Kan Yapan Yiyecekler Nelerdir?

 Kan Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Kan yapan yiyecekler ile kansızlığı kontrol altına alabilirsiniz. Kendinizi sık sık halsiz ve yorgun hissediyor ve sürekli üşüyorsanız kansızlık yaşıyor olabilirsiniz. Oldukça sık rastlanan bir rahatsızlık olan kansızlık, kırmızı kan hücrelerinin miktarının olması gerekenden daha az olması anlamına gelir. Kansızlık ya da anemi olarak adlandırılan bu rahatsızlık çeşitli sorunlara sebebiyet verebilir.

Ciddi kansızlık durumlarında mutlaka bir uzmana başvurmalı ve onun verdiği ilaçları kullanarak sorunu ortadan kaldırmalısınız. Ancak başa çıkılabilecek bir kansızlık durumunda yiyecekler yoluyla vücuttaki kırmızı kan hücrelerini arttırmak mümkündür. Bu şekilde normal seviyeye gelen kırmızı kan hücreleriyle birlikte halsizlik, üşüme gibi sorunlar da ortadan kalkar. Vücuttaki kan akışı seviyesi normale döndüğünde organ, hücre ve dokulara da yeterince oksijen ve besin sağlanır. Dolayısıyla kansızlık sorunu ortadan kaldırılarak sağlığa kavuşmak son derece önemlidir. Kansızlık problemini ortadan kaldırmak için kan yapan yiyecekler tüketebilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre demir, B3 vitamini, L-arginine ve omega-3 bakımından zengin yiyecekler ile kan hücrelerini arttırmak mümkündür. Eğer siz de üşüme, halsizlik, kas krampları, yorgunluk gibi belirtilere sahipseniz bu besinleri tüketerek kan hücreleri miktarını arttırabilirsiniz.

kan yapan yiyecekler

Peki kan yapan yiyecekler nelerdir?

Nar

Kan yapan yiyecekler listesinin başında nar yer alır. Bir kış meyvesi olan nar, aynı zamanda zengin bir antioksidan kaynağıdır. Kas dokularına oksijen kazandırarak kan akışını arttırır. Günlük olarak nar suyu içebilir ve kansızlık problemi ile başa çıkabilirsiniz. Nar tüketimi aynı zamanda vücuttaki iltihaplanmayı da en aza indirir.

Soğan

Doğal antibiyotik olarak bilinen soğan, aynı zamanda zengin bir antioksidan kaynağıdır. Kan akışını iyileştirir ve kalp sağlığını da iyileştirme özelliği gösterir. Yemeklerde düzenli olarak soğan tüketerek kansızlık problemini büyük ölçüde giderebilirsiniz.

Kırmızı Acı Biber

Yemekleri leziz hale getiren kırmızı biber, diyetlerde de önerilen bir baharattır. Yağ yakımını hızlandırma özelliğinin yanı sıra kan damarlarını genişletir ve kan basıncını da düşürür. Dokulara giden kan akışını hızlandırdığı için kansızlık problemi ile yaşanan belirtilerin yok olmasını sağlar.

Tarçın

Kan şekerini dengeleyen tarçın, kansızlık için de oldukça faydalı bir baharattır. Vücuda son derece faydalı olmasının yanı sıra kan damarının genişlemesi, kan akışının çoğalması ve kalp sağlığının korunması için en ideal baharatlardan biridir.

Sarımsak

Tıpkı soğan gibi sarımsak da sofralardan eksik edilmemesi gereken şifalı yiyeceklerden biridir. Kan basıncını düşürme, kan akışını arttırma ve dolayısıyla kansızlığı çözme etkisi vardır.

Yağlı Balık

Kansızlık probleminin çözümünde omega-3 yağ asidi büyük rol oynar. Bu yağ asidi de en fazla yağlı balıklarda bulunur. Haftada en az bir kere tüketeceğiniz yağlı balıkla kansızlığı büyük ölçüde giderebilirsiniz.

Pancar

Kansızlık dendiğinde akla ilk gelen yiyeceklerden biri de pancardır. Nitrat açısından zengin olan pancar, aynı zamanda dolaşım sistemi sorunlarını da ortadan kaldırır. Kan basıncını düşüren, kan damarlarını genişleten ve kan akışını düzenleyen mucizevi bir besindir.

Zerdeçal

Bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla tercih edilen bir baharat olan zerdeçal, kansızlık sorunlarında da kullanılır. Birçok sağlık sorununa iyi geldiği de düşünülen zerdeçalı, mutfağınızdan eksik etmemelisiniz.

Yeşil Yapraklı Sebzeler

Pazı, kara lahana, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler de kansızlık problemi yaşayanların tüketmesi gereken yiyeceklerden biridir. Kan yapan yiyecekler arasında yer almasının yanı sıra sağlıklı beslenme için de oldukça önemlidir.

Turunçgiller

Güçlü bir antioksidan kaynağı olan turunçgiller, vücuttaki iltihaplanmayı giderir ve kansızlık ile mücadele eder. Limon, portakal, greyfurt gibi turunçgiller kansızlık sorunun yanı sıra bağışıklık sitemini güçlendirmek için de tercih edilir.

diyetio

Diyet ve zayıflama bilgilerinin paylaşıldığı Diyetio'ya hoşgeldiniz. Sorularınız ve önerilerinizi yorum yoluyla bize iletebilirsiniz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!