Tam Tahıllı Besinler ile Sağlıklı ve Dengeli Diyet

 Tam Tahıllı Besinler ile Sağlıklı ve Dengeli Diyet

Tok tutma özelliği olan tam tahıllı besinler diyet listelerinin olmazsa olmazı olarak kabul edilir. Sindirim sistemini düzenlemesi ve kilo vermeyi kolaylaştırması sebebiyle tüketilmesi önerilir. Peki hangi tam tahıllı besinleri tüketmeliyiz? Besin değeri açısından oldukça zengin olan tam tahıllı besinler, dengeli ve yeterli beslenme açısından önemlidir. Kompleks karbonhidrat kaynağı olduklarından en az protein ve yağlar kadar değerlidir. İşlenmiş tahılların yerine tam tahıllı besinler tüketmek çok daha önemlidir. Çünkü kimyasal eklenmediği için doğaldırlar. Bu da lif içeriğinden daha iyi faydalanmayı sağlar.

Tam tahıllı besinler tüketmek günlük hayatta son derece kolaydır. Çünkü bu besinler her türlü tarifte kullanılabilir. Gün içinde uzun süre tok kalmanızı da sağladığı için diyet yapmanızı kolaylaştırır.

tam tahıllı besinler

İlginizi çekebilir: Diyetin Olmazsa Olmazı Yulaf Ezmesi Faydaları Nelerdir?

İşte en sağlıklı tam tahıllı besinler listesi!

Yulaf ezmesi

Diyetlerin olmazsa olmazı kabul edilen yulaf, en besleyici tahıllardan biridir. Diğer tahıl türlerine göre çok daha fazla protein içermesi en önemli özelliklerinden biridir. Proteinin yanı sıra mineraller, yağ asidi ve lif açısından da zengindir. Özümsenme süresi yavaş olan karbonhidratlar içermesi sebebiyle enerji verir. Bu da hem fiziksel hem de zihinsel performansı iyileştirir. Aynı zamanda kandaki glikozu da dengelediği için ani kan şekeri düşmesi ya da yükselmesi gibi durumları önler. Diyabet riski taşıyanların da diyet programlarında yulaf ezmesinin yer almasında fayda vardır.

Buğday tohumu

Omega-3 yağ asitleri ve protein bakımından zengin olan buğday tohumu da bu listede yer alır. Özellikle kahvaltıda tüketildiğinde enerji verir. Beyin fonksiyonlarını iyileştirmeye ve kasları korumaya da yarar. Buğday tohumu aynı zamanda B ve E vitamini bakımından da zengindir. Bu da metabolizmayı hızlandırır ve sinir sistemi işlevlerini iyileştirir. Mineral tuzu da içermesi sebebiyle böbrek ve kalp sağlığını korur.

tam tahıllı besinler

Arpa

Yüksek kolesterolü düşürme konusunda oldukça etkili olan arpa da diyetinizde yer alması gereken tam tahıllı besinler arasındadır. E vitamini ve tokotrienoller içerdiği için kolesterolü dengeler. Arpanın en önemli özelliklerinden biri de yüksek oranda çözülebilir lif içermesidir. Bu özelliği sayesinde sindirimi rahatlatır ve kabızlığı önler.

Esmer pirinç

Beyaz pirince göre daha sağlıklı olduğu bilinen esmer pirinç, lif, antioksidan, magnezyum ve B vitamini bakımından zengindir. Kompleks karbonhidrat kaynağı olması sebebiyle de hücrelere enerji sağlar.

tam tahıllı besinler

İlginizi çekebilir: Glutensiz Diyet Nedir? Glutensiz Diyet Nasıl Yapılır?

Karabuğday

Son zamanların en popüler tam tahıllı besinleri arasında yer alan karabuğday, özellikle glütensiz olması sebebiyle çölyak hastalarının tükettiği tahıllardan biridir. Arap darısı olarak da bilinen karabuğday, lif, vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Sindirim sistemini rahatlatmasının yanı sıra sinir sistemine de iyi gelir. Aynı zamanda vücudu serbest radikallerin hasarından koruduğu için yaşlanma belirtilerini de geciktirir.

Mısır gevreği

Kahvaltılarda tüketilen mısır gevreği de kompleks karbonhidrat içeren tahıllar arasında yer alır. Glikoz seviyelerini dengelemesi ve enerji vermesi en bilinen özellikleridir. Lif ve antioksidan bileşenler bakımından zengin olması sayesinde kalp ve damar hastalıklarına karşı da korur. Ancak marketlerde satılan işlenmiş mısır gevrekleri sağlık ve diyet açısından tüketilmemesi gereken besinler arasında yer alır.

Çavdar

1 kase çavdar sadece 100 kaloridir. Çözülebilir ve çözülmeyen lif içermesi sayesinde yüksek kolesterolü dengeler ve kabızlığa iyi gelir. Kilo vermenin yanı sıra ruh sağlığına da iyi geldiği araştırmalarca kanıtlanmıştır. Çavdarı diyetinize ekleyerek hem kilo verme hızınızı arttırabilir hem de anksiyete gibi ruhsal sorunları hafifletebilirsiniz.

 

diyetio

Diyet ve zayıflama bilgilerinin paylaşıldığı Diyetio'ya hoşgeldiniz. Sorularınız ve önerilerinizi yorum yoluyla bize iletebilirsiniz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!