Sağlığımız için tükettiğimiz kuruyemişleri çiğ mi kavrulmuş mu tüketmemiz gerekir? Sağlıklı olmalarıyla bilinen kuruyemişler aynı zamanda ara öğünler için de son derece idealdir. İçeriğinde protein, lif, sağlıklı yağlar, vitamin ve mineraller bulunur. Aynı zamanda antioksidan kaynağı olan kuruyemişler, kan şekerini dengeler, kan basıncını ve kolesterolü düşürür. Kuruyemişler hem çiğ hem de kavrulmuş şekilde satılmaktadır. Peki çiğ mi kavrulmuş mu kuruyemiş tüketmek gerekir?
İlginizi çekebilir: Diyette Hangi Kuruyemişler Tüketilebilir? Diyette Yenebilecek 6 Kuruyemiş
Kuruyemişler neden kavrulmaktadır?
Kuruyemişlerin, lezzetini, dokusunu ve aromasını arttırmak için kavrulma işlemi yapılır. Kabuksuz bir şekilde kavrulan kuruyemişlere bu şekilde lezzet kazandırılmış olur.
Kabuklu olarak kavrulan tek kuruyemiş fıstıktır. Bazen kavrulma işlemi kuruyemişi kabuğundan ayırmak için de yapılır. Örneğin kajunun kabuğunu ayırmak için kavurma işleminin yapılması şarttır. Bu açıdan kaju genellikle çiğ satılmaz.
Kuruyemişler nasıl kavrulur?
Kuruyemişleri kavurma yöntemi ikiye ayrılır. Kuru ve yağlı kavurma. Kuru kavurmada yağ kullanmadan fırında ya da tavada kavrulma işlemi gerçekleştirilir. Yağlı kavurma yönteminde ise tava ya da fırında yağ eklenerek kavrulur. Bazen mikrodalga yöntemiyle de kavurma işlemi gerçekleştirilebilir.
İlginizi çekebilir: Cevizin faydaları nelerdir? Cevizin Besin Değeri
Çiğ ve kavrulmuş kuruyemişlerin besin değeri nedir?
Kavrulma işlemi sonrasında kuruyemişlerin aroması, yapısı ve kimyasal bileşimi değişime uğrar. Rengi değişir, gevrek bir dokuya kavuşur. Nem içeriği de azalmış olur. Kuru kavurma yöntemi ile kavrulmuş kuruyemişler ile çiğ kuruyemişlerin besin değerleri benzerdir. Protein, karbonhidrat ve yağ oranları hemen hemen aynıdır. Çiğ kuruyemişlere göre kalori oranı biraz daha fazla olsa da büyük bir fark yoktur. 28 gram çiğ bademde 14 gram yağ ve 161 kalori vardır. Kuru kavrulmuş badem ise 15 gram yağ ve 167 kalori içerir. Aynı şekilde 28 gram çiğ cevizde 20 gram yağ ve 193 kalori varken kuru kavrulmuş cevizde 199 kalori ve 21 gram yağ vardır.
Kavurma işleminde kuruyemişlerin içeriğinde nem kaybolur. Bu nedenle kavrulmuş kuruyemişler, çiğ kuruyemişlere göre daha hafiftir. Çiğ ve kavrulmuş kuruyemişlerin karbonhidrat ve protein içerikleri de hemen hemen aynıdır. Ancak yağlı kavurma yöntemi ile kavrulmuş kuruyemişlerin daha fazla kalori ve yağ içermesi mümkündür. Kuruyemişler doğal olarak da yağ içerdiği için dışarıdan eklenen yağ kalori oranını arttırır.
İlginizi çekebilir: E Vitamini İçeren Besinler Nelerdir? E Vitamini Faydaları
Peki kuruyemişleri çiğ mi kavrulmuş mu tercih etmeliyiz?
Kuruyemişlerin çiğ mi kavrulmuş mu daha sağlıklı olduğuna besin değerlerine bakarak karar vermek mümkündür. Kuruyemişlerin içeriğinde E vitamini, magnezyum, fosfor gibi önemli vitamin ve mineraller bulunur. Bunların yanı sıra antioksidanlar bakımından da zengindir. İçeriğinde bulunan besin maddelerin birçoğu ısıya dayanıklı olmadığı için kavurma esnasında etkisini kaybeder. Bazı antioksidanlar ısıya karşı dayanıklıdır. Örneğin lutein ve zeaksantin antioksidanları kavrulma işleminden etkilenmez. Ancak tiamin, karotenoidler ve E vitamini kavrulma esnasında kaybolur. Bunların yanı sıra kavrulmuş kuruyemişlerde bazı zararlı kimyasalların oluşması muhtemeldir.
Kuruyemişleri çiğ mi kavrulmuş mu tercih etmek gerektiğine tüm bunları değerlendirerek karar vermek mümkündür. Yapılan araştırmalara göre kuruyemişleri her şekilde tüketmek sağlığımız açısından faydalıdır. Kavrulmuş kuruyemişler daha az vitamin ve antioksidan içerse de sağlığa ciddi bir zararı yoktur. Ancak bazı kavrulmuş kuruyemişler ekstra tuz ya da şeker içerebilir. Sağlığınız için bunun gibi katkıların olup olmadığını bilmenizde fayda vardır. Kavrulmuş kuruyemiş seviyorsanız evde kendiniz de kavurarak daha sağlıklı bir kuruyemiş elde edebilirsiniz. Eğer diyet yapıyorsanız daha düşük kalorili olması açısından çiğ kuruyemiş tüketmenizde fayda vardır.
Sonuç olarak; tüm bu bilgilerin ışığında kuruyemişleri çiğ mi kavrulmuş mu tercih etmeniz gerektiğine karar verebilirsiniz.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!