Diyette Kabızlık Sebepleri Nelerdir? Diyette Kabızlık Çözümleri

 Diyette Kabızlık Sebepleri Nelerdir? Diyette Kabızlık Çözümleri

Diyette kabızlık en sık yaşanan sorunlardan biridir. Diyet yaparken karbonhidrat tüketimi azaltılır. Bu da daha az lif tüketimine neden olur. Kabızlığın oluşmasının ilk nedeni budur. Günlük olarak alınması gereken lif miktarı 25-30 mg’dir. Az lif alımı ile bağırsak hareketleri yavaşlar ve kabızlık oluşur. Lif içeren besinler kuru baklagiller, sebzeler, meyveler ve tam tahıllı besinlerdir. Bu besinleri içeren diyetler yapmak kabızlık sorununu büyük ölçüde giderir.

diyette kabızlık

Sindirim Dostu Lif Kaynağı Yiyecekler Nelerdir?

Diyette kabızlık sebepleri nelerdir?

Dışkının yumuşaması ve bağırsak hareketlerinin artması için bol su içmek oldukça önemlidir. Bağırsaklardaki atıkların vücuttan kolayca atılabilmesi için su gerekir. Diyet sürecinde genellikle yağ tüketimi kısıtlanır. Yağ içeren besinleri tüketmeyerek daha hızlı kilo verilebileceği düşünülür. Aslında sağlıklı yağlar bağırsak sağlığı için son derece önemlidir. Özellikle zeytinyağı tüketmek diyet sürecinde bağırsakların rahatlamasını sağlar. Aynı şekilde faydalı yağlar bakımından zengin olan kuruyemiş tüketimi de önemlidir. Lifli beslenmenize, yağ tüketmenize ve yeteri kadar su içmenize rağmen kabızlık yaşıyorsanız hareketi arttırmanız gereklidir. Bağırsak hareketlerini arttırmanın bir yolu da düzenli olarak egzersiz yapmaktır. Gün içinde fazla hareketsiz kalıyorsanız yürüyüş ya da hafif egzersizler yaparak bağırsaklarınızın harekete geçmesini sağlayabilirsiniz.

19ad969f22894f0196fb78303e181e81

Diyette kabızlık çözümleri nelerdir?

Bitkisel çözümlerle de kabızlığı kontrol altına almak mümkündür. En bilinen yöntemlerden biri sinameki çayı tüketmektir. Bunun yanı sıra nane çayı, kuşburnu çayı, ekinezya çayı ya da rezene çayı da yine bağırsakları rahatlatacak bitki çayları arasındadır.

Diyette kabızlık yaşıyorsanız probiyotik besinleri de tüketmeyi ihmal etmemelisiniz. Fermente besinler, sirke, boza, kefir, yoğurt gibi probiyotik yönü zengin olan besinleri bolca tüketebilirsiniz. Prebiyotikler arasında ise yer elması, kuşkonmaz, yulaf, arpa, keten tohumu gibi besinler yer alır.

Tüm bunları yapıyor olmanıza karşın hala kabızlık yaşıyorsanız doktorunuza başvurarak nedenlerinin saptanmasını isteyebilirsiniz.

 

diyetio

Diyet ve zayıflama bilgilerinin paylaşıldığı Diyetio'ya hoşgeldiniz. Sorularınız ve önerilerinizi yorum yoluyla bize iletebilirsiniz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!