolesterol içeren besinler tüketmenin kalp hastalıklarına yakalanma riskini arttırdığını düşünür. Oysaki yapılan araştırmalara göre sağlıklı bir vücut için belli bir kolesterol düzeyine sahip besinleri tüketmek sağlığa zararlı değildir. Bu açıdan kolesterol içeren besinler tüketmek aslında sanıldığı kadar korkulacak bir şey değildir. Aksine bu yiyeceklerdeki besin değerinden faydalanmak anlamına gelir.

kolesterol içeren besinler

Kolesterol nedir?

Vücudumuzda ve hayvansal gıdalarda bulunan mumsu maddeye kolesterol denir. Kolesterol, yağların ve D vitamininin sindirilmesi için safra üretimini sağlar. Ayrıca vücudumuzda olması şart olan bileşenlerden biridir. Hücre zarına esneklik ve güç kazandırır. Vücudumuzda karaciğer tarafından kolesterol üretilir. Ancak hayvansal ürünler tüketildiğinde de ortaya çıkar. Kolesterol, kan gibi sıvılarla karışmadığı için lipoprotein tarafından taşınır. Kolesterol içeren besinler tüketildiğinde vücut kendi ürettiği kolesterol miktarını azaltır. Aynı şekilde eğer besin yoluyla kolesterol alınmazsa vücut üretimi arttırır. Vücut tarafından kolesterol seviyesi dengede tutulur. Vücuttaki kolesterolün yalnızca %25’i besinler yoluyla alınır. Diğer kısım karaciğer tarafından üretilmektedir.

Kolesterol içeren besinler tüketmek zararlı mıdır?

Yapılan araştırmalara göre kolesterol içeren besinler tüketildiğinde vücuttaki kolesterol seviyelerinde büyük değişiklikler olmamaktadır. Bu nedenle kolesterol içeren yiyecekler tüketmenin ciddi bir zararı yoktur. Az sayıda insanda kolesterol seviyelerinde değişiklik görülebilir.

Besinler yoluyla alınan kolesterol, kalp hastalığı riskine önemli ölçüde bir etki yapmaz. Ancak sağlıklı ve sağlıksız kolesterol içeren besinler farklı etkiler gösterebilir. Bu nedenle sağlıklı kolesterol kaynaklarını tüketmekte fayda vardır.

kolesterol içeren besinler

Peki sağlıklı kolesterol içeren besinler hangileridir?

  • Yumurta

Sağlığa en faydalı gıdalardan biri olan yumurtada 211 mg kolesterol bulunur. Birçok kişi kolesterolü yükseltme ihtimalini düşünerek yumurta tüketmekten kaçınır. Ancak yapılan araştırmalara göre yumurta kolesterol seviyelerini ciddi anlamda etkilememektedir. Yumurta kolesterolün yanı sıra büyük oranda protein, A ve B vitamini, selenyum gibi önemli bileşenler de içerir. Bu nedenle günde 1 ya da 2 yumurta tüketmek sağlık açısından faydalıdır.

  • Peynir

28 gram peynirde 27 mg kolesterol bulunmaktadır. Yapılan araştırmalara göre tam yağlı peynirler de dahil olmak üzere peynirin kolesterolü kötü etkilemediği ortaya konmuştur. Peynir önemli miktarda protein, kalsiyum, A ve B vitamini içermektedir. Ancak kalorisi yüksek olduğu için diyetlerde tüketilmesi sınırlandırılmalıdır. Bunun dışında sağlığa olumsuz bir etkisi yoktur.

  • Kabuklu Deniz Ürünleri

Özellikle karides, yengeç ve istiridye gibi kabuklu deniz hayvanları B vitamini, demir, selenyum ve protein bakımından zengindir. Kabuklu deniz hayvanlarının 85 gramında 166 mg kolesterol bulunur. Yapılan araştırmalara göre düzenli olarak deniz ürünü tüketen kişilerde diyabet, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma oranı da oldukça düşüktür.

kolesterol içeren besinler

  • Biftek

112 gram biftekte 62 mg kolesterol bulunur. Bunun yanı sıra biftek, protein, B12 vitamini, selenyum, demir ve çinko gibi vitamin ve mineraller bakımından da zengindir.

  • Sardalya

Önemli bir protein kaynağı olan sardalya, 92 gramında 131 mg kolesterol içermektedir. Ayrıca E vitamini, demir, fosfor, selenyum, bakır, çinko ve magnezyum bakımından da zengindir.

  • Tam Yağlı Yoğurt

En sağlıklı gıdalardan biri olan tam yağlı yoğurt da B vitaminleri, kalsiyum, protein, magnezyum, potasyum, çinko ve fosfor bakımından zengindir. Bir kase tam yağlı yoğurt 31.9 mg kolesterol içermektedir.

 

diyetio

Diyet ve zayıflama bilgilerinin paylaşıldığı Diyetio'ya hoşgeldiniz. Sorularınız ve önerilerinizi yorum yoluyla bize iletebilirsiniz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!