Şalgamlı bulgur salatası tarifi ile tanışmaya hazır mısınız? Rengiyle ve lezzetiyle çok keyifli bir salata tarifi ile geldik. Daha sık salata tüketmek istiyorsanız ancak hep benzer şeyler tüketmekten sıkıldıysanız alternatif salatalar hayat kurtarıcı oluyor. Özellikle diyet beslenmede salataların önemini göz önünde bulundurduğumuzda sevebileceğimiz salataları bulmanın önemi daha da artar. Tarifimiz de doyuruculuğu ve lezzetiyle herhangi bir öğününüze kolayca eşlik edebilir. Önemli besin maddelerini bünyenize kazandırırken kalori açığı yaratmak için de birebir olduğundan onu diyet listelerinize gönül rahatlığıyla dahil edebilirsiniz. Öyleyse tarifimizin yapım ayrıntılarına geçmeden önce kullanacağımız malzemelerin sağlığınıza ve kilo verme sürecinize katkıları hakkında biraz konuşalım.
Şalgamlı bulgur salatası ana malzemelerinden biri bulgur. Bu tahıl çoğumuzun mutfağında demirbaş sayılan, pek çok tarifte değerlendirdiğimiz gıdalardan biridir. Geleneksel mutfağımızda da hatırı sayılır bir yeri olan bulgurun lezzeti kadar içerdiği besin maddeleri de oldukça önemli. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programına dahil edilmesi gereken besinlerden biri olmasının dışında diyet sürecimize de katkıda bulunur. Bu sebeple diyet öğünlerinizde ona dengeli oranlarda yer vermek doğru olacaktır. Bu tahılın en önemli özelliklerinden biri oldukça iyi bir lif kaynağı olmasıdır diyebiliriz. Bu da onu diyet dostu seçeneklerden biri haline getirir ve kilo verme sürecini kolaylaştırmasını sağlar. Bunların dışında; çinko, kepek, krom ve magnezyum doğal olarak ve zengin oranlarda bu besinde vardır.
Lutein ve Zeaksantin Faydaları Nelerdir? Hangi Besinlerde Bulunur?
Selenyum, fitatlar ile B12 haricindeki tüm B vitaminlerini de içeren bulgur bu zengin besin içeriği sayesinde aklınıza gelebilecek çoğu hastalığın engellenmesinde ve sağlığımızın desteklenmesinde önemli bir yere sahiptir. Sağlığımıza en önemli katkılarından bazıları; kan şekerinin dengelenmesini sağlaması, kalp-damar hastalıklarına yakalanma olasılığını düşürmesi, kemik sağlığını desteklemesi, gibi etkileridir. Bulgur anne karnındaki bebeklerin gelişimi için de sıkça önerilir. Çünkü iyi bir folik asit kaynağıdır. Güçlü bir sinir sistemi ve bağışıklık için de bulgurdan faydalanabilirsiniz.
Güçlü bir bağışıklık sisteminin hastalıklara karşı daha dirençli olmak anlamına geldiğini biliyoruz. Bulgurun lif bakımından zengin olduğunu söylemiştik. Bu özelliği onun kilo vermemizi kolaylaştırmasını sağlar. Çünkü lifli besinler sindirim sistemini düzenler, hazmı kolaylaştırır ve bağırsakla ilgili hastalıkları engeller. Bulgur gibi lifli besinler kabızlık gibi sorunların önüne geçecektir. En önemlisi de gün içinde daha uzun süre tok ve enerjik kalmamıza yardımcı olduklarından diyet beslenerek geçen günlerimiz daha sürdürülebilir hale gelir.
Şalgamlı bulgur salatası tarifimizde şalgam da kullanacağız. Bu sebze iyi bir antioksidan kaynağıdır, sindirimi düzenler, iltihap engelleyicidir ve kilo vermemize yardımcı olur. Şalgamlı bulgur salatası yapım aşamasına geçelim mi?
Şalgamlı bulgur salatası için gerekli malzemeler
- 2 su bardağı şalgam suyu
- 1 su bardağı pilavlık bulgur
- Yarımşar demet maydanoz ve dereotu
- Yarım demet taze soğan
- Yarım su bardağı haşlanmış mısır
- Kornişon turşu
- 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- 1 adet limonun suyu
Not: Bu malzemeler 4-6 kişilik yemek tarifi için belirlenmiştir. Siz yemek pişireceğiniz kişi sayısına göre malzeme oranlarını değiştirebilirsiniz.
Şalgamlı bulgur salatası nasıl yapılır?
- Bulgur ve şalgam suyunu tencereye alın. Bulgur şalgam suyunu güzelce çekene kadar haşlayın.
- Bulgur suyunu çektiğinde bir süre demlenmeye bırakın.
- Yeşillikleri iyice yıkayın ve ardından kurutmayı unutmayın. Ardından dilediğiniz büyüklükte doğrayın ve bir karıştırma kabına alın. Turşuları da doğrayıp ekleyin.
- Bulguru da sebzeli karşımın üzerine ekleyin ve karıştırın. Ardından mısırı, tuzu, zeytinyağını ve limon suyunu da ilave edin. Dilediğini baharatlarla lezzetlendirip karıştırın.
- Biraz dinlendirip servis edebilirsiniz.
- Afiyet olsun!
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!