Yaz aylarında gördüğümüz kayısı faydaları nelerdir? En sevilen meyvelerden biri olan kayısı, yaz günlerini şenlendiren lezzetler arasındadır. Lif, vitamin, mineral ve antioksidanlar bakımından zengin olduğundan sağlıklı beslenme programlarına da dahil edilir. Eğer siz de diyetinizde meyvelere yer veriyorsanız kayısı bunun için son derece idealdir. Çünkü kayısı, düşük kalorili meyveler arasında yer alır. Sindirim sistemini rahatlatması da diyeti daha kolay hale getiren bir özelliğidir. Kayısı faydaları ve kalori değerleri ile ilgili bilgi sahibi olmak için hazır mısınız?
Kayısı kaç kalori?
Kayısı faydaları arasında düşük kalorili olması da yer alır. Kayısının 100 gramı yalnızca 48 kaloridir.
İlginizi çekebilir: Ton Balıklı ve Kayısılı Salata Tarifi ile Sağlıklı Diyet
Kayısı besin değerleri nedir?
100 gram kayısının besin değerleri şu şekildedir:
- Su: 86,35 g
- Enerji: 48 kcal
- Protein: 1.4 g
- Toplam yağ: 0,39 g
- Karbonhidrat: 11.12 g
- Lif: 2 g
- Toplam şeker: 9.24 g
- Kalsiyum: 13 mg
- Demir: 0,39 mg
- Magnezyum: 10 mg
- Fosfor: 23 mg
- Potasyum: 259 mg
- Sodyum: 1 mg
- Çinko: 0.2 mg
- C vitamini, toplam askorbik asit: 10 mg
- Tiamin: 0.03 mg
- Riboflavin: 0.04 mg
- Niasin: 0.6 mg
- B-6 Vitamini: 0.05 mg
- Folat, DFE: 9 µg
- B-12 Vitamini: 0 µg
- A Vitamini, RAE: 96 µg
- A Vitamini, İÜ: 1926 İÜ
- E Vitamini (alfa-tokoferol): 0.89 mg
- D Vitamini (D2 + D3): 0 µg
- D vitamini: 0 IU
- K Vitamini (filokinon): 3.3 µg
- Yağ asitleri, toplam doymuş: 0.03 g
- Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 0.17 g
- Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 0.08 g
- Yağ asitleri, toplam trans: 0 g
- Kolesterol: 0 mg
- Kafein: 0 mg
İlginizi çekebilir: Diyette Hangi Meyveler Yenir? Diyette Yenebilecek 11 Meyve
Kayısının faydaları nelerdir?
- Kayısının içeriğinde E vitamini bulunmaktadır. E vitamini, vücutta antioksidan görevi görerek vücudun serbest radikallerin hasarından korunmasını sağlar. Aynı zamanda grip, astım gibi hastalıkların belirtilerinde yer alan solunum güçlüğüne de iyi geldiği bilinmektedir.
- Kayısı faydaları dendiğinde akla ilk olarak demir bakımından zengin olması gelmektedir. Demir içermesi sebebiyle anemi tedavisi görenler için son derece faydalıdır. İçeriğindeki demir, hemoglobin üretimini arttırır. Kayısı tüketimiyle birlikte kan kalitesi de artmış olur. Anemi hastalığına yakalanma ve anemi hastalığıyla mücadele etmede kayısı son derece etkilidir.
- Kayısı faydaları dendiğinde akla gelen özelliklerinden biri de vücuttaki enfeksiyonla savaşmasıdır. İçeriğinde bulunan magnezyum minerali, vücuttaki enfeksiyon kaynaklı ağrı ve diğer semptomları hafifletir.
- Kayısının içeriğinde bulunan ksanftoil ve karatenoidler, göz sağlığını güçlendirerek oluşabilecek görme bozukluklarına karşı koruma sağlar. A vitamini de içermesi yine göz sağlığının daha iyi olması için önemlidir. Özellikle ileri yaşlarda görülebilen katarakt ve görme bozuklukları riskini düzenli kayısı tüketimi ile azaltmak mümkündür.
İlginizi çekebilir: Kabızlığa İyi Gelen Besinler Nelerdir?
- Bu harika yaz meyvesinin lezzetli olmasının yanı sıra oldukça önemli özellikleri vardır. Bunlardan biri de karaciğer hasarını önleyerek karaciğerin çok daha sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlamaktır. Özellikle karaciğer yağlanması sebebiyle oluşan birçok hastalığın oluşma riskini de azalmaktadır.
- Kayısının içeriğindeki önemli minerallerden biri de potasyumdur. Potasyumun en önemli işlevi kan basıncını düşürmektir. Kayısı tüketimi ile kan basıncı dengelendiği için ani oluşabilecek kalp krizi riskini büyük ölçüde düşürür.
- Kayısı, yalnızca organların sağlığını değil aynı zamanda fiziksel sağlığı da korur. Lif içerdiği için kayısı tüketimi ile birlikte uzun süre tok kalmak mümkündür. Bu da kilo vermeyi ve sağlıklı beslenmeyi daha kolay hale getirir. Özellikle ara öğünlerde kayısı tüketerek açlık ya da tatlı krizi yaşamanın önüne geçebilirsiniz.
- Kayısının kilo vermeye olan olumlu katkılarından biri de metabolizmayı hızlandırmasıdır. Bu da hızlı bir şekilde kilo verebilmek için son derece önemli etkilerden biridir.
- Kayısı faydaları dendiğinde birçok kişinin aklına kabızlığı çözmesi gelir. Sindirim sistemini rahatlatması ve dışkıyı yumuşatması sebebiyle kabızlığın tedavisinde ilk başvurulan doğal şifa kaynaklarından biridir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!