Diyet Zerde Tarifi Nasıl Yapılır?

 Diyet Zerde Tarifi Nasıl Yapılır?

Diyet zerde tarifi ile tanışmaya hazır mısınız? Osmanlı saray mutfağının nadide tatlılarından biri olan zerdeyi daha sağlıklı ve diyet bir reçeteyle uyguluyoruz. Dengeli ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek istiyorsak tatlılarla aramıza kocaman bir mesafe koyacağımızı biliriz. Bu, tatlıyı büyük bir motivasyon kaynağı olarak görenler için daha can sıkıcı bir süreci beraberinde getirir. Ancak diyet beslenirken tatlılardan tamamen uzak durmak zorunda değiliz.

Sadece bildiğimiz bu lezzetleri daha sağlıklı malzemelerle pişirebilir ve daha dengeli porsiyonlarda tüketerek dilediğimiz gibi kilo verebiliriz. Biz de gerçek bir saraylı olan zerdeyi daha hafif bir tarifle değerlendiriyoruz. Denediğinize asla pişman olmayacağınız tatlımızın yapım ayrıntılarına geçmeden önce kullanacağımız malzemelerin sağlığınıza ve kilo verme sürecinize katkıları hakkında biraz konuşalım.

diyet zerde

Diyet zerde yapımında rafine şeker gibi hem yüksek kalorili hem de sağlıksız malzemeler kullanmayacağız. Onun yerine dut pekmezi, safran, kuş üzümü, nar, tarçın gibi doğal ve sağlıklı tatlandırıcılar tercih edeceğiz. Pekmez diyet tatlılarda en sık kullandığımız besinlerden biri. Hem tariflerimize verdiği lezzet potansiyeli fazla hem de besin değerleri bakımından oldukça zengin. Pekmez sağlığımızı pek çok konuda destekler ve diyet sürecine de destek olur. Diyet zerde tarifimizde de tercih ettiğimiz dut pekmezinin en önemli özelliklerinden biri demir bakımından oldukça zengin olmasıdır, kansızlığa çok iyi gelir. Regl ağrıları için doğal bir ilaç gibidir.

Antioksidanlar bakımından zengin olduğu için kanser de dahil oluşabilecek pek çok hastalığa karşı koruyucudur. Kemikleri güçlendirici ve kemik erimesine karşı koruyucu özellikleri bulunur. Mide dostu bir besindir, ülser gibi hastalıkların önüne geçer, sinir sistemini güçlendirir ve kan pıhtılaşmasını engeller. Dut pekmezinin kolesterolü dengelemek, göğüs ağrılarını hafifletmek, kalp krizi ve felç riskini düşürmek, karaciğeri temizlemek ve böbrek sağlığını desteklemek gibi özellikleri de bulunur.  Bu besinin diyet sürecine de katkıları vardır. Dut pekmezi harika bir enerji kaynağıdır ve gün içinde direnç kazandırdığından diyet süreci daha kolay geçer. Ayrıca lif zengini bir besin olduğundan sindirim sistemini destekleyerek kabızlık gibi sorunların önüne geçer.

Dengeli oranlarda dut pekmezi tüketerek beyin sağlığınızı koruyabilir ve hafızanızı güçlendirebilirsiniz. Gördüğünüz gibi rafine şeker yerine pekmez kullanarak büyük bir şifa kaynağı olan ve tatlı ihtiyacımızı gideren sağlıklı bir zerde elde edebiliyoruz. Buna karşılık rafine şekerin içinde hiçbir besin değeri olmadığını biliyoruz. Malzemelerimizden bahsettiğimize göre diyet zerde yapım aşamasına geçebiliriz.

diyet zerde

Diyet zerde için gerekli malzemeler:

  • 5 su bardağı su
  • Yarım çay bardağı esmer pirinç
  • Yarım yemek kaşığı nişasta
  • 4 yemek kaşığı dut pekmezi
  • Bir yemek kaşığı gül suyu
  • Kuş üzümü
  • Çam fıstığı
  • Çay kaşığının ucuyla safran
  • Nar taneleri
  • Tarçın

Not: Bu malzemeler 4-6 kişilik yemek tarifi için belirlenmiştir. Siz yemek pişireceğiniz kişi sayısına göre malzeme oranlarını değiştirebilirsiniz.

diyet zerde

Diyet zerde nasıl yapılır?

  1. Bir tencereye 4 su bardağı su alın ve kaynatın. İçine esmer pirinçleri ekleyin ve haşlayın. Çok fazla yumuşamalarına izin vermeyin.
  2. Bir bardağa kaynar su alın ve içine nişasta ekleyip karıştırın. Nişastalı suyu tencerenin içine dökün ve hızlıca karıştırın.
  3. Ardından tencereye dut pekmezi, kuş üzümü, cam fıstığı ve çay kaşığı ucu kadar safran ilave edin. Bu sırada zerdeyi karıştırmaya devam etmeniz gerekir.
  4. Zerdenin altını biraz kısın ve kaynayan karışımı koyu bir kıvam alana kadar karıştırmaya devam edin ve altını kapatın.
  5. Bir kepçeyle servis kaselerine zerdeyi boşaltın. Her bir kâseye nar parçacıkları ve tarçın serpin. Buzdolabında biraz bekletip servis edebilirsiniz.
  6. Afiyet olsun!

diyetio

Diyet ve zayıflama bilgilerinin paylaşıldığı Diyetio'ya hoşgeldiniz. Sorularınız ve önerilerinizi yorum yoluyla bize iletebilirsiniz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!