E Vitamini İçeren Besinler Nelerdir? E Vitamini Faydaları

 E Vitamini İçeren Besinler Nelerdir? E Vitamini Faydaları

E vitamini içeren besinler ile daha sağlıklı olunabilir mi? Vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde işlemesi ve vücut direncinin kuvvetli olması için dengeli beslenmek şarttır. Sağlıklı, doğal ve besleyici yiyeceklerin ve bütün besin gruplarının eşit şekilde yer aldığı bir beslenme programı vücudun ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Protein, karbonhidrat ve yağ ile vitamin ve minerallerin bulunduğu yiyeceklerin dengeli bir şekilde tüketilmesi sağlık açısından son derece önemlidir.

E vitamini de yağda çözünen vitaminlerden biridir ve vücut açısından son derece gereklidir. Hormonlar, göz sağlığı ve cilt sağlığı gibi birçok alanda önemli rol oynar. E vitamini, aynı zamanda antioksidanlar da içerir. Bu sebeple bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Vücudun günlük olarak ihtiyaç duyduğu E vitamini miktarını besinler yoluyla almak son derece önemlidir.

E vitamini içeren

E vitamini nedir?

E vitamini, vücuttaki fonksiyonların eksiksiz bir şekilde yerine getirilebilmesi için önemli olan temel vitaminlerden biridir. Yağda çözünen E vitamini, karaciğerde az da olsa depolanır. Besinler yoluyla alınan E vitamini, ince bağırsaklardan emilir. Karaciğerde depolanabilme özelliği bulunduğu için diğer suda çözünen vitaminlerin aksine eksikliği nadir olarak görülür.

Kaslar, dokular, kalp, böbrekler ve böbrek üstü bezlerinde de bir miktar depolanır. E vitamininin sekiz fark formu bulunmaktadır. İnsan vücudunun kullanabildiği tek formu ise alfa tokoferol’dür. Değerli yağlar ve bitkisel yağlarda E vitamini bulunur. E vitamini takviye şeklinde de alınabilir. Yetişkin erkeklerde günlük ihtiyaç duyulan E vitamini miktarı 10 mg, yetişkin kadınlarda ise 8 mg’dir. Çocuklarda ise 3-10 mg aralığındadır. Peki E vitamini içeren besinler hangileridir?

E vitamini içeren

E vitamininin faydaları nelerdir?

  • E vitamini hormonların düzgün bir şekilde çalışabilmesi için son derece önemlidir. Özellikle ürolojik ve jinekolojik rahatsızlıkların önlenmesi açısından önem taşır.
  • E vitamini, antioksidanlar bakımından da zengin olduğu için vücuttaki serbest radikallerle savaşır ve böylece vücudun hasara uğramasını önler.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırır. Bu sayede pek çok hastalığın oluşmasını önler.
  • E vitamini, göz ve cilt sağlığı açısından son derece önemlidir. Özelikle gelişme dönemindeki çocuklarda ve yaşlılarda görme bozukluklarını önlemek adına önem taşır.
  • Cildin elastikiyetini arttırır, cilt dokularının hızlıca onarılmasını sağlar. Cildin daha parlak ve canlı görünmesine yardımcı olur.
  • Saçların ve tırnakların sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlar. Aynı zamanda saç dökülmesini durdurur.

E vitamini içeren besinler nelerdir?

Günlük olarak ihtiyaç duyulan E vitamini miktarını karşılayabilmek için E vitamini içeren besinler tüketmekte fayda vardır. İşte E vitamini içeren besinler!

  • Zeytinyağı, fındık yağı gibi bitkisel yağlar,
  • Fındık, badem, ceviz, ay çekirdeği gibi yağlı tohumlar,
  • Ispanak, tere, maydanoz, marul, kereviz, lahana, brokoli, balkabağı gibi sebze ve yeşillikler,
  • Kümes hayvanları,
  • Hamsi, somon, uskumru, sardalya ve ton balığı gibi balık türleri,
  • Avokado, muz ve kivi gibi meyveler,
  • Tahıllar,
  • Tereyağı,
  • Kırmızı et,
  • Yumurta

E vitamini içeren

E vitamini takviyesi kullanmak gerekli midir?

E vitamini takviyeleri farklı formlarda eczanelerde satılmaktadır. Dengeli bir beslenme programınız varsa bu şekilde E vitamini ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Diğer tüm vitamin ve minerallerde de olduğu gibi E vitamini de besinler yoluyla almak en doğrusudur. Doktorunuza danışmadan E vitamini takviyesi almanız sağlığınız açısından riskler taşır. Eğer görme problemleri, halsizlik, kansızlık, deride çatlamalar, kas kaybı, tırnak ve saç sağlığının olumsuz etkilenmesi gibi belirtileriniz varsa doktorunuza danışarak bir kan testi yaptırabilirsiniz.

Doktorunuz E vitamini eksikliği olduğuna karar verir ve takviye almanız gerektiğini söylerse E vitamini takviyesi alabilirsiniz. Bunun dışında kendi kanaatinize göre takviye almamanızda fayda vardır. E vitamini içeren besinleri tüketmeniz yeterlidir.

 

diyetio

Diyet ve zayıflama bilgilerinin paylaşıldığı Diyetio'ya hoşgeldiniz. Sorularınız ve önerilerinizi yorum yoluyla bize iletebilirsiniz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!