Tam Buğday Ekmeği Faydaları Nelerdir?

 Tam Buğday Ekmeği Faydaları Nelerdir?

Diyetlerde tüketilmesi önerilen tam buğday ekmeği faydaları nelerdir? Vitamin, mineral ve lif içermesi nedeniyle beslenme uzmanları tarafından önerilen tam buğday ekmeği son zamanlarda sıklıkla tercih edilir hale geldi. Tam buğday ekmeğinin en önemli özelliklerinden biri düşük nişasta içermesidir. Bu sebeple kilo vermek isteyenler için en ideal ekmek türlerinden biridir. Peki tam buğday ekmeği faydaları nelerdir?

tam buğday ekmeği faydaları

Diyette ekmek yenir mi?

Diyet ve kilo verme ile ilgili birçok farklı bilgi vardır. Bazı diyet programları unlu mamullerin tüketimini sınırlandırır. Ancak yapılan araştırmalara göre un tüketimini tamamen kesmenin sağlık açısından çok fazla bir etkisi yoktur. Kilo vermek için ekmek tüketimini kesmek yerine daha sağlıklı alternatiflere yönelmekte fayda vardır. Bunun için tam tahıl ürünleri tüketilebilir. Dengeli ve yeterli bir beslenme için tam tahıl unlarını tüketmek önem taşır. Eğer çölyak hastası değilseniz ekmek tüketiminin ciddi bir zararı yoktur. O halde tam buğday ekmeği faydaları ile ilgili bilgi edinmeye ne dersiniz?

Tam buğday ekmeğinin faydaları nelerdir?

  • Sağlığa son derece faydalı olduğu için bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskini büyük ölçüde azaltır.
  • Kan şekerini, tansiyonu ve kolesterolü dengeler.
  • Sindirim sistemini rahatlatarak, hazımsızlık ya da kabızlık gibi sorunların yaşanmasının önüne geçer.
  • Lif içermesi sebebiyle uzun süre tok kalmayı sağlar. Böylece öğünler arasında yaşanan açlık krizleri son bulunur. Diyet yapmak çok daha kolay hale gelir.
  • Sağlıklı karbonhidrat içerdiği için kan şekerinin aniden dalgalanmasına neden olmaz. Aksine dengede tutar ve ani acıkmaları önler.
  • Tam buğday ekmeğinde B1, B2, B2, E vitaminleri ile demir, selenyum, potasyum, magnezyum ve güçlü antioksidanlar bulunur. Bu besin değeri sayesinde vücut direncini arttırarak hastalıklara yakalanma riskini büyük ölçüde düşürür.
  • Tam buğday ekmeği düşük glisemik indekse sahip olduğu için diyabet ve insülin direnci rahatsızlığı bulunanların tüketmesinde fayda vardır. Kan şekerini dengede tuttuğu için bu hastalıkların neden olduğu semptomları engeller.
  • Lif içerdiği için bağırsakları rahatlatır ve kabızlığın oluşmasını engeller. Böylece kolon kanseri riskini de oldukça azaltır.
  • Tam buğday ekmeği faydaları arasında kalp hastalıkları riskini azaltması da bulunmaktadır.

tam buğday ekmeği faydaları

Tam buğday ekmeği kilo aldırır mı?

Ekmek tüketiminin kilo aldırdığı bilgisi oldukça yanlıştır. Önemli olan tüketeceğiniz ekmeğin türü ve miktarıdır. Kahvaltıda tüketeceğiniz iki dilim tam buğday ekmeğinin kilo aldırması mümkün değildir. Tam buğday ekmeği daha az nişasta içerdiği için beyaz ekmeğe göre çok daha sağlıklıdır. Aynı şekilde beyaz ekmekten çok daha az kalori içerir. Bu nedenle diyet yapanların ekmeği direkt olarak kesmek yerine tam buğday ekmeği tüketmesinde fayda vardır. Ekmeği kesmek daha hızlı acıkmaya neden olacağı için diyet yapmayı zorlaştırır. Lif bakımından zengin olan tam buğday ekmeği ise doygunluk sağlayacağı için sık sık acıkma sorununu ortadan kaldırır. Tam buğday ekmeği faydaları arasında kilo vermeyi kolaylaştırması da vardır.

diyetio

Diyet ve zayıflama bilgilerinin paylaşıldığı Diyetio'ya hoşgeldiniz. Sorularınız ve önerilerinizi yorum yoluyla bize iletebilirsiniz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!