Hibiskus Çayı Nedir? Hibiskus Çayı Faydaları Nelerdir?

 Hibiskus Çayı Nedir? Hibiskus Çayı Faydaları Nelerdir?

Hibiskus çayı faydaları son zamanlarda oldukça konuşulan konulardan biri haline geldi. Yeşil çaydan sonra özellikle diyetlerde önerilmeye başlayan hibiskus çayı aynı zamanda birçok rahatsızlığa iyi geliyor. Dünyanın birçok farklı ülkesinde yetişen bir bitki olan Hibiskus, çayın yanı sıra kumaş ve ip yapımında da kullanılıyor. İki farklı çeşidi bulunan bu bitkinin beyaz, kırmızı ve sarı olmak üzere üç farklı rengi vardır. Hibiskus bitkisinin en fazla kullanım şekli, çay olarak tüketilmesidir. Taze hibiskus bitkisi aynı zamanda reçel, sos ya da şurup şeklinde de kullanılabilir.

Bu bitkinin yüksek su tutma kapasitesi vardır. Tadı ekşimsidir. Çiçekleri güle benzediği için bazı yörelerde Mekke gülü olarak da adlandırılır. Sağlığa birçok faydası bulunan hibiskus çayı en çok zayıflamaya olan etkisiyle biliniyor. Peki son dönemde çok popüler olan bu çay ile ilgili diğer bilgiler nelerdir?

hibiskus çayı

Hibiskus çayı nedir?

Tropikal bir bitki olan hibiskus, ilaç sektöründe yoğun olarak kullanılır. Ülkemizde nadir olarak yetişse de aktarlarda bulmak mümkündür. Hibiskus bitkisi demlenerek çay şeklinde tüketilir. Demir oranı oldukça yüksektir. Demirin yanı sıra magnezyum, A ve C vitamini bakımından da zengindir.

Hibiskus çayı faydaları nelerdir?

  • Hibiskus çayı faydaları arasında ilk sayılabilecek olan antioksidan özellikli olmasıdır. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı daha dirençli olmayı sağlar. Özellikle nezle, grip gibi mevsim hastalıklarına yakalanma riskini düşürür.
  • Bu çay, kan basıncını düzenler. İyi kolesterolü dengeler ve kötü kolesterolü düşürür.
  • Yüksek tansiyon hastaları bu çayı içtiğinde tansiyonları dengelenir.
  • Hibiskus çayı düzenli olarak tüketildiğinde sindirim sistemi sağlıklı bir şekilde çalışır. Bağırsaklarda oluşan gaz, hazımsızlık ve şişkinliğin giderilmesini sağlar.
  • Damar sertliğini önleyici etkisi vardır.
  • Yüksek ateşin düşmesinde önemli rolü vardır.
  • Hibiskus çayı antibakteriyel özelliğe sahip olduğu için mantar enfeksiyonlarının iyileşmesine katkıda bulunur.
  • Diz kapaklarında oluşan sıvı kaybı sebebiyle meydana gelen diz ağrıları için oldukça etkilidir.
  • Hibiskus çayı içeriğinde bulunan organik asitler ve mineraller sayesinde uzun süre tok kalmayı sağlar. Bu özelliği sayesinde diyet yapmayı ve kilo vermeyi kolaylaştırır.
  • Antioksidan özelliği olduğundan dolayı vücuttaki zararlı toksinler atılmasına yardımcı olur.
  • Düzenli olarak içildiğinde metabolizma hızını arttırarak daha hızlı yağ yakılmasını destekler.
  • Günde 2 kere ara öğünlerde hibiskus çayı tüketmek daha kolay zayıflamayı sağlar.
  • Hibiskus çayı aynı zamanda vücuttaki ödemin atılmasını sağlar.

Hibiskus çayı ne zaman içilir?

Bu çay ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de ne zaman içileceğidir. Hangi nedenle tüketileceğine göre zamanını belirlemek mümkündür. Sindirim sistemini düzenlemesi ve metabolizmayı hızlandırması sebebiyle tüketecekseniz sabah aç karnına tüketmenizde fayda vardır. Hazımsızlığı gidermesi ve yiyeceklerin daha kolay sindirilmesi için ise tok karnına tüketmek çok daha doğrudur.

Hibiskus çayını hem sıcak hem de soğuk olarak tüketmek mümkündür. Taze olarak tüketildiğinde etkilerini daha çok görebilirsiniz.

Hibiskus çayı nasıl yapılır?

1 su bardağı suyu kaynattıktan sonra içine 1 yemek kaşığı kuru hibiskus bitkisi atın ve 4-5 dakika kadar demlenmeye bırakın. Çay ılındıktan sonra dilediğiniz zaman tüketebilirsiniz. Hibiskus çayının ekşimsi tadını kırmak için içine bal ya da şeker katabilirsiniz. Daha faydalı hale getirmek için nane, kuşburnu, ıhlamur, zencefil veya tarçın da katabilirsiniz. Hibiskus çayını sıcak tüketebileceğiniz gibi yaz aylarında soğuk şekilde de tüketebilirsiniz. Hibiskus çayını buz kalıplarına dökerek dondurabilir ve bu sayede meyve sularına ya da limonatalara ekleyerek tüketebilirsiniz.

diyetio

Diyet ve zayıflama bilgilerinin paylaşıldığı Diyetio'ya hoşgeldiniz. Sorularınız ve önerilerinizi yorum yoluyla bize iletebilirsiniz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!