Protein deposu besinler ile sağlıklı kilo vermek mümkündür. Vücuttaki hücreleri onaran ve kas gelişimini destekleyen besin grupları vardır. Bunlar; karbonhidrat, mineral, su, yağ, vitamin ve proteinlerdir. Sağlıklı olmak için bu besin gruplarını en sağlıklı yiyeceklerden almamız gerekir. Özellikle kilo verme sürecinde proteinlerin yeri ayrıdır. Çünkü protein, kas oluşumu için gereklidir. Hücreleri yenileyen ve onaran protein, vücudun ihtiyaç duyduğu enerjinin de %15’ini karşılamaktadır. Diyet ve egzersiz yaparken protein deposu besinler tüketmek bu açıdan oldukça önemlidir.
Peki en sağlıklı protein deposu besinler hangileridir?
Kırmızı Et
Protein açısından en zengin besinlerden biri hayvansal bir gıda olan kırmızı ettir. Kilo vermek ve kas yapmanın yanı sıra sağlıklı olmak için de haftada iki kez kırmızı et tüketmek gerekir. Kolesterol rahatsızlığınız varsa ne kadar kırmızı et tükettiğinize dikkat etmenizde fayda var. En yüksek protein değeri ise yağsız sığır etinde bulunur.
Beyaz Et
Balık, hindi ve tavuk eti, beyaz et olarak adlandırılır. Kırmızı etten çok daha az yağ içerdiği ve sindirimi kolay olduğu için daha çok önerilir. Özellikle diyet listelerinde hindi etine yer verilir. Çünkü hindi eti hem yüksek protein içerir hem de en az yağ içeren et ürünüdür.
Baklagiller
En sağlıklı besinlerden biri olan baklagiller diyet listelerinin de vazgeçilmezdir. Özellikle vegan ve vejetaryen beslenenler için en yüksek protein kaynaklarıdır. Soya fasulyesi, mercimek, nohut, barbunya gibi baklagilleri her gün tüketebilirsiniz.
Süt ve süt ürünleri
Hayvansal protein kaynakları arasında kas ve kemik gelişimi için oldukça önemli olan besin grubu ise süt ve süt ürünleridir. Özellikle çocuklar ve kadınlar için tüketilmesi oldukça sağlıklıdır. Sağlıklı bir kemik yapısına sahip olmanın yanı sıra protein almak açısından da önemlidir. Diyet listelerinde de süt, yoğurt ve peynir mutlaka yer almalıdır.
Kabak Çekirdeği
Yüksek protein içeren bir kuru yemiş olan kabak çekirdeği aynı zamanda çinko ve omega-3 de içerir. Bunların yanı sıra yağ da içerdiği için çok fazla tüketmemekte fayda vardır. Her gün bir avuç tüketilebilecek kabak çekirdeği ile protein ihtiyacının bir kısmı karşılanabilir.
Badem
Protein değeri yüksek olan kuru yemişlerden biri de bademdir. Bu özelliğinin yanı sıra bağışıklığı güçlendirir, kolesterolü dengeler ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Aynı zamanda diyabet hastalarının da tüketmesi sağlıklıdır.
Balık
Yüksek protein içeren balık aynı zamanda omega-3 kaynağıdır. Beyin ve kalp sağlığı için son derece gerekli bir mineral olan omega-3, en fazla balıkta bulunur. Somon, karides, uskumru, morina, levrek, alabalık, lüfer ve ton balığı tüketilmesi gereken balık çeşitleridir.
Kuru İncir
Diyet yaparken protein ihtiyacını karşılamak son derece önemlidir. Ara öğünlerde tüketilebilecek kuru incir ile bunu sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda tatlı ihtiyacını da karşılamak için sağlıklı bir besindir.
Fıstık Ezmesi
Diyet listelerinin ve sporcu beslenmesinin olmazsa olmazı fıstık ezmesi hem lif hem de protein açısından zengindir. Dolaşım sistemini de düzenleme etkisi bulunan fıstık ezmesi, diyet tatlı tariflerinde de kullanılabilir.
Kinoa
1 su bardağı pişirilmiş kinoada 8 gram protein vardır. Hem b2 vitamini hem de lif kaynağı olan kinoa, diyet tarifler için oldukça faydalıdır. Kas hücrelerinin gelişimini de desteklediği için spor yapanlar için önerilir.
Yumurta
En yüksek protein içeren hayvansal gıdalardan biri de yumurtadır. Vücudun protein ihtiyacını karşılamasının yanı sıra tok tutma özelliği de vardır. Bu açıdan kahvaltılar ya da öğlen yemeklerinde mutlaka yumurta tüketilmelidir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!