Koşu yapmak, en etkili kardiyo yöntemlerinden birisi olarak geçmekte. Her ne kadar etkili kardiyo yöntemlerinden birisi oluyor olsa da yanlış yapılan koşu size faydadan çok zarar verecek, ekstra sakatlanmanıza neden olacaktır.
Koşu yapmak kilo verdirir mi? Koşu yapmak elbette kilo verdirir. Ancak doğru şekilde yapıldığı zaman. Özellikle ağırlık antrenmanları yapıyor ve kas gelişimi elde etmek istiyorsanız koşu kardiyosunu daha gerilere atmalı. Önceliğiniz arlık olmalıdır.
Koşuya çıkmadan önce dikkat edilmesi gerekenler birkaç kısma ayrılmakta. Bunlar sırası ile;
- Koşu öncesi esnemek, kasları açmak.
- Beslenme düzenine dikkat etmek.
- Seçilen patika.
- Koşu sırasında kullanılacak olan ayakkabı.
- Su içme rutini.
- Uyku düzeni.
Özellikle koşu ayakkabısı, koşu patikası ve koşu öncesi esnemek yaşayabileceğiniz kas rahatsızlıklarının önüne geçecektir. Koşuya çıkmadan önce 10 dakika kadar ısınmış olmanız koşu sırasında daha fazla performans almanızı sağlayacaktır.
Koşu yapmak hangi kasları çalıştırır?
Koşu yapmak hangi kasları çalıştırır? Sorusu özellikle koşuya yeni başlayacak olan ve kilo vermeyi hedefleyen kişiler tarafından sorulmakta.
Koşu yapmak birden fazla kas grubunu çalıştırması nedeni ile kilo verme konusunda en etkili yöntemlerden birisidir. Hem kalp atış hızını arttırarak hem de kas gruplarını fazla fazla çalıştırarak ekstra kalori yakımını sağlamakta. Peki, koşarken hangi kaslar çalışır?
- Kalça kasları.
- Üst bacak kasları.
- Bel, Karın kasları.
- Kalf kasları, bir diğer adı ile Claves.
- Ayak baş parmağı kasları.
Özellikle merkez bölgelerine etki eden koşu, en uç nokta olan ayak baş parmağı kaslarına bile etki etmekte. Doğru düzen ve doğru hız ile yapılan koşu hızlı kilo verme gibi etkilere de neden olacaktır.
Her gün koşu yapmak zararlı mı?
Her gün koşu yapmak sanıldığı kadar iyi bir şey olmayabilir. Her gün koşu yapmak zararlı mı? Her gün koşu yapmak elbet ki kaslara dinlenme zamanı vermediği için zararlı olacaktır.
Özellikle bacak kaslarınızın çok fazla stress altında kalması ilerleyen süreçte daha da güçten düşmenize neden olacaktır. Uzman kasların daha iyi gelişebilmesi için bir süre boyunca dinlenme aralığının olması gerektiğini söylemekte.
Koşudan daha fazla fayda alabilmek, koşuyu zarardan ziyade faydaya çevirmek için antrenman günlerinizin arasına dinlenme amaçlı günler de bırakmanız gerekmekte.
İki gün koşu bir gün dinlenme olarak da ayarlayabileceğiniz bu koşu düzeni kişiden kişiye değişmektedir.
Kendinizi kilo vermek uğuruna, kas geliştirmek uğuruna sakatlanmamalı. Nerede durmanız gerektiğini bilmeniz gerekmektedir.
Aç karnına koşu yapmak kilo verdirir mi?
Özellikle ilk kez koşu yapacak olanların ve hedeflerinin kilo vermek olanların sordukları en temel soru Aç karnına koşu yapmak kilo verdirir mi? Sorusu oluyor.
Aç karnına koşu yapmak kilo verdirir. Özellikle 10 saat kadar önce yenilmiş olan yemek glikojen deposunu bitirmiş olacağı için aç karnına yapılacak olan koşu normal şekilde yapacağınızdan daha etkili olacaktır.
Aç karnına koşu yapan kişiler enerjilerini direkt olarak yağdan almaya başlayacaktır.
Yağ üzerinden enerji harcamaya çalışan vücut, doğru zamanlama ile yapılan koşu nedeni ile glikojen depolarına da erişim sağlayamayacağı için. Direkt kilo vermenize etki sağlayacaktır.
Ağırlık antrenmanı koşudan önce mi sonra mı yapılmalı?
Özellikle ağırlık antrenmanı yapan ve vücutlarına şekil vermek isteyen kişilerin koşu konusunda dikkat etmesi gereken hususlar bulunuyor. Ağırlık antrenmanı koşudan önce mi sonra mı yapılmalı?
Kardiyo sporları önce yapıldığı zaman harcayabileceğiniz tüm potansiyel enerjiyi kendine almakta. Bu nedenle ağırlık antrenmanı için yeterli güce sahip olamayabilirsiniz. Ağırlık antrenmanında kaslarınızın gelişebilmesi için maksimum stress altında kalması gerekiyor.
Ağırlık antrenmanı yapan kişilerin önce ısınıp, sonra ağırlık antrenmanı yapması ve ardından koşu kardiyosu yapması önerilmekte.
Koşudan önce gereken enerjileri doğru şekilde kullanıp maksimum tekrar ile maksimum güç kullanabilir. Gelişim sağlayabilirler.
İlginizi çekebilir: Hareketsiz Yaşamanın Etkileri Nelerdir? Nasıl Daha Aktif Olunur?
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!