Vitamin ve mineraller bakımından zengin olan zencefil faydaları ile ilgili bilgilere sahip olmaya ne dersiniz? Bağışıklığı güçlendirmesiyle bilinen zencefil, aynı zamanda anti-enflamatuar özelliklere de sahiptir. Zencefil, birçok tarife lezzet katmasının yanı sıra hastalıklara şifa olarak da kullanılır. Peki zencefil faydaları ve besin değerleri ile ilgili daha fazla bilgi edinmeye ne dersiniz?
Zencefil nedir?
3000 yıldan daha fazla süre önce, Güneydoğu Asya’da ortaya çıkan zencefil, Orta Asya’dan Akdeniz’e ve daha sonra tüm dünyaya yayıldı. En kaliteli zencefili ihraç eden ülke Jamakia olarak bilinmektedir. Ülkemizde de bolca yetiştirilen bu bitki, birçok hastalığa da iyi gelmektedir.
İlginizi çekebilir: Zencefilli Kabak Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
Zencefil kaç kalori?
100 gram zencefil yaklaşık olarak 80 kalori içerir.
Zencefil besin değerleri nedir?
100 gram zencefilin besin değerleri şu şekildedir:
- 8 gram karbonhidrat
- 8 gram protein
- 7 gram yağ
- 2 gram diyet lifi
- 415 miligram potasyum
- 0,2 miligram bakır
- 0,2 miligram manganez
- 43 miligram magnezyum
- 5 miligram C vitamini
- 0,2 miligram B6 vitamini
- 7 miligram niasin
- 34 miligram fosfor
- 6 miligram demir
İlginizi çekebilir: Şifa Kaynağı Zencefil Çayı Faydaları Nelerdir?
Zencefil faydaları nelerdir?
- Zencefilin en bilinen yararlarından biri mide bulantısını ve mide ağrısını gidermesidir. Aynı zamanda bağırsaklardaki gazı da giderir. Bağırsak bozukluklarını yok ederek ishali önler. Araba tutması, hamilelik ya da bazı ilaçların neden olduğu mide bulantısı ve kusmayı hafifletir. Aynı zamanda zencefil, bağırsakları rahatlattığı için kabızlığı da önler. Yapılan araştırmalara göre zencefil tüketimi mide ülseri oluşumunu da engellemektedir.
- Zencefil, yoğun egzersizler sonrası oluşan kas ağrılarını hafifletir.
- İltihabı azaltır ve iltihabın neden olduğu semptomları giderir.
- Zencefil faydaları arasında sayılabilecek bir diğer özellik ise kolesterolün dengelenmesidir. Kanın pıhtılaşma riskini azaltması ve kan şekerini dengelemesi de kalp sağlığını koruması açısından önemlidir.
- Zencefil, regl dönemlerinde oluşan sancı ve krampları da hafifletir.
- Zencefil faydaları dendiğinde akla ilk gelenlerden biri grip, soğuk algınlığı gibi kış aylarında oluşan enfeksiyon hastalıklarıyla mücadele etmesidir. Vücut sıcaklığını arttırdığı için hastalıklarla savaşmayı kolaylaştırır. Çay şeklinde içildiğinde terleterek vücudu toksinlerden arındırır. Böylece hızlı iyileşme gerçekleşir.
- Zencefil, astım gibi solunum yolu hastalıklarının neden olduğu belirtileri hafifletmek için yıllar boyunca kullanılmıştır. Yapılan araştırmalara göre zencefil anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu için astımı hafifletmektedir. Aynı zamanda alerjik olarak oluşan solunum güçlüğüne de iyi geldiği bilinmektedir.
- Zencefil, gingerol gibi oldukça güçlü organik bileşikler içerir. Bu özelliği sayesinde meme, kolon kanseri gibi bazı kanser türlerine karşı koruma sağlamaktadır.
İlginizi çekebilir: Balın Faydaları Nelerdir? Şifa Kaynağı Balın 11 Faydası!
Zencefil nasıl kullanılır?
Zencefil faydaları ve besin değerlerinden tam olarak faydalanabilmek için zencefili çeşitli şekillerde tüketmek mümkündür. En sık tercih edilen yöntemlerden biri çay şeklinde tüketilmesidir. Özellikle regl dönemi ağrıları için çay oldukça etkilidir. Birkaç adet taze zencefil kökünü suda kaynattıktan sonra bal ve limon suyu ekleyerek çay elde etmek mümkündür.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!