Ramazanda Metabolizmayı Hızlandırmak İçin Neler Yapılabilir?

 Ramazanda Metabolizmayı Hızlandırmak İçin Neler Yapılabilir?

Diyet ve kilo verme sürecindeyseniz ramazanda metabolizmayı hızlandırmak için neler yapabileceğinizi merak ediyor olmalısınız. Oruç tutarken, açlık süresinin uzun olması sebebiyle metabolizma durma noktasına gelebilir. Bu da kilo verme hızını ciddi anlamda düşürür. Hatta bazı durumlarda kilo alımına neden olabilir. Bu nedenle ramazanda da kilo verme sürecinin devam etmesi için metabolizmanın hızını arttırmak gerekir. Peki bu nasıl yapılır? Uzun süre aç kalınan ramazanda metabolizmayı hızlandırmak için yapılacaklar listesine gelin birlikte göz atalım! İşte ramazanda metabolizmayı hızlandırmak için yöntemler!

ramazanda metabolizmayı hızlandırmak

Ramazanda metabolizmayı hızlandırmak için yöntemler!

Bol su tüketmek

Oruç süreci boyunca susuz kalmak metabolizmanın yavaşlamasının en önemli sebebidir. Ancak orucu açtıktan sonraki süreçte yeterine su tüketilmemesi metabolizmanın yavaşlamasını kaçınılmaz hale getirir. Bu nedenle iftardan sonra ve sahurda bol bol su içmek gerekir. Çay, kahve ya da bitki çayları tüketmek su alımını sağlamaz. Bu açıdan en az 1,5 litre su tüketmek son derece önemlidir.

Mineral desteği

Metabolizmanın hızlanması için minerallerin önemi oldukça büyüktür. Gün içinde aç ve susuz olarak geçirdiğimiz sürelerde mineral eksikliği yaşayabiliriz. Bunu dengelemek için iftardan sonra bir bardak maden suyu tüketilebilir. Su kaybını önlemek açısından da önemlidir. Ödem ya da tansiyon sorunu olanlar düşük tuz oranı bulunan maden sularını tercih etmelidir. Maden suyunun yanı sıra iftarda ve sahurda magnezyum, demir ve kalsiyum bakımından zengin olan besinler tüketilebilir. Doktor kontrolünde takviye almak da seçenekler dahilindedir.

Meyve tüketimi

Mineral ve vitaminlerden eksik kalmamak adına iftar sonrası ve sahurda mutlaka meyve tüketmek gerekir. Ancak meyveleri tüketirken porsiyona dikkat etmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Özellikle sahurda fazla miktarda meyve yemek kan şekerinin dalgalanmasına neden olabilir. İftar sonrasında dengeli bir meyve tabağı oluşturmak en idealidir.

ramazanda metabolizmayı hızlandırmak

Egzersiz yapmak

Metabolizmanızın yavaşlamasını önlemek için gün için de hafif tempolu yürüyüşler yapabilirsiniz. Eğer açlık sürecinde egzersiz yapamıyorsanız iftardan 1-2 saat sonra yürüyüş ya da hafif egzersizler yapabilirsiniz. Bu sayede metabolizma hızının düşmesinin önüne geçebilirsiniz.

Porsiyona dikkat

Gün içinde aç kalındığı için iftarda fazla yeme eğiliminde olabiliriz. Ancak ramazan sürecinde kilo almamak ya da kilonuzu korumak istiyorsanız porsiyon kontrolüne önem vermeniz gerekir. İftarda gereğinden fazla yemek yerine doğru porsiyonlar hazırlamak en idealidir. Aynı zamanda yavaş yavaş ve fazla çiğneyerek tüketmeliyiz. Kontrollü bir yeme için önce çorba ile başlayabilirsiniz. Çorbayı içtikten sonra kısa bir ara verdikten sonra yemeğe geçebilirsiniz. Böylece midenize ağırlık yapmadan doymuş olursunuz. Sofrada salata, meze gibi ek lezzetler bulundurabilirsiniz. Böylece ana yemeği iki tabak yemeniz gerekmez.

 

Bu yazı da ilginizi çekebilir:

Oruç Tutarken Sağlığınızı İhmal Etmeyin

 

 

diyetio

Diyet ve zayıflama bilgilerinin paylaşıldığı Diyetio'ya hoşgeldiniz. Sorularınız ve önerilerinizi yorum yoluyla bize iletebilirsiniz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!