Balkabağı Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

 Balkabağı Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

Nefis balkabağı çorbası tarifi için hazır mısınız? Kış sebzelerinin en lezzetli ve sağlıklılarından biri olan balkabağı, yemek tarifleri bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Hem çorbası ve yemeği hem de tatlısı ayrı ayrı bir lezzet şöleni yaşatan balkabağı, diyet yemek tariflerinin de vazgeçilmezi olması gereken sebzelerden. Öyleyse tarifimizin inceliklerinden bahsetmeden önce hem diyet beslenme sürecimize hem de genel sağlığımıza destek olan balkabağının faydaları hakkında konuşalım.

Sizin de bildiğiniz gibi çorbalar diyet beslenmenin yapı taşlarından biridir. Özellikle klasik çorbalardan sıkılan okuyucularımız balkabağı çorbasını iyi bir alternatif olarak tercih edebilirler. Çorbamızın ana malzemesini oluşturan balkabağı, çoğu kış sebzesi gibi yaz boyunca güneş ışığını emerek köklerine kadar ulaştırır. Böylece güneş ışığını daha fazla depolarlar ve bu da onları oldukça sağlıklı bir hale getirir. Balkabağı da en sağlıklı kış sebzelerinden biri olarak vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerji, canlılık, dayanıklılık çeşitli vitamin ve minareleri bize vermek konusunda iyi bir besindir. Bu besin maddelerini yeteri kadar almamız hem genel sağlığımız için önemlidir hem de diyet yaparken ihtiyaç duyacağımız enerji ve tokluk hissini mutlaka karşılamamız gerektiği için bu konuda da yardımımıza yetişir.

Balkabağı A, B6, C ve E vitaminleri bakımından zengindir. Özellikle içeriğindeki yüksek lif, Potasyum Bakır, Manganez, Demir, Magnezyum ve Fosfor balkabağını gündelik hayatımızda mutlaka tüketmemiz gereken sebzelerden biri haline getirir. Lif, şekerin kana emilimini yavaşlatan, gün içinde bir diğer öğüne kadar bizi tok tutan ve bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirimi kolaylaştıran besin maddelerindendir. Eğer lifli gıdalar tüketmeye özen gösterirseniz kolon kanserine yakalanma olasılığınız oldukça düşecektir. Balkabağının içinde bulunan beta karoten de bazı kanser türlerine karşı iyi bir savaşçıdır. Ayrıca beta karoten, güçlü bir bağışıklık sisteminin de kaynaklarından biridir.

Karaciğerin temizlenmesi, enfeksiyonun azalması, kan basıncının düzenlenmesi gibi konularda vücudu destekler. Balkabağı çorbamızda süt ya da et suyu yerine kullanacağımız sebze suyu ise hem tarifin oldukça fit ve hafif bir çorba olmasını sağlayacak hem de çorbanın daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Eğer sebze suyunuzda ağırlıklı olarak yeşil yapraklı sebzeler kullanırsanız hem bağışıklık sisteminiz hem de diyet süreciniz için daha faydalı olacaktır. Sebze suları detoks için en iyi alternatiflerdendir. Öyleyse tarifimizin ayrıntılarına geçebiliriz.

balkabağı çorbası

Balkabağı Çorbası İçin Gerekli Malzemeler

  • 700 gram soyulmuş ve doğranmış balkabağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • .1 adet soğan
  • 2 küçük diş ezilmiş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı sebze suyu
  • 2 bardak sıcak su
  • Kekik (damak zevkinize göre farklı baharatlar da kullanabilirsiniz.)

Not: Bu malzemeler 2 kişilik yemek tarifi için belirlenmiştir. Siz yemek pişireceğiniz kişi sayısına göre malzeme oranlarını değiştirebilirsiniz.

balkabağı çorbası

Balkabağı Çorbası Nasıl Yapılır?

  1. Balkabağını yıkayıp soyun ve içindeki çekirdekleri ayıklayın. Fırınınızı 180 dereceye ayarlayıp ısıtın. Bu sırada soğanı ve sarımsağı doğrayın.
  2. Dilerseniz ayıkladığınız çekirdekleri bir kâse suda yıkayın, kabaktan arındırın ve bekletin. Daha sonra fırında kurutup kullanabileceğiniz kabak çekirdekleri elde etmiş olursunuz.
  3. Temizlediğiniz ve doğradığınız balkabağını fırında 20-30 dakika pişirin. Bu sırada bir tencereye zeytinyağı dökün ve doğradığınız soğanları soteleyin.
  4. Sarımsak kekik ve pişmiş balkabaklarınızı da tencereye ilave edin. Başka baharatlarla da lezzetlendirebilirsiniz.
  5. Sebze suyunu ve suyu da tencereye dökün ve 10-15 dakika boyunca kaynatın.
  6. Robottan geçirerek ya da blender yardımıyla pürüzsüz bir kıvam elde edin. İçine biraz peynir ya da Hindistan cevizi sütü de ekleyebilirsiniz.
  7. Balkabağı çorbası hazır, afiyet olsun!

 

diyetio

Diyet ve zayıflama bilgilerinin paylaşıldığı Diyetio'ya hoşgeldiniz. Sorularınız ve önerilerinizi yorum yoluyla bize iletebilirsiniz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!