Sabahları uyanmakta güçlük çekiyorsanız, gün içinde kendinizi sürekli halsiz hissediyorsanız belki de bu soruna bir çare aramanın zamanı gelmiştir. Halsizlik ve yorgunluk hali birçok kişinin şikayetçi olduğu durumlardandır. Günlük hayatı olumsuz etkileyen bu sorunu çözerek çok daha enerjik, mutlu ve motive olabilirsiniz. Öncelikle hemen herkeste görülebilen halsizlik şikayetinin bir hastalığın belirtisi olup olmadığını tespit etmenizde fayda var Bunun için bir uzmana başvurarak gerekli tetkiklerin yapılmasını sağlayabilirsiniz.
Halsizlik nasıl giderilir?
Halsizliğin ilk sebeplerinden biri iyi uyumamaktır. İyi bir gece uykusu ile kendinizi dinlenmiş ve zinde hissedebilirsiniz. Bu açıdan ilk olarak uyku düzeninizi sağlamalısınız. Uyandığınızda hemen pencereyi açmak ya da balkona çıkmak da önemlidir. Oksijen alarak zinde bir şekilde güne başlayabilirsiniz. Halsizlik şikayeti, genellikle karbonhidrat ağırlıklı beslenen kişilerde görülür. Eğer siz de bu şekilde besleniyorsanız tükettiğiniz karbonhidrat miktarını düşürebilirsiniz. Bol bol su içmek de enerjik olmak için gereklidir. Hareketsiz bir hayatınız varsa ve sürekli televizyon, telefon ekranına bakıyorsanız da halsizlik şikayetiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Düzenli yürüyüş yapmak günden güne kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Fazla şeker kullanımı da kronik halsizlik yaşamanıza sebep olabilir. Bir süre rafine şeker tüketimini sınırlandırarak durumunuzu gözlemleyebilirsiniz. Vücudun vitamin ve mineral eksiğini karşılamadığınızda kendinizi yorgun hissetmeniz normaldir. Bunun için sebze, meyve, kuru yemiş ve kuru baklagiller tüketmeye özen gösterin. Sigara ve alkol bağımlılığı da sürekli olarak halsiz olmanıza sebep olabilir. Eğer halsizliğiniz hastalık kaynaklı değilse doğal yollardan bunu gidermeyi deneyebilirsiniz.
İşte halsizliğe iyi gelen besinler listesi!
Biberiye
Sindirim sistemini düzenleyen ve nefesi rahatlatan biberiye, aynı zamanda halsizliği de giderir. Özellikle dikkat eksikliğini giderdiği bilinen biberiyeyi, yemeklerinizde kullanabileceğiniz gibi suyunuza da katabilirsiniz.
Kivi
Zengin bir C vitamini kaynağı olan kivi, gün içinde tüketildiğinde enerji verir ve metabolizmayı hızlandırır.
Havuç
A vitamini bakımından son derece zengin olan havuç, bağışıklık sistemini de destekleyerek halsizliği ortadan kaldırıyor. Ara öğünlerde ya da salatalarda tüketerek halsizliğinizi doğal yollarla giderebilirsiniz.
Tarçın
Şeker tüketimine bağlı olarak gelişen halsizlik için tarçın oldukça etkilidir. Meyvelerin üzerine serpebilir, çubuk tarçını suyunuza ya da çayınıza katabilirsiniz. Bu şekilde kan şekeriniz dengelenir ve halsizlik sorunu ortadan kalkar.
Ekinezya
E, A ve B vitamini bakımından oldukça zengin bir bitki olan ekinezya, günde bir fincan tüketildiğinde enerji verir.
Fındık
Yüksek besin değeriyle olmazsa olmaz bir besin olan fındık, her gün bir avuç tüketilmelidir. Ara öğünlerde ya da dışarda acıktığınız anlarda fındık tüketebilirsiniz.
Ceviz
Tıpkı fındık gibi ceviz de halsizliğe iyi gelen besinlerden biridir. Bu tür kuru yemişleri düzenli olarak tükettiğinizde halsizlik ve yorgunluk hali ortadan kalkar.
Çörek otu
Çörek otu, yüksek besin değerine sahip olduğundan halsizlik şikayetini ortadan kaldırır. Kaynatıp içebileceğiniz gibi yemeklerinizde de kullanabilirsiniz. Enerjik olmak için günde 2 fincan çörek otu çayı içebilirsiniz.
Yeşil çay
Eğer enerjik olmak için sürekli kahve tüketiyorsanız kafein miktarı bir süre sonra sağlık problemlerine neden olabilir. Kahve yerine size enerji verecek bir bitki çayı olan yeşil çay tüketebilirsiniz. Sağlığa son derece faydalı olan yeşil çay, yorgunluğu, halsizliği ve stresi alır.
Haşlanmış yumurta
Karbonhidrat ağırlıklı beslendiğiniz için her gün kendinizi halsiz hissediyorsanız tükettiğiniz protein miktarını arttırarak bu sorunu yok edebilirsiniz. Bunun için kahvaltıda 2 adet haşlanmış yumurta tüketebilirsiniz. Güne protein alımı ile başladığınızda daha enerjik ve zinde olabilirsiniz.
Protein ağırlıklı beslenmeyi düşünüyorsanız daha önce derlediğimiz yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!