Diyet yapanların günlük hayatta karşılaştığı en içinden çıkılmaz zorlukların başında tatlı krizleri gelmektedir desek, abartı kaçmış olmaz. İşte bugün, tatlı krizlerinizi vicdanen hafifletebilmek adına glutensiz brownie tarifi ile karşınıza çıkıyoruz. Hazır gıda olarak tüketmeye alışkın olduğumuz brownie kekin iç dünyasını hiç incelemeden bugünlere kadar geldik. Oysa ki hazır biçimde tükettiğimiz brownie kekin maliyeti 20 kuruşu aşmadığını söyleniyor. Üretim maliyeti 20 kuruşu aşmayan bir kekin, insan sağlığı için yararlı olamayacağı aşikar. Neden derseniz, 20 kuruş karşılığında sağlıklı ürün tüketebilme ihtimalinizin olması epey düşüktür.
Bugün, evde yapacağınız glutensiz brownie ile iç sesinizdeki zararlı ürün algısını kolaylıkla yıkabilmeniz mümkün. İnorganik şeker içermeyen bu ürün, hem sağlığınız adına hem de mevcut formunuzu sürdürebilmek adına tabiri caizse ilaç etkisi yaratacaktır. Günümüz diyetisyenlerinin önemli bir kısmı, danışanlarının tatlı ihtiyacını karşılamak adına bu tip tatlı kaçamaklarına izin verdiği biliniyor. Nitekim, diyetin sürdürülebilir olması için tatlı izinleri verilmediği takdirde, hasta ile diyetisyen arasındaki güven olgusu bir yerden sonra yıkılabilir. Hasta-diyetisyen arasındaki güven olgusunun yıkılması durumunda ne diyetisyen hastadan beklediği performansı alabilir ne de hasta diyet programlarından beklediği karşılığı bulabilir. Bu tip olumsuz anların yaşanmaması için günümüz diyetisyenlerinin önemli bir kısmı glutensiz brownieyi danışanlarına önermektedir. Bir nevi, özel diyet programlarının vazgeçilmez ürünü olarak bahsedebiliriz glutensiz brownieden. Eğer kendinizi hazır hissediyorsanız, glutensiz brownie için ihtiyacınız olan ürünleri tanıma kısmına geçebiliriz.
Glutensiz Brownie için İhtiyacınız Olan Ürünler
- 225 gram bitter çikolata (Bitter çikolatanın normal çikolataya kıyasla daha fazla önerilmesinin ardında yatan asıl etmen, bitter çikolatanın normal çikolataya göre daha az şeker içermesidir.)
- 100 gram Hindistan cevizi şekeri (Dilerseniz 250 grama kadar bu miktarı yükseltebilirsiniz.)
- 65 gram Hindistan cevizi yağı
- 1 yemek kaşığı saf kakao
- 3 tane yumurta
- 1 çay kaşığı vanilya
- 65 gram badem unu
- Yarım çay kaşığı karbonat
Glutensiz Brownie Nasıl Hazırlanır?
- İlk olarak mutfak dolabından indirdiğiniz tencereyi ocakta iyice ısıtın. Tencerenin iyice ısındığına emin olduktan sonra çikolatayı (225 gram bitter çikolata) benmari usulüyle pişirin.
- Çikolatanız kaynama belirtileri gösterince üzerine 100 gram Hindistan cevizi şekeri ile-65 gram Hindistan cevizi yağı ilave edin.
- Karışımın iyice piştiğine emin olduktan sonra ocağı kapatıp tencereyi ocaktan alabilirsiniz. Karışımınız henüz sıcakken 3 tane yumurtayı ilave edip bir çırpıcı yardımıyla karıştırın.
- Yumurtayı da ekleyip karıştırdıktan sonra sırasıyla vanilya, kakao, karbonat ve badem ununu ilave edip harmanlamaya devam edin.
- Harcın hazır olduğuna emin olduktan sonra 20×20 santimlik kaba ekleyip, fırında 180 derece ile ısıtabilirsiniz. Fırını önceden ısıtmanız tavsiye edilir. Isıtma süresi olarak 20 ila 25 dakika normal sayılabilir. Fırının cam kısmından glutensiz brownie keklerinizi 18. dakika itibariyle takip edin, eğer kıvamını almışsa fırından çıkarabilirsiniz.
- Glutensiz brownie keki dilerseniz soğuk bir şekilde-dilerseniz sıcak bir şekilde tüketebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Glutensiz Brownie Kek Kaç Kalori?
Glutensiz Brownie kekin kalorisi, öteki glutensiz ürünlere kıyasla biraz yüksek. Normal tatlı kalorileri göz önünde bulundurulduğunda yüksek bir miktar olduğunu söyleyebiliriz. Glutensiz diyet listesinin tatlı menüsünde veya gün içerisinde ara öğün olarak tüketebileceğiniz şekersiz brownienin kalori değeri sadece 320. Yani, yüksek bir kalori değerine sahip olduğunu söyleyebiliriz. 320 kalori, ortalama 45 dakikalık yürümeyle veya başka bir deyişle 10 bin adımla hemen hemen eşdeğerdir. Nitekim, 10 bin adım attığımızda harcadığımız kalori miktarı yaklaşık 365 kalori civarındadır. Yalnız, onca gün herhangi bir tatlı türü tüketmedikten sonra; bence kendinizi glutensiz brownie kek ile ödüllendirmenizde herhangi bir sakınca yok.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!