Muz Kaç Kalori? Diyette Muz Tüketimi

 Muz Kaç Kalori? Diyette Muz Tüketimi

Kilo verme sürecinde ya da kilonuzu koruma evresindeyseniz yediğiniz her şeye dikkat etmeniz gerekir. Özellikle yüksek kalorili yiyecekleri tüketmekten kaçınmak yapacağınız ilk şey olmalı. Diyet yaparken hem enerji verecek hem de uzun süre tok tutacak besinler tüketmek işinizi çok daha kolaylaştırır. Bu açıdan hem sağlıklı, hem lezzetli hem de bu özelliklere sahip besinleri mutfağınızdan eksik etmemelisiniz. Tropikal meyvelerden biri olan muz da en çok sevilen meyveler arasında. Eğer siz de muz seviyorsanız ve diyet yaparken tüketip tüketemeyeceğinizi merak ediyorsanız muzun besin değerine göz atmanın vakti geldi demektir.

Muz kaç kalori?

En çok merak edilen sorulardan biri hiç kuşkusuz muz kaç kalori sorusudur. Eğer siz de gün içinde tükettiğiniz bir orta boy muzun kaç kalori olduğunu merak ediyorsanız çok da endişelenmenize gerek yok. Orta boy muz 131 kaloridir. Büyük muz 146 kalorili, küçük muz ise 69 kaloridir. Gün içinde bir ya da iki tane muz tüketerek kaloriyi sağlıklı yoldan almış olursunuz. Ancak her şeyde olduğu gibi muz tüketiminde de aşırıya kaçmamanızda fayda vardır.

muz kaç kalori

Diyet yaparken muz tüketilir mi?

Muzun şeker içeriği birçok kişinin aklını kurcalar. Şeker değerinin yüksek olması diyette tüketilemeyeceği anlamına gelmez. İçeriğinde bulunan triptofan aminoasiti sayesinde serotonin oluşumunu destekler. Seratonin mutluluk hormonudur. Bir muz tükettiğinizde hem açlık hissi yok olur hem de abur cubura olan isteğinizi dizginlemiş olursunuz. Tatlı krizi ya da duygusal yeme dürtüsü oluştuğunda gofret, çikolata yerine muz tüketmek çok daha sağlıklıdır. Muzun enerji vermesi ve uzun süre tok tutması da diyet yaparken çok daha rahat olmanızı sağlar. Eğer spor yapıyorsanız spordan önce tüketeceğiniz muz size bol miktarda enerji kazandırır. İki öğün arasında çok acıkıyorsanız ve zararlı atıştırmalıklara yöneliyorsanız elinizin altında muz tutabilirsiniz.

Uzmanlara göre muzun her gün üst üste tüketilmemesi gerekir. Aynı şekilde akşam saatleri yerine gündüz saatlerinde tüketmek çok daha faydalıdır. Kilo almak ya da diyetin bozulmasını istemiyorsanız ne kadar ve ne zaman tükettiğinize dikkat etmenizde fayda var. Eğer doğru miktarda ve zamanda tüketirseniz muz kilo aldırmaz. Tam aksine sindirim sisteminizi düzenler ve bağırsaklarınızı rahatlatır.

Muzun faydaları nelerdir?

  • Muz, depresyona iyi gelir. Özellikle sık sık stres, kaygı ve huzursuzluk ile mücadele ediyorsanız muz tüketerek bu ruh halinden kurtulabilirsiniz. Çünkü muz seratonin üretimini destekler. Aynı zamanda B vitamini de içerdiği için sinirleri yatıştırma özelliği vardır.
  • Muz zengin bir potasyum kaynağı olduğu için beyin fonksiyonlarına da iyi gelir. Aynı zamanda potasyum sayesinde tansiyon dengesizliklerini de giderir.
  • Lif içerdiği için bağırsakların çalışmasını düzenler. Kabızlık problemi çekiyorsanız muz tüketebilirsiniz. Ödem ya da şişkinlik gibi sindirim sistemi sorunlarına da muz iyi gelir.
  • Mide yanmaları ya da mide ekşimesi problemleri için de muz olumlu etki yapar. Asit giderici özelliği olduğundan mide sorunlarına birebirdir. Akşamdan kalma durumu ya da hamilelikte yaşanan sabah bulantıları için muz önerilir.
  • Muz, uzun süre tok kalmanızı sağlar.
  • İçeriğinde bulunan yağ asitleri ve potasyum sayesinde saç diplerini besleyerek saçların çok daha sağlıklı olmasını sağlar.
  • Cilt ve güneş lekeleri için de oldukça faydalıdır. Düzenli muz tüketimi ile ciltteki sarkmalar ve kırışıklıkları önlemek de mümkündür.

Muzun besin değeri nedir?

Lif, potasyum, folik asit ve magnezyum açısından zengin olan muzun %74’ü sudan oluşur.

Ortalama büyüklükteki bir muz besin değeri tablosu ise şöyledir:

Karbonhidrat: 33.52

Protein: 1.1

Yağ: 0.53

Lif: 2.98

Kolesterol: 0

Sodyum: 3.8

Potasyum: 302.1

Kalsiyum: 7.6

Demir: 0.42

A vitamini: 72.2

C vitamini: 18.05

diyetio

Diyet ve zayıflama bilgilerinin paylaşıldığı Diyetio'ya hoşgeldiniz. Sorularınız ve önerilerinizi yorum yoluyla bize iletebilirsiniz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!