Et Tüketimini Azaltmanın Yolları

 Et Tüketimini Azaltmanın Yolları

Günümüzde çoğu insan farklı sebeplerle de olsa et tüketimini azaltmak için çaba gösteriyor. Sağlık sorunları, damak tadı, hayvanlara ve çevreye duyarlılık ya da kilo verme gibi sebeplerle et ve et ürünlerini daha az tüketmeye çalışıyorlar. Ancak bu konuda önemli olan, sağlığı bozmadan et tüketimini azaltabilmektir. Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, karaciğer yağlanması gibi hastalıkları engellemek için et tüketimi azaltılabilir. Ancak her ne sebeple olursa olsun birden bire et tüketmeyi bırakmak yetersiz beslenme sorunlarına sebep olabilir. Yavaş yavaş et ürünlerini hayatınızdan çıkarmak çok daha doğru olacaktır.
Perks of Plants

Peki et tüketimini sağlıklı bir şekilde azaltmak için ne yapılabilir?

Birçok insan et ve et ürünlerinin insan vücudunun bir gereksinimi olduğunu düşünür. Oysa ki yapılan araştırmalarla saptandığına göre aslında et tüketmeden de vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri alabilmek mümkündür. Vücudun sağlıklı işleyebilmesi için gerekli olan besinleri hayvansal olmayan pek çok gıdadan alabilirsiniz. Bu açıdan haftalık olarak ne kadar et tükettiğinizi belirledikten sonra porsiyon azaltarak bu konuda bir adım atabilirsiniz. Daha sonra haftada birkaç gün belirleyerek o günlerde hiç et tüketmemeyi denebilirsiniz. Et dendiğinde akla genellikle sığır eti ya da tavuk eti gelse de et ve et ürünleri kategorisine birçok besin girdiğini unutmamak gerekir. Sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri de et kapsamına girmektedir.

Et tüketmeyi azalttığınız zaman dengeli bir şekilde beslenebilmek için diğer gıdaları daha fazla tüketmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Özellikle baklagiller ve sebzeler en çok tükettiğiniz besin grubu olmalıdır. Et tüketmediğiniz zaman alamadığınız tüm vitamin ve mineralleri bu gıdalardan alabilmeniz gerekir. Özellikle protein ve demir açısından zengin olan baklagiller ve sebzeleri tüketerek hiçbir sağlık sorunu yaşamadan etten uzaklaşabilirsiniz. Örneğin lif, B vitamini, demir ve mineral açısından son derece zengin olan mercimek, en çok tükettiğiniz besinlerden biri haline gelebilir. Mercimeğin yanı sıra fasulye, soya fasulyesi, pirinç, yulaf ve buğday da besin değeri yüksek gıdalardandır.

Et tüketimini azaltırken yapacağınız alışverişlere de dikkat etmeniz gerekir. Haftalık olarak yaptığınız alışverişte et ve et ürünlerini hiç almamak tüketimini azaltmanıza da yardımcı olur. Eğer elinizin altında bulunmazsa tüketmek için istek de duymazsınız. Et ürünleri yerine bol bol sebze, meyve, baklagiller ve tahıl alabilirsiniz.

Hayatınızdan eti tamamen çıkarmak başlangıçta zor olabilir. Kendinizi güzel yemeklerden mahrum bıraktığınız hissine kapılabilirsiniz. Ancak zamanla yaptığınız bitkisel bazlı yemeklerle aslında lezzetin etle çok ilgili olmadığını görebilirsiniz. Eti azaltmayı adım adım yaparak bu sürecin daha sağlıklı ilerlemesini sağlayabilirsiniz. Öncelikle ilk 2 hafta kahvaltıda hiç et ürünü tüketmeyerek başlayabilirsiniz. Sosis, sucuk, salam gibi şarküteri ürünleri yerine kahvaltı masanızda biber, domates, salatalık, maydanoz, ceviz gibi son derece sağlıklı besinler bulunmalı. Hem doyuruculuğu yüksek hem de sağlıklı olan bu besinlerle de oldukça doyurucu bir kahvaltı yapabilirsiniz. İlerleyen günlerde akşam yemeklerinde et tüketmemek için etsiz yeni tarifler keşfetmeye başlayabilirsiniz. Farklı sebzelerle yapılan leziz yemekleri keşfettikçe et ile ilgili tüm istekleriniz de zamanla kaybolacaktır. Eti hayatınızdan tamamen çıkarmak istemiyorsanız haftada bir gün belirleyerek o gün et ürünleri tüketebilirsiniz. Böylece kendinizi baskı altında hissetmemiş olursunuz.

diyetio

Diyet ve zayıflama bilgilerinin paylaşıldığı Diyetio'ya hoşgeldiniz. Sorularınız ve önerilerinizi yorum yoluyla bize iletebilirsiniz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!