Bitkisel bazlı beslenmeye dayalı olan bir diyet çeşidi olan vejetaryen diyet, son zamanlarda birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Zayıflamanın farklı bir yolunu keşfetmek isterseniz siz de vejetaryen diyete başlayabilirsiniz.
Vejetaryen diyet nedir?
Bitkisel bazlı besinleri tüketmeye dayanan bir diyet türüdür. Kuru tahıllar, baklagiller, sebzeler ve meyveler ile öğünler oluşturulur. Bu öğünlerde hayvansal et ürünleri yer almaz. Vejetaryen diyetin bir diğer aşaması vegan diyettir. Vegan diyette ise hiçbir şekilde hayvansal ürün tüketmemek gerekir. Vejetaryen diyete göre biraz daha katı kuralları vardır. Vejetaryen ve vegan diyetler hem hayvanların hayatlarını korumak, hem çevreye olan zararı önlemek hem de daha sağlıklı bir vücuda sahip olmak için benimsenebilir. Hayvansal gıdaların yoğun olarak tüketildiği bir hayattan vejetaryen diyet düzenine geçmek kolay olmayabilir. Bunun için hayvansal gıdaları tüketmeden vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri alabiliyor olduğunuzdan emin olmanız gerekir. Vejetaryen diyet, doğru şekilde yapıldığında güçten düşme, aç kalma, halsizleşme gibi durumlar yaşanmaz.
Ağırdan alın
Hayvansal gıdaları bir anda hayatınızdan çıkarmak konusunda zorluk yaşayabilirsiniz. Her gün tükettiğiniz et, balık, tavuk ve diğer hayvansal besinleri bir anda bırakmak sizi zorlayacaktır. Vejetaryen diyete geçişi daha rahat yapabilmek için ağırdan almak gerekir. Bunu kısmi değişiklikler yaparak başarabilirsiniz. Vejetaryen diyete başladığınız andan itibaren tüm hayvansal gıdalar bana yasak diyerek kendinizi şartlamayın. Haftada 2 günü vejetaryen diyet günü olarak belirleyerek işe başlayabilirsiniz. Böylece kendinizi baskı altında hissetmez ve hayvansal gıdaları tüketmediğiniz günlerde nasıl hissettiğinizi daha iyi kavrayabilirsiniz. Bitkisel bazlı beslenmeye geçiş yaptığınızda zorlanabileceğinizi ve bazı durumlarda kurallara uyamayacağınızı kabul etmenizde fayda var. Böyle durumlarda kendinize yüklenmek yerine ertesi gün ya da bir sonraki hafta yeniden deneyebilirsiniz.
Vejetaryen beslenmede alışveriş
Vejetaryen diyet yapmaya başladığınızda zorlanacağınız noktalardan biri de alışveriş yapmaktır. Vejetaryen beslenirken hangi yiyecekleri alacağınız konusunda kafanız karışabilir. Oysaki sevdiğiniz birçok yemeği et, balık ya da tavuk olmadan da yapabilirsiniz. Alışveriş yaparken yalnızca sebze alacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Baklagiller, sebzeler, tahıl grubu gibi birçok besin konusunda şanslısınız. Vejetaryen diyette et ürünleri dışındaki hayvansal gıdaları tüketmek yasak değildir. Bu açıdan süt, yumurta gibi hayvansal ürünleri almanızda bir sakınca yoktur. Bunların yanı sıra et ürünlerinin lezzetini aratmayacak vejetaryen ve vegan ürünler de satın alabilirsiniz. Vejetaryen sosis, vegan köfte gibi alternatifler vejetaryen beslenmeye geçişinizi kolaylaştırabilir.
Diyette dengeyi bulun
Vejetaryen diyetinizi bir uzman yardımıyla yapmıyorsanız mutlaka diyet listenizde dengeyi bulmalısınız. Vücudunuzun iyi işlemesi için ihtiyacınız olan tüm besinleri almanız gerekir. Bu açıdan diyetinizde her renkten besinin olmasına özen göstermelisiniz. Eğer vejetaryen diyete başladığınızda kendinizi halsiz, yorgun ve bitkin hissediyorsanız bir yerlerde yanlış yapıyorsunuz demektir. Vejetaryen diyette yalnızca sebze ve meyve tüketmek yetersiz beslendiğinizi gösterir. Kuruyemişler, baklagiller ve tahılların da diyet listenizde mutlaka yer alması gerekir.
Tüm bunları bilerek başladığınız diyetinizde hem sağlıklı bir vücuda kavuşabilir hem de ideal kilonuza ulaşabilirsiniz.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!