Fosfor içeren besinler tüketerek vücudumuzun fosfor ihtiyacını karşılayabiliriz. Fosfor, sağlıklı kemiklere sahip olmak, vücuda enerji sağlamak ve yeni hücrelerin oluşmasını destelemek için gerekli minerallerden biridir. Yetişkinlerin günlük olarak alması gereken fosfor miktarı 700 mg’dir. Büyüme çağındaki çocuklar ve gençler ile hamilelerin alması gereken fosfor miktarı daha fazladır.
Fosforun faydaları nelerdir?
Fosfor, kalsiyumdan sonra insan vücudunda fazla miktarda bulunan ikinci elementtir. Organlar, iskelet yapısı, metabolizma ve bağışıklık sisteminin doğru şekilde çalışmasını destekler. Fosfor, tıpkı kalsiyum gibi kemik yapısını güçlendirir. Fosfor aynı zamanda kemik kırılmalarını önlemeye de yarar. Fosfor, kalsiyumun görevini yapması için de gereklidir. Bunun yanı sıra böbrek fonksiyonlarının eksiksiz bir şekilde çalışmasını da sağlamaktadır. Vücuttaki toksinlerin idrar yoluyla atılmasını sağlar. Sindirimi iyileştirir ve vücudun pH seviyesini düzenler. Tıpkı kemik sağlığı gibi diş ve diş eti sağlığı için de önemli rol oynar. Fosforun bu faydalarını görebilmek için fosfor içeren besinler tüketmekte fayda vardır.
Fosfor içeren besinler nelerdir?
-
Tavuk ve Hindi
140 gram tavuk ya da hindi, günlük ihtiyaç duyulan fosfor miktarının %40’ını karşılamaya yarar. Yaklaşık olarak 300 mg fosfor içerir. Aynı zamanda selenyum, protein ve B vitaminleri açısından da zengindir.
-
Sakatat
Karaciğer gibi sakatatlar bol miktarda fosfor içerir. Aynı zamanda B12 vitamini, A vitamini ve demir de içerdiği için oldukça faydalıdır. Karaciğerin yanı sıra beyin de en fazla fosfor içeren sakatatlardan biridir.
-
Deniz Ürünleri
Kalamar, mürekkep balığı, ahtapot gibi deniz ürünleri fosfor açısından zengindir. Bu açıdan balık türleri ve deniz ürünleri fosfor içeren besinler arasında yer alır. Deniz ürünleri, fosforun yanı sıra omega-3 yağ asitleri bakımından da zengindir. Bu nedenle özellikle beyin sağlığı için son derece faydalıdır.
-
Süt
Süt ve süt ürünleri fosfor açısından zengin besinlerdir. Özellikle yağsız ve az yağlı sütlerde fosfor oranı daha yüksektir. Sütün yanı sıra peynir ve yoğurt da aynı şekilde fosfor içeren besinler arasındadır. Süt ve süt ürünlerini bol bol tüketerek günlük ihtiyaç duyulan fosforun bir kısmını karşılamak mümkündür.
-
Ayçiçeği ve Kabak Çekirdeği
Kabak çekirdeği ya da ayçiçeğinin 28 gramı ile günlük ihtiyaç duyulan fosfor miktarının %45’ini karşılamak mümkündür. Bu çekirdekler aynı zamanda sağlıklı yağlar da içerdiğinden sağlık açısından son derece faydalıdır.
-
Kuruyemişler
Birçok kuruyemiş fosfor bakımından zengindir. Kaju fıstığı, çam fıstığı, antep fıstığı ve badem, en fazla fosfor içeren kuruyemişlerdendir.
-
Tam Tahıllar
Yulaf, pirinç, buğday ve diğer tüm tam tahıllar fosfor bakımından zengindir. Lif de bulunduğu için sindirim sistemine oldukça faydalıdır.
-
Fasulye ve Mercimek
Düzenli olarak tüketilmesi gereken besinlerden olan fasulye ve mercimek de bol miktarda fosfor içermektedir. Bir kase mercimek ile günlük ihtiyaç duyulan fosfor miktarının %51’ini sağlamak mümkündür. Aynı şekilde fasulyenin de bir fincanın 164 mg fosfor bulunur.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!