Sizin için histamin intoleransı olan kişilere önerilen histamin diyeti yani düşük histaminli diyetin inceliklerini derledik. Hazırsanız başlayalım.
Histamin intoleransı nedir?
Histamin, sindirim sistemi ve bağışıklık sistemimizde işlevi olan nörotansmitter türlerinden biridir. Temel görevi, vücudu çevresel faktörler yani alerjenlere, toksinlere karşı korumaktır. Bağışıklık sistemini tehdit edecek bir madde vücuda girerse, kandaki histamin seviyeleri yükselerek zararlı madde ile savaşmaya başlar. Aynı zamanda sindirim sisteminde de vücudun genel işleyişini sürdürmek amacıyla kanımızda her zaman histamin bulunmaktadır.
Histamin intoleransı ise kandaki histamin oranının yükselmesi ve vücut tarafından hızlı bir şekilde atılamaması anlamına gelir. Ancak, histamin intoleransı, alerjik bir durum değildir. Yalnızca kandaki histaminin yükselmesi durumudur.
Histaminin yükselmesinin temel nedenleri arasında genetik faktörler, bağırsak düzensizlikleri, çölyak hastalığı, bazı ilaçların yan etkileri ve histamin oranı yüksek besinler tüketmek yer alır.
Astrolog Can Aydoğmuş Aristo Diyetiyle Nasıl 44 Kilo Verdi?
Histamin yükselmesi belirtileri nelerdir?
Histamin intoleransı, herhangi bir alerjik durum gibi aniden ve şiddetli bir şekilde ortaya çıkmaz. Aksine uzun süreli ve kendini belli etmeyen şekilde ortaya çıkar. Uzun süre boyunca histamin yüksekliği durumu yaşanır. Histamin birikmesi sonucu bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler şunlardır:
- Baş ağrısı
- Uykuya dalmada zorluk
- Hipertansiyon
- Baş dönmesi
- Sıcak basması
- Bulantı, kusma
- Çarpıntı
- Burun tıkanıklığı
- Yorgunluk
- Regl düzensizliği
- Ödem
Histamin diyeti nedir?
Histamin diyeti, histamin seviyelerini en aza indirmek için yapılan bir diyet türüdür. Bu diyetin temel amacı histamini tamamen sıfırlamak değildir. Yalnızca azaltmaktır. Bu diyeti yaparken her zaman taze besinler tüketmek gerekir. Çünkü buzdolabında bekletilen yiyecekler histamin seviyelerini arttırır. Mümkün olduğunca taze tüketmek önemlidir. Bunların yanı sıra fermente gıdalar da yüksek oranda histamin içermektedir. Histamin seviyelerini düşürmek içim çinko, magnezyum, D vitamini, C vitamini ve kalsiyum takviyeleri alınabilir. Histamin diyeti 1 hafta ile 1 ay arasında yapılması gereken bir diyettir. Semptomlar ortadan kalktığında normal beslenme rutinine geçilebilir.
Yüksek histamin içeren besinler nelerdir?
- Fermente gıdalar; turşu, kombucha, yoğurt
- Eskitilmiş peynirler
- Avokado
- Kuru meyveler
- Nohut
- Mercimek
- Maya içeren her tür gıda
- Sirke ve sirke içeren her tür gıda
- Konserve gıdalar
- Kırmızı biber, tarçın, karanfil
Histaminin fazla üretilmesine neden olan besinler nelerdir?
- Alkol
- Domates
- Brüksel lahanası
- Ceviz
- Çilek
- Narenciye
- Kivi
- Ananas
- Muz
- Çikolata
- Ispanak
- Kabuklu deniz ürünleri
- Enerji içecekleri
- Her türde çay
Tüketilebilir besinler:
- Organik hayvansal ürünler
- Taze balık
- Yukarıdaki listelerde yer almayan taze meyve ve sebzeler özellikle; karpuz, soğan, elma, yaban mersini
- Glüten içermeyen tahıllar
- Bitkisel sütler; Hindistan cevizi, badem, pirinç sütü
- Yumurta sarısı
- Yer fıstığı ezmesi
- Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı
- Taze baharatlar; zerdeçal, zencefil, kekik
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!