Sizin için hareketsiz yaşamanın etkileri listesini derledik. Hareketsiz yaşam özellikle gelişen teknoloji ile birlikte hayatımıza daha fazla girmeye başladı. Pandemi döneminden sonra evden çalışma oranlarının artması ile birlikte işe gitmek için hareket insanların da hareketsiz yaşam türüne geçiş yaptığı gözlemlendi.
Hareketsiz yaşamanın etkileri nelerdir? Hareketsiz yaşamanın zararları konusunda çokça edilen nokta bulunuyor. Daha aktif olmak için ek çaba gösteren bireylerin ise başarısız olduğu gözlemlenmiş durumda.
Özellikle obezite gibi temel hastalıklara neden olabilecek hareketsiz yaşam obezite ile birlikte kalp rahatsızlıkları gibi ciddi sorunlara neden olabilir.
Peki, hareketsiz yaşamdan kurtulmak mümkün mü?
Hareketsiz yaşamanın etkileri nelerdir?
Elbette Hareketsiz yaşamın ilk sorunu yüksek kilo alımları olacaktır. Artan kilolar ile birlikte bozulan metabolizma ve hormonlar farklı sağlık sorunlarına yol açacaktır.
Artan kilolar ile birlikte daha fazla düşen hareket oranı, kalp ve damar tıkanıklıklarına ve farklı türden ölümcül hastalıklara davetiye çıkartmaktadır. Genel anlamda hareketsiz yaşamanın etkileri listesine bakacak olursak karşımıza şu şekilde bir liste çıkmakta;
- Eklem rahatsızlıkları.
- Yüksek kilolara ulaşmak.
- Kalp ve damar tıkanıklıkları.
- Düşük kondisyon.
- Hormon dengesinin bozulması.
- Kas yapısının bozulması.
- Yüksek oranda kas kayıpları yaşanması.
- Dikkat dağınıklığı durumları.
- Uyku düzeni bozuklukları.
- Psikolojik çöküntüler.
Özellikle dışarı çıkıp zaman geçirmeyen bireylerde hareketsiz yaşamın psikolojik olarak çöküntü getirmesi çokça gözlemlenenler arasında.
Daha mutlu, daha sağlıklı bir hayat için hareketli yaşam için ilk adımlar atılmalı. Deniyorum ancak yapamıyorum, nasıl daha aktif olurum diye merak edenler için ise bazı yöntemler bulunuyor.
Nasıl daha hareketli yaşantıya sahip olurum? Hareketsiz yaşamaktan kurtulmak
Hareketsiz yaşamanın etkileri listesini keşfettikten sonra bundan kurtulmak için hazır olmak önemlidir. Hareketli olmak özellikle masa başı çalışanlar için oldukça zordur. Masa başı çalışanlar zaman zaman artan iş yoğunlukları nedeni ile ne kadar zamandır çalıştıklarının farkında olamıyor olabiliyorlar.
İş yoğunluğu nedeni ile yemeklerini bile oturdukları yerden yiyen kişiler aldıkları kalorileri yakamama nedeni ile kısa süre içerisinde yüksek kilolara ulaşabilmekte. Peki, daha aktif yaşamak için neler yapılabilir?
- Oturduğunuz yerden kalkmanızı hatırlatacak hatırlatmalar kurabilirsiniz.
- Dışarı çıkamıyorsanız bile ev içinde ufak adımlar ile hareketlilik sağlamalısınız.
- Evden çıkmayı sevmiyor, evden çıkamıyorsanız YouTube üzerinden evde yapılabilecek basit egzersizlere zaman ayırın.
- Dışarı çıkmak sıkıcı mı geliyor? Yanınıza bir arkadaş bulun ve onunla yürüyüşler yapın.
- Çalışma aralarında hafif tempo egzersizler yaparak kan dolaşımınızı arttırın.
- Sürekli dışarı çıkan birisi değilsiniz ancak çıktığınız zaman yürüyen merdivenler, asansörler gibi alternatifleri mi tercih ediyorsunuz? Mümkün mertebe manuel yolları tercih edin.
Günlük olarak belirli aralıklar ile hareketliliğinizi arttırmanız gerekli. Ancak bunu yaparken zorlanıyorsanız bunu bir gereklilikten ziyade yaşam modeli şekline dönüştürebilirsiniz.
Buna günlük olarak yaptığınız egzersizlerin sayısını her gün bir olacak şekilde arttırmak ile başlayabilirsiniz. Bir gün bir şınav çekin ve bunu not alın. Diğer gün çektiğiniz şınavın üzerine bir ekleyerek iki şınav çekin.
Beyninize basit gelecek olan bu yöntem ile birlikte her gün artan direnç sayesinde daha dayanıklı hale gelmek için kolay bir adım atabilirsiniz.
Adım atmayı düşünmekten ziyade, atılan ufak bir adım sizi başarınıza götürecektir. Bu yöntemi farklı hareketlilik alanlarına uyarlayarak uzun vadede yüksek tempolu bir hayata geçiş yapabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Sağlıklı Beslenerek Kilo Verme İpuçları
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!