Serotonin Nedir? Serotonin İçeren 10 Besin

 Serotonin Nedir? Serotonin İçeren 10 Besin

Serotonin içeren besinler sayesinde daha mutlu olabileceğinizi biliyor muydunuz? Hormonlarımız hayatımızı ve sağlığımızı doğrudan etkiler. Biyolojik faaliyetlerin yanı sıra psikolojik duruma da etkisi büyüktür. Hormonların salgılanması bazı dönemlerde farklılaşabilir. Yediğimiz yiyecekler de hormon seviyemizi etkiler. Eğer serotonin hormonuyla ilgili bilgi edinmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Peki serotonin nedir, serotonin içeren besinler hangileridir?

Serotonin nedir?

Serotonin hormonu, merkezi sinir sisteminde yer alan bir hormondur. Halk arasında mutluluk hormonu da denen bu hormon, ruh halinin yanı sıra sindirim sistemi, iştah, öğrenme yetisi gibi kısımlarda da etki gösterir. Serotonin beyin tarafından salgılanan bir hormondur. Ancak bazı durumlarda salgılanamaz ve gerginlik ve stres gibi durumlara yol açar. Bu sebeple serotonin hormonunu besin yoluyla almak gerekebilir. Sağlıklı beslenen kişiler serotonin salgılanmasını tetiklediği için stres ve gerginlik gibi durumları daha az yaşar. Eğer siz de mutluluk seviyesini arttırmak istiyorsanız bu besinleri tüketerek daha sağlıklı beslenme yoluna gidebilirsiniz. Peki serotonin içeren besinler nelerdir?21

serotonin içeren

Peki serotonin içeren besinler hangileridir?

Yumurta

Yumurta, serotonin hormonunun salgılanmasını sağlar. Her sabah bir tane yumurta tüketirseniz gerginliği ve stresi yok ederek güne başlayabilirsiniz.

Süt

Sağlığa son derece faydalı olan süt, düzenli tüketildiğinde serotonin hormonunun da düzenli bir şekilde salgılanmasını sağlar.

Yoğurt

En faydalı süt ürünlerinden bir olan yoğurt aynı zamanda kalsiyum bakımından da zengindir. Bağırsakları rahatlattığı için her anlamda vücuda iyi gelir. Özellikle gergin hissettiğiniz zamanlarda bir kase yoğurt yiyerek daha rahat bir ruh haline geçiş yapabilirsiniz.

Peynir

Serotonin salgılanmasını tetiklemesinin yanı sıra kas, kemik ve bağırsak sağlığına da olumlu etkileri olan peyniri, her gün tüketmenizde fayda vardır.

Kırmızı Et

Kırmızı et, B vitaminleri bakımından zengindir. B vitaminleri de serotonin hormonlarının çalışmasını destekler. Bu sebeple haftada en az 2 kere kırmızı et tüketimi önerilmektedir.

Muz

Mutluluk hormonu konusunda en popüler besinlerden biri de muzdur. Potasyum kaynağı olmasının yanı sıra tüketildiği anda beyne hızlı bir şekilde sinyal gönderir. Tatlı ihtiyacını karşılamasının yanı sıra mutluluk da verir.

serotonin içeren

Avokado

Sağlıklı beslenme ve diyet konusunda en popüler meyve olan avokado, mutluluk hormonunun salgılanması açısından da çok faydalı bir meyvedir.

Kuru Yemişler

Ara öğünleri sağlıklı bir şekilde geçirmek için tüketilebilecek en iyi besin kuru yemişlerdir. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde sağlığa iyi gelir. Serotonin salgılanmasını da desteklediği için her gün bir avuç kadar tüketilmesi önerilmektedir.

Patates

Serotonin hormonunun en sağlıklı şekilde salgılanmasını sağlamak için karbonhidrat tüketimi de son derece önemlidir. En sağlıklı karbonhidrat kaynaklarından biri de patatestir.

Somon Balığı

Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan somon balığı tüketerek de serotonin hormonunun salgılanmasını destekleyebilirsiniz.

Serotonin eksikliği nasıl anlaşılır?

  • Ani bir şekilde çikolata krizleri ya da tatlı krizleri yaşarsınız.
  • Çoğunlukla kendinizi mutsuz ve yorgun hissedersiniz.
  • Sürekli endişeli bir ruh halinde olursunuz.
  • Uykuya dalmakta veya uykuyu sürdürmekte zorluk yaşarsınız.
  • İştahınız bir açılıp bir kapanır.
  • Sosyalleşmekten kaçınmaya başlarsınız.
  • Sık sık baş ağrısı çekersiniz.
  • Unutkanlık başlar.
  • Metabolizmanız yavaşlar.
  • Sindirim sorunları yaşamaya başlarsınız.
  • Cinsel isteğiniz azalır.

Bu belirtilerden birkaçı varsa bir uzmana başvurabilir ve hormon testi yaptırabilirsiniz. Bu test sonucunda doktorunuz da gerekli görürse takviye alabilirsiniz. Takviye almanızın gerekmediği bir seviyedeyseniz serotonin içeren besinler tüketerek de durumu kontrol altına alabilirsiniz.

 

 

 

diyetio

Diyet ve zayıflama bilgilerinin paylaşıldığı Diyetio'ya hoşgeldiniz. Sorularınız ve önerilerinizi yorum yoluyla bize iletebilirsiniz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!