Yaz meyvesi şeftali faydaları ile ilgili bilgilere sahip olmaya ne dersiniz? En sevilen meyvelerden biri olan şeftali, aynı zamanda tatlı tariflerinde de kullanılır. Yaz meyveleri arasında hem kolay ulaşılabilen hem de hemen herkesin sevdiği bir lezzete sahip olan bir meyvedir. Şeftali, tatlı krizlerini en sağlıklı yoldan çözmek için de iyi bir alternatiftir. O halde vakit kaybetmeden muhteşem bir yaz meyvesi olan şeftali faydaları ve besin değerleri ile ilgili daha fazla bilgi edinmeye ne dersiniz?
Şeftali kaç kalori?
Düşük kalorili ama oldukça besleyici olan şeftali diyetlerde de tüketilebilen bir meyvedir.
100 gram şeftalide yalnızca 39 kalori bulunur.
Şeftalinin besin değeri nedir?
100 gram şeftalinin besin değerleri aşağıdaki gibidir:
- Su: 88,87 g
- Enerji: 39 kcal
- Protein: 0.91 g
- Toplam yağ: 0.25 g
- Karbonhidrat: 9.54 g
- Lif: 1.5 g
- Toplam şeker: 8.39 g
- Kalsiyum: 6 mg
- Demir: 0.25 mg
- Magnezyum: 9 mg
- Fosfor: 20 mg
- Potasyum: 190 mg
- Sodyum: 0 mg
- Çinko: 0.17 mg
- C vitamini, toplam askorbik asit: 6.6 mg
- Tiamin: 0.02 mg
- Riboflavin: 0.03 mg
- Niasin: 0.81 mg
- B-6 Vitamini: 0.03 mg
- Folat, DFE: 4 µg
- B-12 Vitamini: 0 µg
- A Vitamini, RAE: 16 µg
- A Vitamini, İÜ: 326 İÜ
- E Vitamini (alfa-tokoferol): 0.73 mg
- D Vitamini (D2 + D3): 0 µg
- D vitamini: 0 IU
- K Vitamini (filokinon): 2.6 µg
- Yağ asitleri, toplam doymuş: 0.02 g
- Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 0.07 g
- Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 0.09 g
- Yağ asitleri, toplam trans: 0 g
- Kolesterol: 0 mg
- Kafein: 0 mg
Şeftali faydaları nelerdir?
- Şeftali, lif bakımından zengin olan meyvelerden biridir. Bu özelliği sayesinde sindirim sistemini rahatlatır. Kronik kabızlık çekenler için son derece faydalıdır. Bağırsak hareketlerini arttırdığı için sindirim problemlerini giderir.
- Şeftali tüketimi sayesinde yüksek tansiyon ya da yüksek kolesterol gibi sorunların oluşma riski çok daha azdır. Çünkü yapılan araştırmalara göre şeftalinin kandaki kolesterol seviyelerini düşürme etkisi vardır. Kan basıncını da dengelemesi kalp krizi ve inme riskini de en aza indirmektedir.
- Şeftali, vitamin ve mineraller bakımından son derece zengin bir meyvedir. Bu özelliği cildin güzelleşmesi için oldukça önemlidir. Cilde nem kazandırır ve cilt dokusunun da hızlıca iyileşmesini sağlar. Şeftali, yüksek besin değeri sayesinde cildi güneşin zararlı ışınlarına karşı korur.
- Şeftali faydaları dendiğinde akla ilk gelenlerden biri de antikanser olmasıdır. Şeftalide bol miktarda bitki bileşikleri bulunmaktadır. Bu da bazı kanser türlerine karşı koruma sağlar. Özellikle meme kanserine karşı koruma sağladığı tespit edilmiştir.
- Şeftali, bağışıklık sistemini güçlendirdiği için birtakım kimyasalların da serbest kalmasını sağlamaktadır. Bu da alerjiye bağlı olarak oluşan kaşıntı, hapşırık, öksürük gibi belirtilerin hafiflemesini sağlar.
- Antioksidan bileşenler, vitaminler ve mineraller açısından zengin olan şeftali faydaları arasında vücut direncini arttırması da bulunmaktadır.
- Düzenli olarak şeftali tüketerek vücuda zarar veren toksinleri idrar yoluyla vücuttan atabilirsiniz.
- Şeftali faydaları arasında kan şekerini dengelemesi de bulunur. Özellikle insülin direncini engellemesi açısından etkilidir.
- Şeftali düşük kalorilidir ve doğal şeker içerir. Bu açıdan diyet yaparken de tüketilebilecek meyveler arasında yer alır. Şeftaliyi ara öğünlerde direkt olarak tüketebileceğiniz gibi yulaf kaselerinde de kullanabilirsiniz.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!