Salatalara lezzet katan dereotu faydaları ve besin değerlerini sizin için derledik. Besin değeri yüksek bir yeşillik olan dereotu, diyet beslenmede de önemli bir yere sahiptir. Salatalarda kullanılması en yaygın tüketim yöntemlerinden biridir. Ancak hamur işi, çorba ve sulu yemeklerde de kullanılabilir. Dereotu, leziz tadıyla sofralarımıza hem şifa hem de lezzet kazandırır. Düşük kalorili olması sebebiyle diyet yapanların gönül rahatlığıyla tüketebileceği besinlerden biridir. Bu kadar çok avantajı olan bir besini tüketmeyi ihmal etmeyin. İşte sizin için derlediğimiz dereotu faydaları ve besin değerleri listesi!
Dereotu kaç kalori?
100 gram dereotu, yaklaşık olarak 305 kalori içermektedir.
İlginizi çekebilir: Diyet Yeşil Salata Tarifi Nasıl Yapılır?
Dereotunun besin değerleri nedir?
100 gram dereotunun besin değerleri:
- Su: 7.7 g
- Enerji: 305 kcal
- Protein: 15.98 g
- Toplam lipit (yağ): 14.54 g
- Karbonhidrat: 55.17 g
- Lif: 21.1 g
- Kalsiyum: 1516 mg
- Demir: 16.33 mg
- Magnezyum: 256 mg
- Fosfor: 277 mg
- Potasyum: 1186 mg
- Sodyum: 20 mg
- Çinko: 5.2 mg
- C vitamini: 21 mg
- Tiamin: 0.42 mg
- Riboflavin: 0.28 mg
- Niasin: 2.81 mg
- B-6 Vitamini: 0.25 mg
- Folat, DFE: 10 µg
- B-12 Vitamini : 0 µg
- A Vitamini, RAE: 3 µg
- A Vitamini, İÜ: 53 İÜ
- D Vitamini (D2 + D3): 0 µg
- D vitamini [IU] 0
- Yağ asitleri, toplam doymuş: 0.73 g
- Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 9.41 g
- Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 1.01 g
- Kolesterol: 0 mg
- Kafein: 0 mg
İlginizi çekebilir: Diyet Marul Salatası Tarifi ile Hafif Öğünler
Dereotu faydaları nelerdir?
Sağlıklı beslenmede önemli yere sahip olan dereotu faydaları ise şöyle sıralanabilir:
- Vitamin ve mineraller yönünden oldukça zengin olan dereotunun regl döneminde oluşan sancılara iyi geldiği bilinmektedir.
- Dereotunun vücuda olan olumlu etkileri sayesinde depresyon tedavisini desteklediği de bilinen özelliklerindendir. Dereotunda bulunan bileşenler ile antidepresan ilaçlarda bulunan bileşenler hemen hemen aynıdır.
- Dereotu faydaları arasında sayılabilecek bir diğer özellik ise kolesterolü dengelemesidir. Bu da kalbi güçlendirerek kalp ve damar hastalıkları riskini azaltmasını sağlar.
- Dereotu, birçok yeşillik gibi lif bakımından zengindir. Bu da sindirim sisteminin rahatlaması açısından önemli bir özelliktir. Yemeklerden sonra oluşan şişkinlik ve hazımsızlığı önler ve mide ağrılarını azaltır. Aynı zamanda bağırsaklardaki gazı da giderme etkisi vardır.
- Antioksidanlar bakımından zengin olan dereotu, serbest radikalleri bloke eder. Böylece vücuda olan hasarını engelleyerek kronik hastalıkların oluşmasının önüne geçer.
- Dereotunun idrar söktürücü özelliği de bulunmaktadır. Bu sebeple idrar yolu enfeksiyonu tedavisinde önemli rol oynar.
- Dereotu, hormon dengesini sağlama konusunda da etkilidir. Regl döneminin yanı sıra menopoz döneminde oluşan hormon değişimlerine bağlı rahatsızlıkları gidermektedir.
- Kalsiyum bakımından zengin olan dereotu faydaları arasında kemikleri güçlendirerek kemik erimesi hastalığı riskini azaltması da vardır.
- Vitamin ve mineraller açısından zengin olması sayesinde emziren annelere de faydalıdır. Anne sütünün miktarının ve kalitesinin artmasında oldukça etkilidir. Ancak her ihtimale karşı emzirenlerin tüketmeden önce doktoruna başvurmasında fayda vardır.
- Dereotu, kan basıncını düşürerek yüksek tansiyonu önler.
- Düşük kalorili bir sebze olan dereotunu diyet yaparken de gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Lif zengini bir bitki olduğu için uzun süre tok tutar ve iştahı dengeleyerek diyet yapmayı kolaylaştırır.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!