Çörek Otu Faydaları Nelerdir? Çörek Otu Zayıflatır Mı?

 Çörek Otu Faydaları Nelerdir? Çörek Otu Zayıflatır Mı?

Çörek otu faydaları birçok uzmanın da söylediği gibi oldukça fazladır. Mutfakların olmazsa olmazı haline gelen bu bitkinin tarihi Antik Yunan’a dayanır. Hastalıklara karşı korunmak amacıyla kullanılan bu bitki şimdilerde yemeklere lezzet katmasıyla biliniyor. Sağlığa ve zayıflamaya son derece faydalı olan çörek otu ile ilgili bilgi edinmeye hazır mısınız? İşte çörek otu faydaları!

çörek otu faydaları

Çörek otu nedir?

Çörek otu, düğün çiçeğigiller ailesindendir. İnce yapraklı olan bu bitki, yaklaşık 20-30 m boy atar. Otsu bir bitki olan çörek otu, tohumlardan yetiştirilir. Mavi küçük çiçek şeklinde açtıktan sonra içindeki küçük siyah taneler toplanır. Bu taneler otsu dalların üst kısmında yer alan kapsüllerde bulunmaktadır. Bu taneler başlangıçta yeşil renklidir, olgunlaşınca siyah hale gelir.

Çörek otu, Batı Asya’da yetiştirilen bir bitkidir. Ancak günümüzde dünyanın hemen her bölgesinde yetiştirilmektedir. Ülkemizde de son derece geniş bir alanda yetiştirilir. Ilıman karasal iklimde yetiştirilen çörek otu, oldukça kolay bir şekilde yetiştiği için bahçelerde ya da saksıda da yetiştirilebilir. Çörek otu, aktarlarda ya da marketlerde kolayca bulabileceğiniz baharatlardan biridir.

Çörek otu faydaları nelerdir?

  • Çörek otunun en bilinen faydalarından biri bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Zararlı maddelere karşı vücudu koruyarak hastalıklara yakalanma riskini büyük ölçüde düşürür.
  • Çörek otu, nefes borusunu genişletme etkisine sahiptir. Bu özelliğiyle nefes darlığı çeken kişilere önerilir. Aynı zamanda bronşit, astım gibi solunum yolu hastalıklarının semptomlarını azaltmada da oldukça etkilidir.
  • İçeriğinde bulunan fitokimyasal maddeler, kansere karşı koruma sağlar. Yapılan araştırmalara göre düzenli çörek otu tüketimi ile mide kanseri, rahim kanseri ve kemik kanseri gibi kanser türlerine yakalanma riski büyük ölçüde düşmektedir.
  • Çörek otu kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Bu sayede eklem ağrılarını rahatlatır. Aynı zamanda eklemlerde oluşan şişmeleri de giderdiği bilinmektedir. Aktif olarak spor yapan kişilerde oluşan kas ağrılarına da iyi gelir.
  • Yüksek tansiyonu dengelediği için uzmanlar tarafından tansiyon hastalarına da önerilir. İçeriğinde bulunan timokinon maddesi, vücuttaki homosistein oranını düşürür. Bunun anlamı kalp hastalıklarına yakalanma riskinin düşmesidir.
  • Çörek otu cilt lekelerini iyileştirir. Özellikle sivilce izlerini gidermede oldukça etkilidir. Antioksidan maddeler içerdiği için cildi güneşin zararlı ışınlarına karşı korur ve cildin kendi kendini onarmasını destekler. Cildi arındırır ve gözeneklerin küçülmesini sağlar. Böylece parlak ve canlı bir cilde ulaşmayı kolaylaştırır.
  • Düzenli tüketilen çörek otu ile karaciğer temizlenir. Detoks olarak yapılan salata diyetlerinde de tüketilmesi önerilir.
  • Sindirimi hızlandırarak hazımsızlık ve şişkinlik problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Özellikle yemeklerden sonra oluşan mide rahatsızlıklarını hafifletir.
  • Vücuda zararlı olan toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
  • Vücuttaki şeker seviyesini kontrol altına aldığı için diyabet hastalarının da tüketmesinde fayda vardır. Aynı şekilde insülin direnci olanların da yemeklerde tüketmesinde fayda vardır.
  • Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırır. Ancak tek başına zayıflamaya mucizevi bir etkisi yoktur.
  • 100 gram çörek otunda 344 kalori bulunmaktadır. Bir avuçtan fazlası tüketilemeyeceği için düşük kalorili besinler arasında yer almaktadır. Bu özelliğiyle diyet tariflerde de gönül rahatlığıyla kullanılabilir.
  • Çörek otu zayıflama konusunda da son derece etkilidir. İştahı azalttığı için diyet yapmayı kolaylaştırır.

Çörek otu nasıl tüketilir?

Çörek otunun en yaygın kullanım alanı hamur işlerindedir. Hem içine hem de süslemesinde kullanılan çörek otu tariflere lezzet katar. Aynı zamanda yoğurda katılarak tüketildiğinde yağ yakmaya yardımcı olur. Aktarlarda kolayca bulabileceğiniz çörek otunu aynı zamanda salatalarda, çorbalarda ya da yemeklerde de kullanabilirsiniz.

diyetio

Diyet ve zayıflama bilgilerinin paylaşıldığı Diyetio'ya hoşgeldiniz. Sorularınız ve önerilerinizi yorum yoluyla bize iletebilirsiniz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!