Kıymalı sultani bezelye yemeği tarifi ile tanışmaya hazır mısınız? İçerisinde hem sebze hem de kırmızı et kullandığımız tarifimiz kilo verme sürecinizde besleyiciliğiyle size bolca sağlık ve direnç kazandıracak. Bahar mevsiminin bize sunduğu en lezzetli sebzelerden biri olan sultani bezelye ne yazık ki en fazla 3-4 hafta gibi kısa bir süre bizimle birlikte olabiliyor. Bu yüzden vaktini yakaladıysanız ondan güzel bir yemek yapmayı unutmayın. Küçük taneleriyle ve tüketilebilen kabuğuyla bu sebze hem lezzet hem de besin değerleri bakımından zengindir. Diyet beslenmede sebze tüketimi üzerinde sıkça durulur.
Düşük kalorileriyle ve doyuruculuklarıyla kilo verme sürecini kolaylaştıran sebzeleri beslenme rutinimize daha sık dahil etmemiz gerekir. Ayrıca sebzede çeşitliliğin de önemli olduğunu belirtmeliyiz. Olabildiğince fazla besinin faydasını kazanmak en doğrusudur. Sultani bezelyeyle hazırladığımız tarifimiz de oldukça besleyici, lezzetli ve farklı bir diyet öğün alternatifi. Öyleyse tarifimizin yapım ayrıntılarına geçmeden önce kullanacağımız malzemelerin sağlığınıza ve kilo verme sürecinize katkıları hakkında konuşalım.
İlginizi çekebilir: Bezelye Faydaları Nelerdir? Bezelyenin 8 Faydası
Kıymalı sultani bezelye yemeği ana malzemelerinden biri sultani bezelye. Bu sebzeyi alırken tanelerinin küçük ve az sayıda olmasına dikkat ederseniz daha lezzetli bir yemek pişirebilirsiniz. Zira büyük taneli olanlar taze değildir. Sultani bezelye içinde bolca lif, antioksidan, karoten ve protein barındırır. Ayrıca A, C, B6 ve K vitaminleri, demir, magnezyum, lesitin, fosfor ve potasyum mineralleri bakımından da zengindir. Sultani bezelyenin normal bezelyeyle farkı, protein içeriğinin daha az olması ancak ona kıyasla 2 kat fazla kalsiyum içermesi ve demir bakımından daha zengin olmasıdır.
Sultani bezelye bu zengin besin içeriği sayesinde sağlığımızı farklı konularda destekler. Karaciğerin işleyişini ve sindirim sistemini düzenler, Bolca lif içerdiğinden bağırsak işlevlerine yardımcı olur, metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermeyi kolaylaştırır. Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelirken kasların güçlenmesini ve yenilenmesini sağlar. Bu sebeple diyeti sporla destekleyenler bolca bezleye tüketebilirler. Bu sebze kansızlığı engeller ve kan şekerini dengeler, kolesterolü düşürür.
Kıymalı sultani bezelye yemeği tarifimizde kıyma da kullanıyoruz. Kırmızı et diyet beslenme sürecinde bize bolca protein kazandıran, içinde sağlığımız için önemli besin maddeleri barındıran ve pek çok hastalığa yakalanma riskimizi düşüren önemli besin kaynaklarındandır. Diyet sürecinde ondan dengeli oranlarda faydalanarak kas gelişimimizi destekleyebilir ve doyurucu öğünler tüketebiliriz. Kırmızı et özellikle sebzelerle birlikte tüketildiğinde daha sağlıklı ve diyet dostu bir besin haline gelir. Malzemelerimizden bahsettiğimize göre kıymalı sultani bezelye yemeği yapım aşamasına geçebiliriz.
İlginizi çekebilir: Bezelyeli Brokoli Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?
Kıymalı sultani bezelye yemeği için gerekli malzemeler:
- 750 gram sultani bezelye
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet kuru soğan
- 200 gram kıyma
- 2 adet orta boy havuç
- 2 adet orta boy patates
- 2 adet domates
- 6-7 sap dereotu
- Tuz
- Karabiber
Not: Bu malzemeler 4 kişilik yemek tarifi için belirlenmiştir. Siz yemek pişireceğiniz kişi sayısına göre malzeme oranlarını değiştirebilirsiniz.
Kıymalı sultani bezelye yemeği nasıl yapılır?
- Bezelyeleri yıkayın ve taze fasulye gibi ayıklayın. Ancak kesmeyin ve bütün olarak bırakın.
- Zeytinyağını yayvan bir tencereye alın ve ısıtın.
- Soğanı küp küp doğrayın ve tencerede kavurun.
- Kıymayı ekleyin ve onu da kavurun. Suyunu çektiğinde bezelyeleri ilave edin.
- Tencerenin kapağını kapatın ve bezelyeleri kısık ateşte arada karıştırarak pişirin.
- Üzerine rendelenmiş domates, tuz ve karabiber ekleyin ve birkaç dakika daha pişirin.
- Havucu ince ince patatesi de küp küp doğrayıp tencereye alın. Biraz su ilave din ve kapağını kapatın. Patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin.
- Pişmesine az kaldığında ince kıyılmış dereotu serpin.
- Afiyet olsun!
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!