Ketojenik Diyette Ne Yenir? Keto Diyeti İpuçları

 Ketojenik Diyette Ne Yenir? Keto Diyeti İpuçları

Son zamanlarda popüler olan ketojenik diyet, kilo vermenin sağlıklı yollarından biri. Bu yüzden ketojenik diyette ne yenir konusu da birçok kişinin aklını kurcalıyor. Düşük karbonhidratlı, yüksek yağ ve protein içeren bu diyette sağlıklı bir şekilde kilo vermenin yanı sıra bazı hastalıklardan da korunmak mümkün. Özellikle yapılan araştırmalar diyabet, kalp hastalıkları, bazı kanser türleri ve Alzheimer hastalığı için önleyici olduğunu söylüyor. Ketojenik diyetin temelinde karbonhidrat tüketimini sınırlandırmak yer alır. Her ne kadar zor gibi görünse de sağlıklı yiyecekler tüketilerek kolayca yapılabilen bir diyet türüdür.

Peki ketojenik diyette ne yenir?

ketojenik diyette ne yenir

İşte ketojenik diyette tüketilebilecek sağlıklı yiyecekler

Deniz ürünleri

Balık türleri ve kabuklu deniz ürünleri ketojenik diyette tüketilebilecek en sağlıklı yiyeceklerdir. Balıklarda B vitamini, potasyum ve selenyum bol miktarda bulunur. Ve balık türleri neredeyse hiç karbonhidrat içermez. Yalnızca bazı kabuklu deniz ürünlerinde az miktarda karbonhidrat bulunmaktadır. Sağlık açısından son derece faydalı olması ve düşük kalorili olması sebebiyle diyetlerde tüketilmesi önerilmektedir. Sardalya, uskumru, somon ve diğer yağlı balıkların insülin seviyesini dengelediği görülmüştür. Ayrıca omega-3 yağı da içerdiği için birçok hastalığa karşı koruma sağlar.

Düşük karbonhidratlı sebzeler

İçeriğinde nişasta bulunmayan, düşük karbonhidratlı sebzelerin kalori oranı da oldukça düşüktür. Bunun yanında C vitamini ve diğer mineraller konusunda da son derece zengindir. Bu sebzeler, lif bakımından da zengin olduğu için sindirim sistemi ve bağırsaklara da iyi gelir. Birçok sebzede karbonhidrat vardır. Ancak düşük miktarda bulunduğu için tüketilebilir. Ancak patates, tatlı patates ya da pancar gibi sebzeler nişasta içerdiği için sınırlı miktarda tüketilmelidir. Sebzeler aynı zamanda antioksidan maddeler de içerdiği için vücuda zararı olan serbest radikallerin de vücuttan atılmasını sağlar. Lahana, brokoli, ıspanak, karnabahar gibi sebzeler kalp hastalıkları ve kansere yakalanma riskini büyük ölçüde düşürür. Bununla birlikte sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi sağlar.

Ketojenik diyette tüketebileceğiniz sebzeler:

  • Kuşkonmaz
  • Avokado
  • Brokoli
  • Lahana
  • Karnabahar
  • Salatalık
  • Yeşil fasulye
  • Patlıcan
  • Lahana
  • Marul
  • Biber
  • Ispanak
  • Domates
  • Kabak

Peynir

Peynirler, az karbonhidrat ve yüksek yağ içerir. Bu özelliği sayesinde ketojenik diyet için en ideal yiyecekler arasında yerini alır. Her ne kadar doymuş yapın kalp hastalığı ihtimalini arttırdığı söylense de yapılan araştırmalar sonucu peynirin kalp sağlığına olumlu etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Peynir, kalsiyum da içerdiğinden kas ve kemik sistemini de iyi gelir.

Avokado

Avokadonun tüm diyetlerde önerilmesi tesadüf değildir. Sağlık açısından son derece faydalı bir meyvedir. Üstelik avokadonun yarısında sadece 9 gram karbonhidrat bulunur. Lif bakımından son derece zengindir. Potasyum gibi önemli mineralin yanı sıra diğer vitamin ve mineraller açısından da zengindir. Potasyum alımı, ketojenik diyette oldukça önemlidir. Düzenli avokado tüketiminin kolesterolü dengelediği gözlemlenmiştir.

Et ve kümes hayvanları

Ketojenik diyette en önemli yiyecekler protein grubudur. Bu açıdan et ve kümes hayvanları da bu listenin başında gelir. Et ve kümes hayvanları karbonhidrat içermez ve birçok vitamin ve mineral bakımından zengindir. Kas kütlesini korumaya da yardımcı olduğundan özellikle spor yapanların tüketmesinde fayda vardır.

Yumurta

Protein bakımından en zengin yiyeceklerden biri olan yumurta da keto diyetinde sıklıkla tüketilmelidir. 1 gramdan az karbonhidrat ve 6 gram protein içermesi ketojenik diyette tüketilebilecek en ideal yiyeceklerden biri olmasını sağlar. Yumurta aynı zamanda tok tuttuğu için diyeti kolaylaştırır. Diyet ve spor yapanların günde en az 2 tane yumurta tüketmesi önerilir.

diyetio

Diyet ve zayıflama bilgilerinin paylaşıldığı Diyetio'ya hoşgeldiniz. Sorularınız ve önerilerinizi yorum yoluyla bize iletebilirsiniz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!