Sürekli sağlıksız olduğu vurgulanan gazlı içeceklerin zararları nelerdir? En çok tüketilen içeceklerden olan gazlı içeceklerin en önemli ortak özellikleri bol miktarda şeker içermesidir. Bu açıdan insan sağlığına zararlı olduğu belirtilmektedir. Şekerli içecekler diyabet, obezite, kalp hastalıkları gibi birçok hastalığa sebebiyet verebilir. O halde sağlığımızı tehdit eden gazlı içeceklerin zararları listesine göz atmaya ne dersiniz?
İşte gazlı içeceklerin zararları
Fazla kilo alımına neden olur.
Gazlı içeceklerde kullanılan şeker, früktoz sağlamaktadır. Fruktozü açlık hormonunu baskılamadığı için daha fazla acıkmanıza neden olur. İçeceklerle tüketilen bu şeker, sizi sürekli acıktırdığı için daha fazla kalori alırsınız. Bu da uzun vadede fazla kilo alımına sebebiyet verir. Yapılan çalışmalar obezite vakalarının büyük bir kısmının şekerli içeceklerden oluştuğunu ortaya koymuştur.
İlginizi çekebilir: Rafine Şeker Zararlı Mıdır? Rafine Şeker Zararları
Karaciğer yağlanmasına sebebiyet verir.
Yüksek frukrozlu mısır şubu ile sofra şekeri, glikoz ve früktozdan oluşmaktadır. Glikoz, vücuttaki hücreler ile metabolize edilir. Ancak früktoz sadece karaciğer tarafından metabolize edilebilir. Gazlı içeceklerde yüksek miktarda früktoz olduğu için karaciğere fazla yük biner. Karaciğer bu früktozu yağa dönüştürür. Bu da zamanla karaciğer yağlanması gibi ciddi rahatsızlıklara sebep olur.
Göbek yağı oluşturur.
Çok fazla ve sürekli olarak şekerli içecekler tüketmek bölgesel kilo almaya da sebep olmaktadır. Gazlı içeceklerin zararları arasında özellikle göbek bölgesinde yağlanma oluşması yer alır. Fruktoz, vücudun bazı böglelerinde yağlanmalara neden olur. Sürekli gazlı içecekler tüketiyorsanız göbek ve bel bölgenizde yağlanma olması muhtemeldir. Göbel bölgesindeki yağlanmalar, kalp hastalığı ve diyabet hastalığı riskini arttırır.
İnsülin direncine sebep olur.
İnsülin hormonunun görevi, glikozun kan dolaşımından hücrelere doğru çekilmesidir. Gazlı içecekler tükettiğinizde ise hücreler insülinin etkilerine karşı direnç geliştirir. Bu durumda, pankreas glikozun kan dolaşımından çıkarılması için çok daha fazla insülin sağlamak durumunda kalır. Dolayısıyla kandaki insülin seviyesi yükselmiş olur. Bu, insülin direnci rahatsızlığının oluşma şeklidir. İnsülin direnci ilerleyen durumlarda tip 2 diyabet ve kalp hastalığına sebep olur.
Diyabetin temel sebebidir.
Tip 2 diyabetin oluşmasının en önemli sebeplerinden biri şekerli içeceklerdir. Gazlı içeceklerin zararları arasında diyabete sebep olması da yer alır. Aşırı früktoz alımı nedeniyle tip 2 diyabetin oluşması son derece yaygındır.
İlginizi çekebilir: Şekersiz 21 Gün Diyeti Nedir?
Besin değeri yoktur.
Gazlı içeceklerin hiçbir besin değeri yoktur. Lif, vitamin ve mineraller içermezler. Bu nedenle gazlı içecekler yalnızca kalori ve fazla şeker almanıza neden olur.
Bağımlılığa neden olur.
Gazlı içeceklerin zararları dendiğinde akla ilk gelenlerden biri de bağımlılık yaratmasıdır. Sürekli gazlı içecek içme isteğiniz varsa siz de bu durumla karşı karşıya kalabilirsiniz. Yapılan araştırmalar şekerin bağımlılık yaptığını ortaya koymuştur.
Kalbe zarar verir.
Şeker tüketimi, kilo alımının yanı sıra kalp hastalıkları riskini de arttırmaktadır. Yükselen kan şekeri kalbi tehdit eder. Yapılan araştırmalara göre şekerli içecek tüketenlerin kalp krizi geçirme riski çok daha yüksektir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!