Bağırsakları çalıştıran besinler sayesinde yaşam kalitenizi arttırabileceğinizi biliyor musunuz? Bağırsak tembelliği, günümüzde en çok rastlanılan sağlık sorunlarından biridir. Bağırsak sağlığı, hem genel vücut sağlığı hem de ruh sağlığı açısından büyük önem taşır. Metabolizma ve bağışıklık sisteminin doğru çalışması için de yine bağırsak sağlığının işleyişinin düzenlenmesi şarttır. Gün içinde tükettiğiniz besinler bağırsak sağlığınızı doğrudan etkiler. Kilo vermek ya da daha sağlıklı beslenmek için öncelikle bağırsak sağlığınıza özen göstermeniz gerekir. Bağırsak problemlerine iyi gelen bazı besinleri daha fazla tüketerek bunu sağlamanız mümkündür.
Peki bağırsakları çalıştıran besinler hangileridir?
Erik
Erik yediğiniz günlerde daha fazla tuvalete çıktığınızı fark ettiğiniz oldu mu? Bağırsakları çalıştıran besinler arasında ilk sırayı erik alır. Çünkü içeriğinde bulunan lif ve C vitamini sayesinde bağırsak florasını düzenler. Yaz aylarında daha fazla erik tüketerek kronik kabızlık gibi sorunların üstesinden gelebilirsiniz. Erik aynı zamanda metabolizmayı hızlandırmaya da yarar. Diğer mevsimlerde kuru erik tüketerek de bağırsaklarınızın işleyişini düzenleyebilirsiniz.
Kefir
Probiyoik besinler bağırsak sağlığı için son derece faydalıdır. Fermente sütten elde edilen bir besin olan kefir, sindirimi kolaylaştırır. Özellikle midenizde her zaman bir şişkinlik hissediyorsanız ve tuvalete çıkmakta zorlanıyorsanız her gün bir bardak kefir içerek bu sorunlarınızdan kurtulabilirsiniz.
Brokoli
Antioksidan açısından zengin olan brokoli de bağırsakları çalıştıran besinler araısnda yer alır. Aynı zamanda E ve A vitamini bakımından da oldukça zengindir. Sağlıklı bağırsaklara sahip olmak için hem salata hem de yemek şeklinde sık sık tüketebilirsiniz. Kalorisi az olduğundan diyetlerde de tüketilmesi tavsiye edilir.
Limon
C vitamini zengini limon, insan sağlığı açısından son derece faydalıdır. Bağışıklığı güçlü tutma özelliğinin yanı sıra bağırsakları temizleme görevi de vardır. Bağırsak problemi yaşıyorsanız salatalarınızda, çorbalarda bol bol limon tüketebilirsiniz. Suyunuza limon damlatarak da etkisinden daha fazla faydalanmak mümkündür.
Elma
Lif açısından son derece zengin olan elma da bağırsakların çalışmasını desteklemek açısından oldukça faydalı bir besindir. Kabuğuyla tükettiğinizde maksimum fayda alabilirsiniz. Gün içinde ara öğünlerinizde bir adet elma tüketerek bağırsak işleyişini düzenleyebilirsiniz. Elmayı aynı zamanda detoks sularınıza ya da bitki çaylarınıza da ekleyebilirsiniz.
Karpuz
Yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden biri olan karpuz, bağırsakları çalıştırmasıyla bilinir. Bolca su içerdiğinden vücut için de faydalıdır. Ancak diyet yapıyorsanız, bolca şeker içerdiğinden porsiyonunuza dikkat ederek tüketmenizde fayda vardır.
Kabak
Lif zengini kabak, sağlık açısından sayısız faydaya sahiptir. Çok düşük kalorili olduğundan diyet yaparken de bol bol tüketilebilir. Lifli olması ve antioksidan açısından zengin olması da bağırsak sağlığına olumlu etki yapar. Bağırsak florasını kontrol altına almak, sindirimi kolaylaştırmak ve bağırsak hastalıklarını önlemek için bol bol kabak yemeyi ihmal etmeyin.
Kivi
C vitamini bakımından zengin olan kivi, bağırsak sağlığı ve sindirim sistemi için de oldukça faydalıdır. Bağırsakları çalıştırmanın yanı sıra bağışıklık sistemini de güçlü tutar. 100 gram kivide 10 gram şeker vardır. Yani diyet yaparken de kivi tüketebilirsiniz.
Biber
Biberin içeriğinde kapsaisin maddesi bulunur. Bu da metabolizmayı hızlandırma etkisi yapan bir maddedir. Pul biber, karabiber, kırmızı ve yeşilbiber sindirim sistemini hemen harekete geçirir. Özellikle kabızlık problemi yaşıyorsanız biberin her türünü tüketerek bu sorunu çözebilirsiniz.
Turşu
Probiyotik bir besin olan turşu da bağırsak sağlığı için tüketilmesi gereken besinlerden biridir. Turşu bağırsakları rahatlatırken aynı zamanda yağ yakımını da hızlandırır. Sindirimi kolaylaştırmak, bağırsakları rahatlatmak ve daha hızlı yağ yakmak için turşuyu suyuyla birlikte tüketebilirsiniz.
Kabızlık problemi yaşıyorsanız Kabızlığa İyi Gelen Besinler yazımıza göz atabilirsiniz.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!