Mindful Beslenme Nedir? Beslenme Farkındalığı Nasıl Kazanılır?

 Mindful Beslenme Nedir? Beslenme Farkındalığı Nasıl Kazanılır?

Tüm besinler, insan sağlığını nasıl etkilediğine göre iki farklı kategoriye ayrılır. Bu kategoriler yararlı ve zararlı besinler şeklindedir. Bu iki kategori, beslenme alışkanlıklarımız üzerinde de önemli bir etkiye sahip. Tüm dünyada sağlıklı beslenme adı altında birçok çalışma yapılıyor. İnsanların ilgisini çekmeye başlayan sağlıklı beslenme akımı, birçok diyet ve beslenme programını da gün yüzüne çıkarıyor. İşte bunlardan biri de son zamanlarda adını sıklıkla duyduğumuz mindful eating yani mindful beslenme. Sağlıklı beslenme konusunda daha fazla bilgi edinmek ve yemek yeme farkındalığı kazanmak için mindful beslenmeyi keşfetmek önem taşır. Öğünlerinizi çok hızlı bir şekilde tüketiyorsanız, yediğiniz yemeklerin lezzetine değil görünümüne önem veriyorsanız mindful beslenme ile ilgili bilgilerle yepyeni alışkanlıklar kazanabilirsiniz.

mindful beslenme nedir 2

Peki mindful beslenme nedir?

Mindful beslenme, bir diyet programı değildir. Tam tersine bir yaşam biçimi haline gelecek bir beslenme alışkanlığıdır. Tükettiğiniz her şeyin farkına varmak ve yararlarını gözetmek amacı taşır. Mindful kelime anlamıyla bilinçli demektir. Bilinçli beslenme, bilinçli yemek yeme veya bilinçli tüketme olarak da adlandırılabilir. Yediğiniz her şey vücudunuza ve dolayısıyla yaşamınıza etki eder. İşte mindful beslenme, tükettiğimiz her şeyden en yüksek yararı alabilmeyi amaçlar. Vücudunuzun isteklerini gözetip, tüketeceğiniz besinlere ona göre karar vermek ilk amaçlardan biridir. Bu sağlıklı seçimleri tüketirken de huzurlu bir psikolojiye sahip olmak bir diğer amaçtır. Eğer tüketeceğiniz besinleri seçerken kaç kalorisinin olduğuna, nasıl göründüğüne, fiyatının ne kadar olduğuna ya da lezzetine aldanıyorsanız bilinçli beslenme alışkanlığı kazanmanın tam zamanı demektir. Çünkü bilinçli beslenme alışkanlığı kazandığınızda besinleri seçerken göz önüne alacağınız tek kriter vücudunuz için sağlıklı olup olmadığı olacaktır.

Mindful beslenme alışkanlığı kazanmak için ne yapmak gerekir?

Yediklerinizin farkına varın.

Bilinçli beslenme, adından da anlaşıldığı gibi ne yediğinizi bilmeyi önemser. Bu açıdan tükettiğiniz her besinin içeriğini, yolculuğunu bilmeniz gerekir. Satın aldığınız her besinin nasıl üretildiğini bilmeniz farkındalığa sahip olmanız açısından önemlidir. Aynı şekilde dışarda yemek yerken de önüne gelen yemeğin tüm detaylarını biliyor olmanızda fayda vardır. Mindful beslenmede taze yiyecekler tüketmek son derece önemlidir. Salatalar yemeden hemen önce hazırlanmalı, çorbalar sıcak tüketilmeli, etler doğru şekilde pişmelidir. Mindful beslenmede paketlenmiş hazır gıdaların tüketilmesi tercih edilmez. Bu açıdan taze sebze ve meyveler, bakliyatlar, kuru yemişler ve organik et ürünleri tercih edilmelidir.

Yemeklerinizi yavaşça tüketin.

Günümüzde en sık yapılan beslenme hatalarından biri hızlı yemek yemektir. Gün içinde bir şeylere yetişirken hızlıca yediğiniz besinlerden fayda almanız neredeyse imkansızdır. Hızlıca tüketilen yiyecekler mideyi yorar ve en önemlisi de kısa bir süre sonra acıkmanıza neden olur. Yemekler, birden fazla besini içermelidir. Ara sıcak, çorba, salata, ana yemek gibi aşamalardan oluştuğunda farkındalığa sahip olarak yemek yemek çok daha kolay hale gelir. Farklı çeşitteki yemekleri aynı anda tüketmek bu açıdan yanlıştır. Hiç acele etmeden, uzun uzun çiğneyerek, yiyeceği küçük parçalara ayırarak tüketmek mindful beslenmenin temelidir.

Odaklanarak yemek yiyin.

En çok edinilen alışkanlıklardan biri yemek yerken başka bir şeyle ilgilenmektir. Telefona bakmak, televizyon izlemek, sohbet etmek gibi farklı aktivitelerle yemek yeme etkinliği birleştirilir. Mindful beslenme alışkanlığı kazanmak için öncelikle yemeğinizi sakin ve sessiz bir ortamda, yemeğinize odaklanarak yemelisiniz. Bu şekilde hem yemeğin tadını daha iyi alırsınız hem de midenize iyilik yapmış olursunuz.

Kendinizi dinleyin.

Yemek yeme alışkanlıklarınızı değiştirirken kendinizi dinleyin. Sıkıldığınızda, üzüldüğünüzde ya da oyalanmak istediğiniz değil gerçekten acıktığınızda yemek yemelisiniz. Vücudunuzu dinlediğinizde acıktığınızı anladığınız anda sağlıklı ve doyurucu tercihler yaparak kendinizi doyurmanız sağlıklı beslenme açısından son derece önemlidir.

diyetio

Diyet ve zayıflama bilgilerinin paylaşıldığı Diyetio'ya hoşgeldiniz. Sorularınız ve önerilerinizi yorum yoluyla bize iletebilirsiniz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!