Metabolizmanın hızlı olması kilo almamak ya da kolay kilo vermek için en önemli etkenlerden biridir. Metabolizmanın yavaş çalıştığı durumlarda kilo vermek zorlaşır. Metabolizma hızının fazla olması yalnızca kilo kaybetme açısından değil enerjik ve sağlıklı olma açısından da son derece önemlidir. Metabolizma hızı kişiden kişiye göre değişir. Metabolizma hızınızı değiştirmek tamamen sizin elinizdedir. Doğru ve sağlıklı beslenme, iyi uyku, yeterli su alımı ve en önemlisi de hareketli bir yaşam ile siz de metabolizma hızınızı arttırabilir ve ideal kilonuza kavuşabilirsiniz.
Metabolizma Nedir?
Kalbin kan pompalaması, nefes alıp verebilmek, sindirim yapabilmek, hareket etmek gibi yaşamsal işlevlerin devam edebilmesi için bedenin enerji kaynağına ihtiyaç duyar. Metabolizma, beslenme ile alınan enerji ile bedensel işlevler sonucu tüketilen enerji arasında bir denge oluşturur. Besinlerin sindirilmesi, karaciğere işlenmek üzere gönderilmesi, enerji kaynağı olarak vücutta kullanılması, enerji fazlasının depolanması gibi tüm işlemler metabolik süreçlerdir. Metabolizma bütün bu işlevleri insülin, kortizol, tiroid, glukagon ve büyüme hormonu ile yapar.
Bir bedenin canlı kalabilmesi için gerekli olan minimum enerji miktarı “bazal metabolizma” olarak adlandırılır. Büyüme ve gelişme çağında olan bir çocuk ile 65 yaş üzeri bir insanın metabolizma hızları farklıdır. Bazal metabolizma hızını belirleyen en önemli faktör yaştır. Aynı şekilde yaşları aynı olsa da kilogram olarak birbirinden çok farklı bireylerin de metabolizma hızı farklıdır. Yaş, cinsiyet, kilo, bot gibi faktörler metabolizma hızını doğrudan etkiler.
Metabolizma nasıl hızlandırılır?
Metabolik hızı arttırmanın en önemli yolu enerji tüketimini hızlandırmaktır. Bu da hareketli bir yaşam sürmekten geçer. Hareket halindeyken eklemler, kemikle ve kaslar çalışır. Böylece kalp atış hızı ve solunum miktarı artar, dolaşım hızlanmaya başlar ve dolayısıyla enerji tüketimi de artmış olur. Hareket edildiği sürece karaciğerde ve kas hücrelerinde depolanmış olan şeker depoları enerji kaynağı olarak tüketilir. Bu şeker depoları uykudayken 8-10 saatte, hareketliyken ise 20-30 dakikada boşalır. Şeker depolarının tükenmesinin ardından vücutta biriken yağ depoları enerji kaynağı olarak kullanılmaya başlar. Bu depo kaynaklarını tüketmek, enerji yakımını arttırmak, dolayısıyla metabolizma hızını arttırmak için bol bol su içmek ve düzenli egzersiz yapmak son derece önemlidir.
Hangi besinler metabolizmayı hızlandırır?
Sindirim sistemi, uyku halinde bile çalışmaya devam eder. Bazal metabolizmanın büyük bir kısmı da sindirim sistemi tarafından kullanılır. Besin alımı sindirim sisteminin daha da çok çalışmasına neden olur. Sağlıklı besinlerle ve belirli aralıklarla beslenildiğinde metabolizma hızı da artar. Hareketli bir yaşam sürerken uzun süreli açlık yaşamak metabolizma hızını yavaşlatır. Enerji harcarken sağlıklı besinlerle dengeyi kurmak son derece önemlidir. Spor yapılmasına rağmen yetersiz beslenme varsa vücuttaki yağ ve şeker depoları tükenir ve metabolizma vücuttaki kas proteinlerini tüketmeye başlar. Kilo vermeye çalışırken kan kütlesini kaybetmek yapılan yanlışlardan biridir. Yağ kütlelerini eritmek ve kası korumak için fiziksel aktivitelerden sonra protein ağırlıklı beslenmek gerekir. Bunların yanı sıra yumurta, acı biber, mercimek, tarçın, greyfurt, kırmızı et ve günde 2,5 litre su tüketmek de metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olan besinler arasında sayılabilir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!
Bende iletişime geçmek istiyorum yardımcı olursanız sevinirim 🙏