Birçok tarifte kullanılan çok yönlü bir sebze olan sivri biber faydaları ve besin değerlerini sizin için derledik. Salataların olmazsa olmazı, yemeklere lezzet kazandıran ve harika bir kahvaltılık olan sivri biber, insan sağlığı bakımından son derece faydalıdır. En bilinen özelliklerinden biri A ve C vitaminleri açısından zengin olmasıdır. Bu vitaminlerin yanı sıra insan vücudunda gerekli işlevlere sahip olan demir, potasyum, magnezyum ve kalsiyum mineralleri bakımından da zengindir.
Sivri biber, düşük kalorili olduğu için diyet yaparken de tüketilebilir. Aynı zamanda uzun süre tok tuttuğu için kahvaltılarda tüketilmesinde fayda vardır. Diyet ve sağlıklı beslenme alanında en çok başvurulan sebzelerden biri olan sivri biber faydaları ve besin değerleri listesine göz atmaya ne dersiniz?
İlginizi çekebilir: Peynirli Biberli Diyet Pide Tarifi Nasıl Yapılır?
Tatlı sivri biber kaç kalori?
Tatlı sivri biberin farklı miktarlara göre kalori değerleri şu şekildedir:
- Bir adet çarliston biber kaç kalori: 5 kalori
- Orta boy tatlı sivri biber: 7 kalori
- 50 gramlık tatlı sivri biber: 14 kalori
- 1000 gramlık tatlı sivri biber: 270 kalori
Acı sivri biber kaç kalori?
Acı sivri biberin kalori değerleri ise şöyle sıralanabilir:
- Bir adet acı sivri biber kaç kalori: 7 kalori
- Orta boy acı sivri biber: 8 kalori
- Yaklaşık bir avuç acı sivri biber: 17 kalori
- 1000 gram acı sivri biber: 280 kalori
İlginizi çekebilir: Zeytinyağlı Bamya Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?
Sivri biberin besin değerleri nedir?
100 gram sivri biberin besin değerleri şöyledir:
- Kalori 29
- Protein 1,1 gr
- Karbonhidrat 4,2 gr
- Yağ 0,2 gr
- Selüloz 1,4 gr
- Fosfor 15,0 mgr
- Kalsiyum 10,0 mgr
- Demir 0,6 mgr
- Sodyum 14,0 mgr
- Potasyum 220,0 mgr
- Magnezyum 5,0 mgr
- A vitamini 350 IU
- Bl vitamini 0,05 mgr
- B2 vitamini 0,06 mgr
- B3 vitamini 0,5 mgr
- B6 vitamini 0,2 mgr
- Folik asit 7,5 mcgr
- C vitamini 110,0 mgr
- E vitamini 0,5 mgr
İlginizi çekebilir: Sebzeli Taco Tarifi Nasıl Yapılır?
Sivri biber faydaları nelerdir?
Diyetlerde tüketilmesi önerilen sivri biber faydaları ise şunlardır:
- Vitamin, mineral ve antioksidan bileşenler bakımından zengin olan sivri biberin düzenli tüketimi ile birlikte bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. İçeriğindeki C vitamini de aynı şekilde vücut direncini arttırarak hastalıklara karşı koruma sağlar.
- Sivri biber, doğal antibiyotik işlevi görecek kadar yüksek besin değerine sahiptir. Kış ayında oluşan hastalıkları önlemek ve bu hastalıkların neden olduğu rahatsızlıkları gidermek için bol bol sivri biber tüketmekte fayda vardır.
- Sivri biber faydaları arasında sayılabilecek en önemli özelliklerden biri de vücuttaki ağrıların giderilmesini sağlamasıdır. İçeriğinde bulunan kapsaisin maddesi sayesinde özellikle migren, romatizma ağrıları, kas ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir.
- İçeriğinde bulunan kapsaisin maddesinin bir diğer işlevi ise endorfin salgılanmasını desteklemesidir. Bu sayede stresi ve gerginliği ortadan kaldırır.
- Sivri biber lif bakımından zengin olan sebzelerden biridir. Bu nedenle sindirim sistemini rahatlatır ve bağırsak hareketlerini arttırır. Kabızlık, mide rahatsızlıklarının yaşanmaması için düzenli olarak sivri biber tüketmekte fayda vardır.
- Sivri biber faydaları arasında sayılabilecek bir diğer özelliği ise astım, bronşit ya da sinüzit gibi solunum yolu hastalıklarının neden olduğu rahatsızlıkları ortadan kaldırmasıdır.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!